Kaikki isot hankkeet pysyivät Paimion talousarvioehdotuksessa – Sisäliikuntahalli näyttäytyy yhtä välttämättömänä hankkeena kuin Kriivarin koulu tai Oinilan päiväkotikin

0
Paimion kaupungin taloussuunnittelija Pirkko Tahvanainen ja kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki esittelivät talousarvioehdotusta kaupungintalolla torstaina. Vaikka sote-uudistus ja kiihtyvä inflaatio ovatkin luoneet omat haasteensa ehdotuksen tekemiseen, on muuttovoittokaupungissa myös aihetta hymyyn tulevaisuutta ajatellen.

Paimio

Sisäliikuntahalli pitää pintansa edelleen pintansa Paimion tulevien vuosien investointisuunnitelmassa, vaikka sen rinnalle ja kenties ohikin on noussut kaksi muuta uudisrakennustarvetta: Kriivarin koulun kaksisarjaistaminen sekä uusi julkinen päiväkoti.

Kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki esitteli eilen torstaina talousarvioehdotuksen, jossa sekä päiväkoti, koulu että sisäliikuntahalli ovat lähes samalla viivalla. Päiväkodin rakentaminen alkaisi jo ensi vuoden aikana, ja Kriivarin koulun ja sisäliikuntahallin osalta kuokka painuisi maahan vuonna 2024.

Lisäksi siinä missä päiväkoti-investointi kirjattaisiin kaupungin omaan taseeseen, siirtyisivät sekä Kriivarin koulu että sisäliikuntahalli joko leasing- tai vuokrainvestoinneiksi. Siten sekä koulun että sisäliikuntahallin rakennuskulut saataisiin jaoteltua pidemmälle aikavälille.

– Kyse on aivan välttämättömistä hankkeista, jotta saamme vastattua sekä varhaiskasvatuksen että koulutuksen kasvaneeseen ja tulevaisuudessa yhä kasvavaan tarpeeseen. Sisäliikuntahallin merkitys myös koulutuksen kannalta on iso, sillä nykyisen Vistan koulukeskuksen salitilat ovat yksinkertaisesti loppumassa kesken. Siten sisäliikuntahallia pitää arvioida myös koulutuksen näkökulmasta, Jussinmäki muistuttaa.

Talousarvioehdotus menee ensi viikolla kaupunginhallituksen käsiteltäväksi, jonka jälkeen on kaupunginvaltuuston vuoro ottaa kantaa hallituksen esitykseen.

Ylijäämää – kiitos jäännösveron

Kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen pääluvut ovat selvästi plussalla, mikä kertoo sekä muuttovoittokunnan kasvaneista verotuloista että myös jäännösveron tilityksistä, jotka tulevat asettumaan 2,5–3 miljoonan euron välimaastoon ensi vuoden osalta.

Vuosikate on arviossa liki neljä miljoonaa euroa plussalla, ja ylijäämää kertyisi kaikkiaan runsaat 1,3 miljoonaa euroa.

Ison haasteen talousarvioehdotuksen tekemiseen on luonut se, että sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimen henkilöstö ja kuntayhtymä siirtyvät vuodenvaihteessa koko maakunnan kattavalle hyvinvointialueelle. Siten esimerkiksi Paimion kaupungin vuosibudjetti tulee ensi vuonna olemaan noin puolet pienempi kuin vielä tänä vuonna.

– Onhan tätä arviota nyt tehty aika ison sumun peitossa, koska jo itsessään sote-uudistus muuttaa kaupungin vastuualuetta paljon. Sen lisäksi on sitten tullut sota ja valtava inflaatio, joka mutkistaa tulevaisuuden suunnittelua ennestään. Vaikka ensi vuosi näyttääkin vielä hyvältä, ei tulevaisuus vuodesta 2024 eteenpäin sitten näytäkään ihan samanlaiselta, Jussinmäki pohtii ja viittaa siihen, että uusi hallitus joutunee ensi keväästä lähtien turvautumaan melkoiseen kulukuuriin nykyisen lisävelan ottamisen sijaan.

Myös sote-uudistuksen vaikutukset tulevat kunnolla näkymään kuntakentässä vasta vuonna 2024.

Positiivinen haaste

Muuttovoittokunnan positiivinen haaste on myös se, että sekä varhaiskasvatukseen että opetukseen palkataan uutta henkilökuntaa. Varhaiskasvatuksessa tarve on 9,8 lisähenkilötyövuodelle kahden uuden lapsiryhmän perustamisen myötä, ja perusopetukseen lisärekrytointeja tehtäisiin puolestaan 5,5 henkilötyövuoden verran erityisopetukseen ja Vistan koulun toisen apulaisrehtorin paikalle.

– Nämä ovat kaikki kasvavan kaupungin positiivisia haasteita. Siten ihan positiivisessa mielessä ja tyytyväisenä voi katsoa myös tulevaan, Jussinmäki painottaa.

Paimion 2020-luvulla piristynyt talous näkyy siinä, että vuosi 2023 tulee investointien osalta olemaan suurin vuosikausiin. Lähes kahdeksan miljoonan bruttoinvestoinnit koostuvat pääasiassa uimahalliremontin saattamisesta maaliin (noin 3,3 miljoonaa euroa), Oinilan uuden julkisen päiväkodin rakentamisen aloittamisesta, Paimiontien kiertoliittymästä ja Kriivarin koulun kaksisarjaistamisen sekä sisäliikuntahallin suunnittelusta.

Vaikka investointilistalla on paljon kaupunkia tai sen palveluita silminnähden kehittäviä hankkeita, poikkeuskin löytyy. Ankkalammen vieraslajipoisto tulee syömään kaupungin kassasta vähintään 250 000 euroa, mahdollisesti jopa enemmän.

– Se on vain minimi, emmekä vielä tiedä, miten suureksi lopullinen kustannus nousee. Se on jo esimerkiksi prosentuaalisesti aika merkittävä osa vaikkapa uudesta päiväkotirakennuksesta, Jussinmäki harmittelee viitaten noin kolmen miljoonan euron päiväkotihankkeeseen.

Tonttikauppa hiipunut ainakin väliaikaisesti

Paimio myi vielä 30 pientalotonttia vuonna 2021, mutta tänä vuonna määrä on putoamassa ainakin jonkin verran. Kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki laskee, että tonttikauppoja on tehty toistaiseksi tänä vuonna “viitisentoista”.

– Inflaatio ja talouden epävarmuus näkyvät luonnollisesti myös tonttikaupassa. Ei tässä silti huolissaan tarvitse olla, sillä rakentaminen jo viime vuonna ostetuilla tonteilla jatkuu kiivaana myös ensi vuonna ja uusiakin taloja alkaa nousta tänä vuonna lunastetuille tonteille. Myös rivitalorakentaminen on piristymään päin.

Sen sijaan uusista kerrostaloasunnoista on Paimiossa ollut pulaa jo pitkään. Siihen puutteeseen haetaan aktiivisesti koko ajan ratkaisuja.

– Töitä tehdään sen eteen, että meillä olisi lähivuosina myös kerrostaloasuntoja uudisrakennuspuolella tarjottavana. Erityisesti Ala-Vistan alue on sellainen, jonne rakentajia kartoitetaan, Jussinmäki sanoo.