Lähiruokaa löytyy paikallisista kaupoista laajasti

0
Sanna Saarinen ja Hannu Viitanen laittavat joka päivä Paimion K-Supermarketissa tarjolle lähialueen ruokia. Tässä hyllyyn menossa paimiolaisen Deli Hyle Oy:n salaatteja. Yritys tekee myös täytettyjä patonkeja, bageleita ja wrappeja.

PAIMIO, SAUVO, KAARINA/ Hanna Kammi-Rahnasto

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan suomalaiset arvostavat eniten elintarvikkeiden kotimaisuutta sekä laatua. Näin on myös Sauvossa, Kaarinassa ja Paimiossa. Kunkin paikkakunnan kauppiaat ja marketpäällikkö pitävät tärkeänä, että kauppojen valikoimissa on tarjolla kotimaisia sekä paikallisia lähituotannon tuotteita.

Eniten paikallisia antimia löytyy tuorehyllyiltä, mutta myös uusia tuotteita on noussut eri osastoille esiin viime vuosina.

– Esimerkiksi paikallisten pienpanimoiden oluiden valikoima on laajentunut huomattavasti, kertoo Kaarinan S-marketin marketpäällikkö Joonas Roine .

Kotimaisuus trendaa

Joonas Roineen mukaan yleinen keskustelu elintarvikkeiden kotimaisuudesta on nyt lisääntynyt ja hän pitää tätä ainoastaan positiivisena asiana. Hän arvioi paikallisuuden ja kotimaisuuden korostuvan yhä enemmän kuluttajien valinnoissa.

Roineen mukaan kauppojen on tärkeää vastata kysyntään ja tarjota asiakkaille sitä, mitä he toivovat.

– On hienoa, että ihmiset tukevat paikallista ruokatuotantoa. Lähituotantojen antimet rikastuttavat valikoimaa ja tarjoavat kuluttajille erilaisia vaihtoehtoja.

Ruuan kallistuminen toki vaikuttaa tällä hetkellä kuluttajien ostopäätöksiin.

Hintatietoisuus kasvaa, mutta Roine ei ole huomannut, eikä usko tämän vaikuttavan paikallisten tuotteiden menekkiin.

– Uskon, että asiakkaat, jotka ovat ostaneet aiemminkin kotimaisia ja paikallisia tuotteita eivät luovu niistä, vaikka hinnat nousevat. Varmasti jatkossakin valintoja tehdään omien arvojen mukaisesti.

Lähituotteiden myynti kunnia-asia

Paimion K-Supermarketin kauppias Hannu Viitanen toteaa suomalaisen ja paikallisen ruuan olevan asiakkaille tärkeää. Paikallisille tuotteille riittää kysyntää ja Viitanen iloitsee, että Varsinais-Suomesta löytyy jos jonkinlaisia eri elintarvikkeiden tuottajia.

Heillä kaupasta löytyy paikallista tarjontaa niin muutaman kilometrin päästä kuin kauempaakin Lounais-Suomesta.

– On ehdottomasti vahvuus, kun valikoimasta löytyy paikallisia tuotteita. Näin ihmisillä riittää valinnanvaraa valita muitakin kuin vain ketjun omia kärkituotteita.

Viitanen toteaa yhteistyön paikallisten tuottajien kanssa toimineen mutkitta. Hän rohkaisee kaikkia lähialueiden tuottajia tulemaan juttusille, jos mielenkiintoa yhteystyöhön löytyisi.

Viitasen mukaan suomalaisen tuotannon esillepano on kaikkien yhteinen etu.

– Kaikenlaiset tuotteet ovat tervetulleita valikoimaamme. Näin pystymme tukemaan suomalaista työtä ja ruokatuotantoa, joka meillä on parasta laatuaan maailman mittakaavassa.

Tuoreutta

 

arvostetaan

Paikallisten myymälöiden kaupan alan ammattilaiset ovat yhtä mieltä siitä, että kuluttajat arvostavat eniten kaupan valikoimassa tuoreutta. Sauvon K-kauppias Leo Silfver selittää, että heidän myymäläänsä tuodaan tavaraa suoraan tiloilta ja lähituotantoa on runsaasti saatavilla Sauvon alueella.

– On täysin eri asia, kun kesällä vasta nostettu peruna saadaan muutaman tunnin päästä meille myyntiin kuin että tuoretta tavaraa kierrätetään varastojen kautta.

Silfver kertoo, että lähialueella valmistetuille tuotteille on kysyntää ja asiakkaat tahtovat kannattaa paikallisia toimijoita. Lähituotannon valikoima on usein hieman arvokkaampi, mutta Silfver toteaa asiakkaiden ymmärtävän tämän, vaikka joskus toki hinnat herättävät ihmetystä.

– Usein näissä tilanteissa pelkkä keskustelu asiakkaiden kanssa riittää. Yleensä selvennämme, että maksamme tuottajille sen hinnan, mitä he pyytävät.