Peimari päätti voitolla huippusyksyn – Mutta miltä näyttää ensi kevät?

1
Peimari Unitedin Pedro Diniz oli peliminuutteihin suhteutettuna koko Kolmosen tehokkain maalintekijä tällä kaudella. Diniz tarvitsi yhden maalin tekemiseen keskimäärin 55 peliminuuttia, kun esimerkiksi sarjan maalikuningas, Pallo-Iirojen Elias Ahteen vastaava lukema oli 66 minuuttia.

Sauvo

8.10. Peimari Utd–ÅIFK 4–2 (2–0)

Itse sarjakauden päätösottelussa panokset olivat enää rajalliset, sillä sekä kotijoukkue, paimiolais-sauvolainen Peimari United että vierailija Åbo IFK olivat sinetöineet paikkansa sarjataulukossa jo hyvissä ajoin ennen lokakuun viimeisiä kierroksia. Peimari tulisi sijoittumaan Kolmosessa kuudenneksi ja Åbo IFK:lla oli pelattavanaan vielä sijat 4–5.

Liekö ottelun vähäinen panos vai mikä syynä, mutta kotiyleisön kannustama Peimari oli keskikastin kamppailussa Sauvon Hakkispaanalla huomattavan selvästi niskan päällä heti ottelun ensiminuuteista lähtien. Eikä ensimmäistä maaliakaan tarvinnut odottaa kovin kauaa, kun 14 peliminuutilla laituri Elmeri Laineen keskityspallo löysi maalin edustalta brassikärki Jonatanin , joka syöksypuski pelivälineen varmasti ohi Åbo-vahti Miika Kalliomäen.

Jonatan oli kauden päätösottelussa muutenkin sähäkällä pelipäällä, ja laukoi vain runsaat kymmenen minuuttia myöhemmin pallon oikealta laidalta rangaistusalueen rajan tuntumasta millintarkasti tolpan kautta toistamiseen ohi Kalliomäen. Näissä lukemissa mentiin myös tauolle, vaikka Peimarilla oli mahdollisuuksia ainakin yhden, jopa kahden lisämaalin tekemiseen ennen puoliaikaa.

Toisen puoliajan vaihtorumba

Toinen puoliaika jatkui siitä, mihin ensimmäinen jäi: Peimarin prässi hyydytti Åbon pelinrakentelun yleensä jo sen omalle kenttäpuoliskolle, ja siten mustapaitainen kotijoukkue oli jatkuva uhka keltapaitojen maalin edustalla. Hallintaa seurasi myös kaksi komeaa maalia, joista ensimmäisen viimeisteli Peimarin syyskauden maalitykki Pedro Diniz (17 maalia 11 otteluun) ja jälkimmäisen puolestaan kapteeni Aki Varjonen, jolle hänellekin onnistuminen oli jo kauden neljäs.

Peimarin karattua runsaan tunnin pelin jälkeen jo ratkaisevasti 4–0-johtoon, vaihtoi joukkueen päävalmentaja Marco Santos kentälle tukun niitä pelaajia, jotka olivat aiemmin kauden aikana jääneet vähäisemmälle peliajalle. Vaihtorumba käänsikin ottelun viimeisen vartin vierailijoiden hallinnaksi, ja Victor Djibalene sekä Arman Palani pääsivät vielä kaunistelemaan loppunumerot 4–2:een.

– Teimme siinä 20 minuutin aikana yhteensä kuusi vaihtoa, ja se sekoitti hieman pelaamista. Toki vaihdosta sisään tulleet pelaajat olivat hyviä, mutta kun yli puolet kentällisestä vaihtuu lyhyessä ajassa, on vaikea saada enää omaa peliä rullaamaan samalla tavalla. Se teki lopusta vielä vähän jännittävän, mutta en ollut silti missään vaiheessa huolissanu, täydet 90 minuuttia jälleen Peimarin puolustuslinjassa luutinut Akseli Taskinen tuumi.

