Kirkkojen lämmitystehoa lasketaan – Kovilla pakkasilla jumalanpalvelukset siirtyvät väistötiloihin

0
Sauvon kirkossa on suora sähkölämmitys, joten energiansäästöä haetaan laskemalla kirkon sisälämpötilaa tulevana talvena 20 asteesta 16 asteeseen.

PAIMIO,SAUVO

Paimion seurakunta säätää kirkkojensa lämmitystä niin, että niissä on tulevalla talvikaudella noin + 16 asteen lämpötila. Muissa seurakunnan toimitiloissa pidetään lämpötilaa + 20 asteessa. Nämä linjaukset hyväksyi kirkkoneuvosto seurakunnassa tehdyn energiansäästösuunnitelman perusteella.

Seurakunnassa on myös päätetty, että kovilla pakkasilla jumalanpalveluksia voidaan järjestää Paimiossa Mikaelintalon kappelissa ja Sauvossa seurakuntatalolla. Sauvon osalta tällainen käytäntö on ollut käytössä jo aiemminkin, sillä siellä kirkossa on suora sähkölämmitys.

Paimiossa Vistalla seurakunnan kiinteistöt ovat kaukolämmön piirissä.

Kirkkoherra Miika Rosendahl sanoo, että sen mukaan mitä tapahtumia on, lämpötilaa kirkoissa voidaan esimerkiksi viikonlopulla myös nostaa.

Paimion seurakunnan tämänhetkisessä sähkösopimuksessa ei sähkön markkinahintojen heilahtelu ole ainakaan vielä lisännyt kustannuksia merkittävästi, mutta säästötoimista päätettiin huomioiden valtakunnallisia energiansäästösuosituksia.

Tilojen lämmitystehojen lisäksi listattiin muitakin toimenpiteitä ja suosituksia, kuten esimerkiksi se, että tilojen pitkäaikaista tuulettamista ja ulko-ovien auki pitämistä tulee välttää. Valoja ei pidetä turhaan päällä. Käyttämättömiä laitteita ei pidetä varaustilassa, vaan nekin sammutetaan.

Hautausmaiden valaistus on jo vaihdettu led-valaistukseen ja niissä on käytössä toiminto, joka himmentää valaistuksen kello 23-06 välillä puolitehoiseksi. Kirkkojen ulkokohdevalaistus sammutetaan yön ajaksi.

Kirkkoneuvosto päätti tänäkin talvena sulkea Rantalan leirikeskuksen ajalla 28.11.2022 – 17.2.2023. Leirikeskus on ollut suljettuna joka talvikausi talvikaudesta 2014–2015 lähtien.

– Meillä on ollut myös keskustelua siitä, miten pystyisimme hiukan vähentämään autoilua, eli lisäämään kimppakyytejä. Toki siihen vaikuttavat työvuorot ja tapahtumat, mutta niissä tilanteissa missä tämä onnistuu, sitä suositellaan.

Seurakunta-

yhtymäkin

säästää


Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä lasketaan kirkkojen lämpötiloja +18 asteeseen tulevalla lämmityskaudella. Muissa toimitiloissa ja toimistotiloissa huonelämpötila pyritään saamaan mahdollisimman lähelle +20 astetta.

Työntekijöitä kannustetaan myös huomioimaan energiansäästö kaikessa työskentelyssään, eli ohjeita annettiin esimerkiksi valaistuksen osalta.

Seurakuntayhtymässä on viime vuosina tehty useita ilmastoa säästäviä energiaratkaisuja, kuten lämmön talteenottoratkaisuja. Esimerkiksi Piikkiön kirkko lämpiää maalämmöllä.