Maksuton raskauden­ehkäisy alle 25-vuotiaille

0
Lääkäri Hina Korhonen ja terveydenhoitaja Anu Söderström pitävät maksuttoman ehkäisyn hanketta hyvänä asiana: - Se tasa-arvoistaa ehkäisyn saamista, he sanovat.

PAIMIO, SAUVO

Paimiossa ja Sauvossa aloitettiin tarjota maksutonta raskaudenehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille marraskuun ensimmäisestä päivästä alkaen.

Paimio-Sauvon terveyskeskuksessa ehkäisyasioita hoitaa perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola. 

– Tänne voi soittaa ja varata ajan ehkäisyasioissa. Ensimmäistä ehkäisyä hankkiessa tai ehkäisyvalmistetta vaihtaessa sovitaan käyntiaika neuvolaan. Nykyiseen ehkäisyynsä tyytyväisille nuorille voidaan sopia maksuttoman ehkäisyn noutoaika Paimion yläkoululle tai lukioon. Kondomeja saa hakea niin perhesuunnitteluneuvolasta kuin kouluterveydenhoitajalta, terveydenhoitaja Anu Söderström kertoo.

Sauvossa ehkäisyasiat hoitaa Sauvon perhesuunnitteluneuvola, joka sijaitsee niin lähellä koulukeskusta, että myös maksuttomien ehkäisyvalmisteiden noutoajat sovitaan neuvolaan.

– Toivomme, että maksuttoman ehkäisyn myötä nuoren kynnys ehkäisyn hankkimiseen madaltuu entisestään. Jos ei ole mitään oireita, ei ehkäisyn hankkiminen vaadi gynekologista tutkimusta, eli sellaista ei kannata jännittää, lääkäri Hina Korhonen huomauttaa.

Kierukat

kiinnostavatMaksuttoman ehkäisyn piirissä ovat kaikki ehkäisymenetelmät, niin ehkäisypillerit, kapselit, kierukat, laastarit, renkaat kuin kondomitkin. Maksuton ehkäisy koskee tyttöjen ja naisten lisäksi miehiä.

– Kondomeja saa tulla hakemaan miehetkin. Ja tietenkin kumppanit voivat olla myös mukana naisten ehkäisyä hakiessa, Söderström ja Korhonen sanovat.

Nuorilla suosituimpia ehkäisyvalmisteita ovat ehkäisypillerit, -laastarit ja -renkaat, mutta erityisesti kierukat ovat nousemassa entistä suositummiksi ehkäisyvälineiksi.

– Se on vanhentunut ajatus, etteikö kierukkaa voisi laittaa jos ei ole synnyttänyt. Kierukoita on nykyisin eri kokoisia ja sellaisia, joissa hormonia on eri määrät, tai eri hormonia ollenkaan. Moni valitsee kierukan siksi, että se on paikallinen ja vähähormoninen vaihtoehto, Korhonen sanoo. 

Ei alaikärajaaMaksuton ehkäisy on tarkoitettu vain raskaudenehkäisyyn.

– Ehkäisymenetelmät voivat tukea myös esimerkiksi kuukautiskipujen hoidossa, runsaissa kuukautisissa tai aknen hoidossa ja ne voivat huomattavasti parantaa elämänlaatua. Pelkästään tällaiseen sairauden hoitoon maksutonta ehkäisyä ei kuitenkaan myönnetä, vaan ainoastaan raskaudenehkäisyyn. Itselle sopiva ehkäisyvalmiste kannattaa kuitenkin valita siten, että siitä voi olla hyötyä muutenkin, Korhonen sanoo.

Paimiossa ja Sauvossa on yhteensä 1390 15–25-vuotiasta, jotka voivat halutessaan saada maksuttoman ehkäisyn. Heistä tyttöjä on 614 ja poikia 776. Ehkäisyn hankkimiselle ei ole alaikärajaa.

– Sitten kun tarpeeksi kypsä ehkäisyn hankkimaan ja sen tarvitsee, niin ei ole alaikärajaa. Osalla myös vanhemmat saattavat varata ajan ehkäisyneuvolaan, Korhonen sanoo.

Jos ehkäisyn haluaa hankkia vanhempien siitä tietämättä, on sekin mahdollista.

– Meillä on vaitiolovelvollisuus ja pyydettäessä laitamme tiedot siten, etteivät alaikäisten vanhemmat niitä näe. Mutta käytännössä tällaista ei juurikaan ole, nykynuoret ovat hyvin avoimia ehkäisyasioissa ja asioista onkin hyvä keskustella, Korhonen toteaa.

Vaikutus raskaudenkeskeytyksiinMaksuttoman ehkäisyn kokeilu on osa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanketta. Hankkeessa tutkitaan, millaisia vaikutuksia maksuttomalla ehkäisyllä on raskauden keskeytyksiin. Esimerkiksi vuonna 2021 Suomessa tehtiin 7600 raskaudenkeskeytystä ja eniten keskeytyksiä tehtiin 20–24-vuotiaille. 

Korhosen mukaan Paimio-Sauvo -alueella raskaudenkeskeytykset painottuvat yli 20-vuotiaisiin.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke jatkuu vuoden 2023 loppuun saakka.

– Uskon kuitenkin, että ainakin jossain muodossa maksuton ehkäisy jatkuisi vielä senkin jälkeen, Korhonen sanoo.

Paimion nuorisovaltuuston puheenjohtaja Saara Kujala pitää maksuttoman ehkäisyn aloittamista Paimiossa erittäin hyvänä asiana.

– Mielestäni on tärkeää, että nuoret saavat maksuttoman ehkäisyn. Ehkäisyyn voi joillakin nuorilla mennä paljonkin rahaa, riippuen siitä, mitä ehkäisymuotoa käyttää. Kaikilla nuorilla ei välttämättä ole varaa ostaa itselleen muuten ehkäisyä ja uskon, että tämä madaltaa kynnystä hankkia ehkäisy, hän toteaa.

Kujala on kuullut, että nuoret valittavat ehkäisyn hinnasta.

– Lähes kaikki ehkäisy maksaa, ihan sama minkä sitten itselleen hankkii. Nuorille yleisin ehkäisymuoto on yleensä e- tai minipillerit sekä kondomi. Näistä jotkin merkit voivat olla hyvin hintavia ja välillä nuori joutuu maksamaan todella suurenkin summan, että saisi itselleen sopivan ehkäisyn tai tuplaehkäisyn kuntoon, hän sanoo. 

Hänen mukaansa yleisesti ottaen ehkäisyn saaminen on Paimiossa helppoa ja terveyskeskus toimii hyvin. 

– Kouluissa myös puhutaan paljon eri ehkäisymuodoista. Silti välttämättä nuorille ei aina kerrota mistä juuri minkin ehkäisymuodon voi hankkia ja mielestäni juuri ehkäisyn hankinnasta pitäisi myös mainita kouluissa enemmän, hän toteaa.