Santosin mukaan ÅIFK-ottelun ensimmäiset 70 minuuttia olivat yksi joukkueen kauden parhaista suorituksista.

– Yhdessä Åland-, PaiHa- ja TPS-otteluiden kanssa. Pystyimme hallitsemaan ottelua ongelmitta ja toteutimme sitä pelitapaa loistavasti, jota olemme kauden aikana kehittäneet. Mielestäni pelasimme sarjan parasta jalkapalloa syyskauden aikana.

Kaksijakoinen kausi

Peimarin kausi Kolmosessa oli kaikkiaan erittäin kaksijakoinen. Ensimmäisellä sarjakierroksella joukkue keräsi 11 ottelussa kuusi pistettä ja vain yhden voiton, joiden myötä ryhmä matkasi kesätauolle selvästi sarjajumbona. Kesätauon aikana joukkueesta poistui useampi pelaaja, mutta tilalle saapui vielä useampi vahvistus Portugalista ja Brasiliasta. Syyskierroksella Peimari keräsikin 11 ottelusta 26 pistettä, mikä oli kauden jälkimmäisen puolikkaan toiseksi suurin potti heti sarjanousija Pallo-Iirojen jälkeen.

Peimari Unitedin puheenjohtaja Olli Dahl kertoo, että hän teki valmennuksen ja joukkueen kanssa yhdessä kolmen kohdan listan, mitkä asiat muuttuisivat syksyn aikana. Ensimmäisenä oli se, joukkueen runko muuttuisi niin, että sarjapaikka saataisiin pelastettua varmasti. Toinen kohta oli saada joukkueen henki takaisin sellaiseksi, jollainen se oli aiempina vuosina ollut. Kolmas kohta oli, että Dahl istuisi kaikki syyskauden pelit joukkueen vaihtopenkillä ja varmistaisi, että hyvä henki säilyisi varmuudella koko 90-minuuttisen ajan.

Siellä Dahl istui alusta loppuun myös ÅIFK-pelissä.

– Oli aika erikoinen kausi kaiken kaikkiaan. Totta kai Peimari haluaa aina pelata sarjan kärkisijoista, mutta tällaisen alkukauden jälkeen lopputulokseen on oltava ihan tyytyväinen. Syksyllä pelaaminen oli parhaimmillaan jo todella näyttävää ja myös tulosta tuli heikkoa Rauman reissua lukuun ottamatta, Dahl miettii.

Miltä ensi kausi näyttää?

Erityisesti 17 maalia tehnyt Pedro Diniz, ja kuudesti molemmat osuneet Jonatan ja Daniel Pires olivat huiman syysmarssin kapellimestareita. Lisäksi keskikentän Alim Moundi ja Varjonen tuntuivat puhkeavan kukkaan syyskauden aikana, ja mainittava on myös Laineen panos oikealla laidalla sen jälkeen, kun maalin edustalta keskityksille alkoi löytyä riittävästi vastaanottajia syyskauden peleissä.

Moni varmasti Hakkispaanan katsomossa pohti päätösvihellyksen jälkeen, onko tässä Peimarin runko myös ensi kauden Kolmoseen?

– Mitään varmaa ei voi tietenkään vielä tässä vaiheessa syksyä sanoa, mutta totta kai tahtotila olisi yrittää pitää joukkue mahdollisimman paljon samanlaisena ensi kauteen lähtiessä. Se on ainakin selvää, että yhtä isoja muutoksia ei voi tehdä kuin ennen tätä kautta, Dahl painottaa.

Ainakin valmentaja Santosin toiveissa on, ettei suuria muutoksia talven aikana nähtäisi.

– Toivottavasti pääsisimme jatkamaan saman ydinrungon kanssa vahvistettuna vielä muutamilla suomalaispelaajilla. Seuran tavoitteena on totta kai nostaa edustusjoukkue ylemmille sarjatasoille tulevaisuudessa, mutta ennen sitä meidän on saatava pysyvyyttä ja jatkuvuutta.

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.