Pääkirjoitus: Vain 5 miljoonan joditabletin tähden

0

Ei kulunut kuin kaksi päivää siitä, kun STM oli tiistaina kannustanut tiedotteessaan 3–40-vuotiaita suomalaisia hankkimaan kotinsa varmuusvarastoon myös joditabletti, toistivat apteekit samaa sanomaa vuoronperään: loppu on, eikä ole varmuutta, milloin lisää saadaan.

Vaikka suomalaiset ovat tunnettuja hamstraamaan erilaisten potentiaalisten kriisitilanteiden alla jos jonkinmoista desinfiointiaineista kasvomaskeihin ja vessapaperiin, ei joditablettien loppumisen kohdalla voi pelkästään syyttää yltiövarautuneisuutta.

Suurin ongelma joditableteissa on se, että niitä on myyty pääasiassa kymmenen tabletin pakkauksissa. On selvää, että tabletteja viruu tällä hetkellä kotien varmuusvarastoissa ”turhaan” jopa useampi miljoona. Siihen viittaa myös se fakta, että suomalaiset ovat ostaneet joditabletteja Venäjän sotatoimien aloittamisen jälkeen lähes viisi miljoonaa kappaletta. Eikä Suomessa edes ole 3–40-vuotiaita kuin noin kaksi miljoonaa.

Varautuminen ei toki koskaan mene hukkaan, mutta tässä kohtaa vahvan suosituksen antaminen osui STM:ltä omaan nilkkaan. Oletettavasti joditabletteja on tällä hetkellä yllin kyllin niillä, joille jodin käyttöä ei edes kriisitilanteessa suositella. Silloin iso osa varsinaisesta kohderyhmästä kuulee ei oota apteekin tiskillä.

Toinen validi pointti on miettiä, minkälainen henkivakuutus joditabletti ydinsodan keskellä lopulta on. Sellaisessa tilanteessa olisin enemmän huolissani siitä, saako kotiin pakkasilla lämpöä, löytyykö kodin varmuusvarastosta muonaa edes muutaman päivän tarpeisiin tai olenko muistanut hankkia juomavettä edes pari kanisterillista pahan päivän varalle.

Silloin kun sähköverkko kaatuu, vesiputket ovat poikki ja kaupat joutuvat sulkemaan ovensa, ei kaapin perukoilla yksinään omaa tähtihetkeään odottava kymmenen joditabletin arsenaali juuri naurata.