Pääkirjoitukset: Sauvon suuri haaste & Sähköshokki!

0

Sauvon suuri haaste


Ikäihmisillä riittää nykyisin energiaa ja elinvoimaa. Hyvä esimerkki on 93-vuotias, maailmallakin laajalti tunnettu harmonikkalegenda Veikko Ahvenainen, joka konsertoi Paimiosalissa ylihuomenna torstaina.

Ahvenainen on toki monella tapaa poikkeushenkilö, mutta vetreä ”ysikymppinen” ei kuitenkaan ole enää aikoihin ollut harvinaisuus täällä Peimarissakaan. Niinpä Sauvo on oikealla, jopa välttämättömällä, asialla pyrkiessään luomaan välimuotoisia asumispalveluja ikäihmisille.

Sauvon malli on tätä nykyä se, että vanhukset asuvat omakotitalossaan tai vuosikymmeniä sitten hankitussa omistusasunnossa niin kauan kuin suinkin mahdollista. Sen jälkeen siirrytään palvelukeskukseen, jos vielä henki pihisee ja tilaa löytyy. Usein siirrytään saman tien myös vuodepotilaaksi.

Nykyaikainen malli on kunnissa toisenlainen: ikäihmisille – ei siis pelkästään vanhuksille – järjestetään välimuotoista asumista, kuten senioritaloja. Tällöin asuminen on pitkälle kodinomaista sisältäen kuitenkin esteettömyyden ja tärkeitä lähipalveluja koskien esimerkiksi terveydenhoitoa ja ateriointia.

Tämä järkevä malli halutaan nyt ottaa Sauvossakin käyttöön. On Sauvolle iso haaste toimia asiassa nopeasti eikä jäädä pähkäilemään niitä ja näitä vuosikausiksi, kuten monessa köyhässä pikkukunnassa on valitettavasti tapana. Usein toki olosuhteidenkin pakosta.

Sähköshokki!


Paimiossa koettiin eilen maanantaina sähkökatko. Vaikka niitä esiintyy tilastollisestikin tiuhaan, on sähkökatko yhä monelle jonkinlainen mini-shokki. Millä minä nyt valmistan ruuan, paitakin pitäisi silittää ja toimiiko edes vessa? Ja kauankohan tämä asunto pysyy lämpimänä?

Koska sähkökatkojen määrään on povattu nykyisen energiakriisin johdosta kasvua, on aika päivittää kotitalouden varmuusvarastot.

Omalla kohdallani kyse on enemmästä kuin päivittämisestä. Tähänastinen varmuusvarastoni on ollut luokkaa Jaffa-pullo jääkaapissa ja hapankorppuja komerossa.

Varautua kannattaa vähäisemmästäkin syystä kuin ydinsodan pelosta. Esimerkiksi siitä syystä, että ihminen tarvitsee päivää kohden pari litraa juomavettä. Ja harvoin ruokakaan valmistuu ilman vettä.

Likimain kaikki hinnat ovat viime aikoina nousseet, mutta viiden litran vesikanisterin saa yhä pikkurahalla. Ja 24-pulloa ”vissyäkin” irtoaa alle kympillä.

Toki vettä tulee kraanastakin. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei vesi säily kauan.

Pikkurahalla saa myös tehokkaita taskulamppuja ja käteviä patteriradioita.