Rotat mässäilevät Vistalla taas näkyvästi – “Monet lasten vanhemmat ovat olleet meihin yhteydessä”

0
Rotat ovat tuttu näky Vistalla tällä hetkellä. Niitä houkuttelevat niin ruoantähteet kuin myös puista putoavat omenat.

PAIMIO

Rottaongelmat jatkuvat Paimiossa. Ympäristölautakunta kuuli Vistan tilanteesta viime kokouksessaan. Ympäristönsuojelusihteeri Sinikka Koponen-Laiho on viimeksi keskustellut Kiinteistö Oy Puhelimenkulman omistajan Ari Mikkosen kanssa kyseisen kiinteistön ympäristössä pahentuneesta rottaongelmasta.

Mikkonen on vaihdattamassa kiinteistön roska-astiat ehjiksi ja lukollisiksi, sillä kyseisen kiinteistön ympärillä rotat ovat juhlineet jo tovin.

Ympäristösihteeri Sinikka Koponen-Laiho sanoo, että he ovat lähestyneet sekä kiinteistönomistajaa että kiinteistönhuollosta vastaavaa yritystä ja kehottaneet näitä torjuntatoimenpiteisiin. Se on se, mitä kaupunki voi asialle tehdä, sillä torjuntatoimet kuuluvat kiinteistönomistajille.

– Roska-astioiden tuntumassa on pensasaitaa, jossa rotat tykkäävät juoksennella ja aivan vieressä on myös päiväkotitoimintaa. Myös monet lasten vanhemmat ovat olleet meihin yhteydessä, sanoo Koponen-Laiho.

Hän kertoo, että havaintojen mukaan roska-astiasta on ponnistanut rotta ulos kun kansi on avattu, tai sitä on kierrellyt useita rottia kun roskia on oltu viemässä. Pensasaita kuhisee. Tätä koskevia valituksia on virastolle tullut arviolta viitisentoista sekä sieltä kiinteistössä toimivilta että naapurustosta erityisesti muutaman viime kuukauden aikana.

Ari Mikkonen kertoo, että hän on vaihtanut jätehuoltoyritystä ja uusi toimija H. Koskinen Oy on tuomassa uudet lukolliset jäteastiat lähipäivinä. Tilanne toimistokiinteistössä oli yllättävä siksi, että ymmärrettävästi kyseisissä roska-astioissa ei juurikaan ole elintarvikejätettä. Sittemmin on havaittu, että kevytväylän vieressä olleita avoimia roskikiksia ovat hyödyntäneet myös ohikulkijat ja lähiasukkaat.

– Se osaltaan selittää, että rotille on ollut syötävää. Toivon omalta osaltani, että tilanne nyt kohenee parhain päin, sanoo Mikkonen.

Koponen-Laiho sanoo, että rottatilanteesta tulee muutoinkin edelleen ilmoituksia jonkun verran. Keskisen Vistan lisäksi ongelmia ilmenee tasaisesti Ala-Vistalla. Näin syksyllä tärkeää olisi muistaa, että kaikki maahan jäävä ruoka, kuten vaikka omenat ja muut hedelmät, ovat ruokaa rotille.

– Eihän niitä täysin varmasti koskaan saada hävitettyä, mutta kiinteistöjen omistajilla on velvollisuus huolehtia siitä, ettei rotilla ole otolliset olosuhteet. Tällaisissa Puhelimenkulman tapaisissa tilanteissa ensimmäinen toimenpide on katsoa, että jäteastiat ovat ehjät ja lukittavat ja jos tilanne on huono, on syytä ottaa yhteyttä myös torjuntayrityksiin.

Myös Kunnallislehden toimitus on samassa kiinteistössä, mutta pihalla tehtyjä rottahavaintoja ei aiemmin osattu yhdistää kiinteistön roskiksiin. Kun kävimme tarkistamassa tilanteen, roskiksen viereisen pensasaidan alla ja nurmikolla juoksenteli useampi rotta.