Kirsi Mikkola on hammaslääkäri 24/7– Sauvon yrittäjäpalkittua ei haittaa, vaikka työasioita hoidellaan välillä iltaisinkin

0
- Jokainen pari on paikkansa aina löytänyt, naurahtaa Kirsi Mikkola istahtaessaan työtuoliin viimeisimmän kudontatyön kanssa.

SAUVO

Hammaslääkäri Kirsi Mikkolalla tulee tammikuussa täyteen 29 vuotta yrittäjyyttä. Yrittäjäura alkoi heti valmistumisen jälkeen Forssassa.

– Oli 90-luvun lama kun valmistuin, eikä työpaikkoja ollut. Meitä valmistui kurssilta 32 ja 28 jäi heti työttömäksi. Yrittäjyys oli ainoa vaihtoehto.

Forssan vuosina hän jo kävi tekemässä yksityisvastaanottoa arki-iltaisin Sauvossa. Viisitoista vuotta sitten tuli aika palata lopullisesti synnyinkuntaan ja perustaa oma vastaanotto itse rakennutetun omakotitalon alakertaan. Nyt tämä 9. polven sauvolainen kuvaa olevansa ”omiensa” keskellä.

– On kivaa olla yrittäjänä Sauvossa. Hammaslääkäri olen täällä tavallaan 24/7, mutta ei se haittaa. Ei tänne kukaan tule soittamaan ovikelloa iltaisin, eikä minua häiritse että tavatessa jutellaan, ja joku sanoo siinä, että laitapa minulle kutsu tarkastukseen, naurahtaa viime lauantaina Sauvon kuntakohtaisella yrittäjäpalkinnolla palkittu Kirsi.

– En olisi laittanut vastaanottoa kodin yhteyteen, jos se häiritsisi.

Palkinnon saamista hän luonnehtii ”odottamattomaksi kunnianosoitukseksi pienyrittäjälle”.

Edelleenkin jotkut vakioasiakkaat Forssasta ajavat Sauvoon. Heille Kirsi pyrkii järjestämään ajat niin, ettei ajomatkoja tulisi kovin monta. Muutoin asiakaskunta tulee Sauvon lisäksi pääosin naapurikunnista.

Palvelualttius näkyy myös siinä, että yhdeksän vuotta sitten hän hankki erikoishammaslääkärin pätevyyden, erityisosaamisalueenaan juurihoito ja korjaava karieshoito. Lisäkoulutuksen myötä hän perehtyi myös implanttiprotetiikkaan eli puuttuvien hampaiden korvaamiseen keinojuurien avulla. Erikoistumisopinnot antoivat työhön lisäkipinää.

– Se monipuolisti mahdollisuuksiani palvella asiakkaita. Lisäksi se auttoi verkostoitumaan muiden tekijöiden kanssa, mikä sekin on asiakkaille eduksi. Näen ylipäätään tärkeäksi kouluttautumisen ja ajan hermolla pysymisen.

Työssään hän näkee tärkeäksi, että tulee toimeen asiakkaiden kanssa, hallitsee ajantasaisen hoitotiedon ja -taidon sekä myös yleisterveyden vaatimukset.

– Esimerkiksi diabeteksen, sydänterveyden ja suun terveyden välinen yhteys on kiistaton. Urani aikana tietoisuus näistä asioista on kasvanut paljon.

– Edelleen on heitä, jotka pelkäävät hammaslääkäriä. Toivon, että tuttuus helpottaisi hakeutumista hoitoon.

Vastaanotollaan Kirsi työllistää hammashoitajan, sekä osa-aikaisen välinehuoltajan ja siistijän. Työtä riittää ja päivät ovat hyvinkin täysiä. Jos nyt haluaisi ajan tarkistukseen, se onnistuu viimeistään kolmen-neljän viikon kuluessa, kiireellisissä tapauksissa toki aiemmin.

– Tässä vastaanotolla ei ole erikseen puhelimeen vastaajaa, ja pyrin aina keskittymään palvelemaan sitä asiakasta, joka siinä tuolissa istuu. Mutta soitan tai tekstaan aina takaisin kun olen lopettanut työt ja katson vastaanottoajat sitten.

Työpäivä pitenee siis illasta. Se ei haittaa kun työ on intohimo.

– Tykkään ihmisten auttamisesta. Minulla on ihanat potilaat ja hyvät ja luottavat työntekijät! Palaute on palkitsevaa. Täällä maalla on mutkatonta toimia.

Ammatinvalinta oli selvää jo pienenä tyttönä.

– Muistan kun äitini totesi, että sinusta voisi tulla hyvä hammaslääkäri. 13-vuotiaana päätin, että se minusta tuleekin. 8-luokalla olin sitten jo hammaslääkärissä työharjoittelussa ja lukiovuosina pääsin kesätöihin hammashoitajaksi.

– Kannattaa siis heittää lapsille ideoita ja kannustaa heitä.

Hammaslääkärin vapaa-aikaan kuuluvat kasvit, käsityöt ja kuntoliikunta. Heti pihaan ajaessa näkyy, miten hoidettu ja kaunis pihamaa on. Vastaanoton odotustilan ikkunalla kukkivat kilpaa orkideat, joissa kukkavanoja on ällistyttävän paljon. Ne ovat Kirsin suosikkeja kestävyyden ja pitkän kukinta-ajan vuoksi. Kukoistuksen taustalla on jostain puutarharyhmästä löytynyt vinkki laittaa kasteluveteen tippa astianpesuainetta. Kahvinporot ovat myös käytössä niin sisällä kuin ulkona.

Pihalla kesäkukat kukoistavat, vaikka on lokakuu. Energiaa keräävät jo seitsemättä kesää aurinkopaneelit ja kun aurinkoa riittää, vesikin lämpiää aurinkokeräinten avulla.

– Tänäänkin ison osan porailuista tein aurinkosähköllä.

Viherpeukalon lisäksi Kirsi Mikkolan sormet ovat näppärät käsitöissä. Erityisesti hän pitää villasukkien kutomisesta. Uusia malleja ja ideoita löytyy käsityöryhmistä. Sukkia syntyy vuodessa kymmenittäin, sillä hän kutoo kesät -talvet.

– Hyvä seura ja villasukka, hän kiteyttää.

Kasvien hoito sisällä ja ulkona sekä liikunta pitävät yllä kuntoa ja jaksamista.

– En ole kertaakaan joutunut peruuttamaan aikoja sairauden vuoksi, en edes korona-aikana. Me hammaslääkärit ilmeisesti olemme niin paljon altistuneet erilaisille taudinaiheuttajille, että koronaakin on tässä ammattiryhmässä sairastettu vain vähän. Ja suojautuneet olemme toki aina.