Pääkirjoitus: Laita se heijastin, ole niin hyvä!

0

Hämärä hiipii eteenpäin ja illat pimenevät yhä nopeammin. Sateisessa kelissä pimeys on läpitunkevaa. ” Yhtään ei näe, jos joku kulkee mustissa vaatteissa, eikä ole heijastinta.”

Näin juttelemme tavatessamme, mutta silti samantien asia tuntuu unohtuvan niin itseltä, kuin siltä juttukumppaniltakin. Tummissa vaatteissa ja ilman minkäänmoista valopilkkua kulkevat aikuiset ovat edelleen liian tuttu näky, vaikka toki myös ilahduttavia poikkeuksia tapaa yhä useammin.

Se mikä ei lakkaa hämmästyttämästä on se miten moni vanhempi unohtaa varjella paitsi itseään myös lastaan liikenteessä edes sen vertaa, että huolehtisi pyörän valot kuntoon ja jonkun heijastimen matkaan. Tiedetään, että teini kokee ehkä olevansa särkymätön, mutta vanhemman pitäisi tietää ettei se ole totta.

Pimeyden myötä toistuvat nämä tutut varoitukset ja ohjeet liikenteessä joka syksy. Samaten Liikenneturva kertaa vuosittain sitä, miten lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä. Matka on tietenkin aivan liian lyhyt ajatellen vaikkapa tien laidassa kulkijan väistämistä. Heijastinta käyttävä jalankulkija voi puolestaan näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä. Kun vielä muistaa, että sääolot vaikuttavat todella paljon näkyvyyteen, pitäisi olla itsestäänselvää, että heijastin tai heijastavat osat vaatetuksessa ovat elintärkeitä.

Ethän vaan kuvittele, että et tarvitse heijastinta, koska kuljet valaistulla alueella? Katuvaloissa autoilijan huomiokykyä varastaa aivan liian moni muukin asia: vastaan tulevan ajoneuvon tai katuvalojen heijastukset, pensaiden ja puiden varjot tai mainosvalot saattavat piilottaa kulkijan lähes tyystin. Näin on varsinkin sateisessä säässä. Tai ainakin voi käydä niin, että kuljettajalle ei jää riittävästi aikaa reagoida siihen, mitä sinusta näkee.

Nauhassa tai ketjussa heiluvat perinteiset heijastimet ovat hyvä ratkaisu, mutta nykyisin vaihtoehtoja on vaikka kuinka. Väkisinkin jokaiselle varmasti löytyy se oma ratkaisu. Heijastavat vaatteet ja asusteet eivät mitenkään ole osa vain lasten vaatetusta, vaan myös monia ulkoiluasuja ja tyylikkäitä heijastavia neule ja laukkuratkaisujakin on jo markkinoilla paljon. Erittäin helppo ja hyvä ratkaisu ovat henkselimäiset heijastimet, joita ilahduttavasti on myös tarjolla ja joita toki näkeekin. Niiden hyvä puoli on tietenkin se, että henkselit on helppo vetäistä vaikka minkä vaatteen päälle.

Turvallisuus pimeässä on edelleen pitkälti kiinni omista ratkaisuista. Laita heijastin ja ole turvassa!