”Lämmityksessä voi säästää, mutta valaistuksessa ei”

0
Valaistuksessa ei kannata säästää, ettei tule isompi vahinko kompuroinnista pimeässä. Led-lamput ovat energiaystävällisiä.

PAIMIO

Astetta alemmas -energiansäästökampanjan tavotteena on säästää sähköä, jotta sähkökatkoilta vältyttäisiin tulevana talvena.

Valonian energia-asiantuntija Liisa Harjula kävi kertomassa sähkönsäästövinkkejä paimiolaisille ikääntyneille Aikuisten olohuoneen yhteydessä perjantaina Iskun talolla. Hän korosti, että suurin osa kotitalouksien sähkönkulutuksesta tulee lämmityksestä, ja vain 1/3 sähkölaitteista. Varsinkin nykyiset led-valaisimet vievät vain vähän sähköä.

– Pimeässä ei kannata kulkea, koska se on erityisesti iäkkäille turvallisuusriski jos vaikka kaatuu. Valaistuksessa ei kannata siis sähköä säästää, vaan ennen kaikkea lämmityksessä, hän toteaa.

Tässä Harjulan listaamia sähkönsäästövinkkejä koteihin:

1. Laske kodin lämpötilaa yhdellä asteella ja käy astetta lyhyemmässä suihkussa. Nämä toimet vähentävät sähkönkulutusta kaikkein eniten, sillä kodin lämmitykseen ja veden lämmitykseen käytetään kotitalouksissa jopa 2/3 kaikesta energiasta. Yhden lämpöasteen lasku sisälämpötilassa voi tuoda jopa viiden prosentin säästön sähkönkulutukseen.

2. Vältä terassinlämmittimen, paljun tai porealtaan käyttöä. 

3. Säädä kylpyhuoneen lattialämmitystä pienemmälle, mutta älä sammuta kokonaan, ettei kosteus kerry kylpyhuoneeseen.

4. Sauno kohtuudella ja pienennä lämpötilaa sadasta asteesta 80 asteeseen. Älä pidä saunaa päällä turhaan ja sammuta se heti saunottua.

5. Mittaa jääkaapin ja pakastimen lämpötilat. Pakastimen ihannelämpötila on -18, jääkaapin 2–6 astetta. Muista myös imuroida jääkaapin takaa.

6. Käytä asianpesukonetta käsintiskaamisen sijaan, mutta pese vain täysiä koneellisia. Älä huuhtele astianpesukoneeseen meneviä astioita, vaan pyyhi ruuantähteet roskiin talouspaperilla.

7. Kokkaa mikrouunissa tavallisen uunin sijaan.

8. Älä kulje pimeässä , sillä kompastuminen on terveysrisi. Ledvalojen sähkönkulutus on vain hyvin pieni osa kotitalouden energiankulutuksesta. 

9. Television ja radion ei tarvitse olla päällä jos niitä ei aktiivisesti katsele tai kuuntele.

10. Vältä sähkönkäyttöä aikoina, jolloin sitä Suomessa käytetään eniten: arkisin kello 8–10, 16–17 ja 19–20.