Nuorten kuljettajien osuus liikenneonnettomuuksissa on kasvanut – ”Minimitunnit eivät usein riitä ajokortin saamiseen”

0
Osa ajotunneista ajetaan nykyisin ajosimulaattorilla, paimiolainen ajo-opettaja Niklas Kalenius kertoo.

PAIMIO

Käytännössä autokoulun pakolliset ajotunnit eivät usein riitä ajokortin saamiseen, sanoo paimiolainen ajo-opettaja Niklas Kalenius CAP-Autokoulusta. 

– Sellaisessa tapauksessa jos on jo kokemusta vaihteellisen mopon ajamisesta, voi minimitunnit riittää, mutta se on harvinaista, hän kertoo.

Ajokorttilakia uudistettiin vuonna 2018. Uudistuksessa pakollisten ajotuntien määrä puolitettiin. Nykyisin pakollisia ajotunteja on 10, joista osan voi suorittaa ajosimulaattorilla. Näin ollen pelkillä minimitunneilla suoritetussa autokoulussa liikenteessä ajettavien ajojen määrä voi jäädä hyvinkin vähäiseksi. 

– Uudistuksessa on ajateltu, että jokainen ottaisi sen verran ylimääräisiä ajotunteja kuin tarvitsee, mutta käytännössä se menee niin, että moni yrittää päästä mahdollisimman vähällä ja inssiä mennään kokeilemaan, vaikka taidot eivät olisi vielä hallussa. Sitten käydään ajokokeessa useaan kertaan kokeilemassa, Kalenius sanoo.

Kun ajokorttiuudistuksen yhteydessä puhuttiin, että ajokortin hinta myös laskisi, näin ei välttämättä ole.

– Meillä myydään minimipakettia 899 euron hintaan, mutta suosittelemme ehdottomasti lisätunteja. Kyllä autokouluun on edelleen hyvä varata noin 1500 euroa rahaa, Kalenius sanoo.

17-vuotiaat motivoituneita


Paimiossa jopa kolmasosa ajokortin saaneista on 17-vuotiaita. Paljon puhuttu uusi ajokorttilaki, jossa kaikki 17-vuotiaat voisivat saada ajokortin ei ole vielä tullut voimaan ja se on viivästynyt jo useaan kertaan. Taustalla näkyy, että nuorten kuljettajien osuus liikenneonnettomuuksissa on kasvanut.

Ajokortin voi saada 17-vuotiaana jo nytkin poikkeusluvalla.

– Paimiossa on paljon sellaisia, jotka hakevat korttia poikkeusluvalla, koska täällä välimatkat ovat pitkiä ja ajokorttia tarvitaan esimerkiksi harrastusajoihin, Kalenius kertoo.

Hänen mukaansa 17-vuotiaat pääsevät inssin läpi jopa paremmin kuin heitä vanhemmat.

– Se johtuu varmaankin siitä, että he ovat hyvin motivoituneita oppimaan, koska oikeasti tarvitsevat kortin. 18-vuotiailla ajokortti voi olla vain sellainen mikä pitää hankkia, vaikka ei välttämättä kiinnostaisi, Kalenius sanoo.

Polttoaine maksaa


Paimiossa on myös melko yleistä hankkia ajokortti opetusluvan kautta, eli tällöin ajo-opetuksen antaa autokoulun sijaan esimerkiksi oma vanhempi. 

Opetusluvalla autoilua harjoitelleet pääsevät inssin läpi autokoulua käyneitä helpommin, mikä johtuu siitä, että ajamista on harjoiteltu aina enemmän kuin autokoulussa. Halvemmaksi opetusluvalla ajokortin hankinta ei kuitenkaan Kaleniuksen mukaan välttämättä tule.

– Usein kustannuksista unohdetaan laskea polttoaineen hinta, mikä on nyt melko korkealla. Jos ajaa sata tuntia, niin voi laskea, miten paljon polttoainetta se syö. Toki osa ajoista on varmasti sellaisia, jotka tehtäisiin perheessä muutenkin. Lisäksi täytyy miettiä, onko opettamisen aikaa, Kalenius sanoo.

Kalenius kertoo, että Paimiossa ajokortin saaneiden määrä vaihtelee kuukausittain.

– Kuukausittain B-kortin saa noin 3–15 henkilöä ja luku on huomattavasti isompi kesällä kuin talvella, hän toteaa.