Kolumni: Viimeinen puun lehti

0

Muutamassa viikossa lehdet ovat tippuneet pihan puista. Koiraa ulkoiluttaessa huomaan erään vaahteran laella vielä yhden lehden. Minut valtaa ajatus, että syksy loppuu kun lehdet ovat tippuneet. Keskilämpötilan nousu on lyhentänyt lumisen ajan kestoa Suomessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että talvea ei tulisi, vain käsitys tästä vuodenajasta muuttuu. Mitä ovat vuodenajat maailmassa, jossa ilmasto on muuttunut?

Syksyn odotetaan lauhtuvan, jolloin kasvukausi pitenee. Monien suomalaisten suosikit, marjastus ja sienestys mahdollistuvat pidemmälle ajalle, ja Suomessa talvehtivien lajien odotetaan myös lisääntyvän. Kuitenkin ääri-ilmiöistä erityisesti tuulten ja myrskyjen vaikutukset tulevat haastamaan monia talouksia, mitä varten tulee varautua. Syksy on monille ulkopuuhastelun aikaa, ja kun pihan siistimisen ja retkeilyn kausi pitenee.

Maapallon pyörimiseen ja valon määrään maapallon lämpeneminen ei vaikuta. Koska lunta ei sada samaan tahtiin kuin ennen, joudumme kestämään yhä pimeämpiä talvikuukausia, mikä on jo havaittavissa Etelä-Suomessa. Kuvittelisin että talvisää tulevina vuosina muistuttaa esimerkiksi Skotlannin ja Irlannin sääoloja, jossa sateet ja koleus ovat arkea. Ehkä tänä talvena teen ison ikivihreän kranssin ulko-oveen brittiläisestä ohjelmasta inspiroituneena ja kunnostaudun lukemaan yhä enemmän saarivaltioiden klassikkokirjallisuutta, josko niistä löytäisi lisää uusia rutiineja pimeisiin kuukausiin.

Ilmaston lämpenemisen johdosta myös kevät alkaa aikaisemmin. Tämä vaikuttaa myös lintujen muuttoon, kun lyhyen matkojen päästä saapuvat linnut aikaisemmin, ja aikaistavat pesintää. Syksyn viimeisiä lehtiä olen useana vuotena haravoinut vielä pääsiäisenäkin, jolloin on jo kiva etsiä ja ihastella uutta kasvustoa ja luonnon heräämistä. Olen myös ryhtynyt istuttamaan myöhemmin keväällä puutarhaan meneviä vihanneksia ja kukkia aikaisemmin keväällä. Linnuista puheenollen, kannattaa myös istuttaa paljon hyönteisystävällisiä lajikkeita, jotta aiemmin saapuvat linnut saavat ruokkia perheensä läpi kesän.

Sään ääri-ilmiöt lisääntyvät yhä enemmän kesäisin, jolloin rankkasateet, rajuilmat ja helleaallot koettelevat. Vaikka maatalous hyötyy keskilämmönnoususta, viljelyä ja kasvatusta tulevat myös haittaamaan uudet tuholaislajit.

Kodin remontteja tekevien kannattaa harkita ilmalämpöpumppua, josta löytyy sisäänrakennettu viilennin lämmittimen ohella.

On suuri toiveeni, että mahdollisimman moni huomaisi jo tapahtuneen muutoksen ilmastossa. Syyttelyyn ei saa ajautua, vaan pitää tunnistaa vastuu ja mahdollisuudet omassa elämässä edistää luonnon hyvinvointia. Vaikka teot tuntuvat kuinka pieniltä, kuin olisi yksi lehti suuressa lehtikasassa, on tärkeää muistaa luonnon ja maan merkitys kaiken alkuna ja mahdollistajana. Se, jos mikä ansaitsee kunnioitusta.

Charlotta Lahnalahti