Suurimmista kaupungeista tutut sähköpotkulaudat ovat parin viime vuoden aikana rantautuneet Paimioonkin. Vuokrattavia lautoja Paimiosta ei vielä saa, mutta muutamia omia sähköpotkulautoja liikenteessä on.
Yksi paimiolainen sähköpotkulaudan omistaja on 14-vuotias Aaron Lindeman . Hänen tutuillaan oli aikaisemmin jo vastaavia kulkupelejä, mistä Lindeman myös innostui asiasta.
Hän kertoo, että on omistanut laudan nyt pari kuukautta ja ajaa sillä niin koulumatkat kuin vapaa-aikanakin.
– Vähän olen jo kyllästynyt, ei enää tule ajettua niin paljon kuin aikaisemmin, koska polkupyörällä pääsee kuitenkin nopeammin, hän kertoo.
Lindeman kertoo, että hänen kavereistaan kolmella on sähköpotkulauta.
Pyörän liikennesääntöjen mukaan
Sähköpotkulautoja koskevat samat liikennesäännöt kuin polkupyöriäkin. Niillä ajamiseen ei ole ikärajaa ja niillä saa ajaa niin pyörätiellä, tien pientareella kuin kadullakin. Sähköpotkulaudalla saa ajaa maksimissaan 25km/h, mikä onkin yleensä myytävien sähköpotkulautojen maksiminopeus.
Paimion tekninen johtaja Juha Saarinen ei ole itse vielä juurikaan huomannut sähköpotkulautoja Paimion liikenteessä.
– Ei meille niistä ole mitään palautetta tullut. Eikä sähköpotkulautoja mitenkään rekisteröidä, joten meillä ei ole tietoa siitä, kuinka paljon niitä on Paimiossa, kuten ei ole polkupyörien määrästäkään, hän toteaa.
Pyörätien jatkeet ja väistäminen
Uusi tieliikennelaki tuli voimaan pari vuotta sitten ja sen siirtymäajat ovat jatkuneet tähän syksyyn saakka.
Yksi suuri muutos uudessa tieliikennelaissa koskien polkupyöriä – ja sähköpotkulautoja – on pyörätien jatke ja uudet väistämisvelvollisuussäännöt autoilijoille.
Jos polkupyöräilijä ajaa tavallisella suojatiellä, on hänen väistettävä autoja. Jos hän taas taluttaa polkupyörää, on autojen väistettävä suojatiellä, kuten tavallisia kävelijöitäkin. Tämä sääntö on ollut voimassa jo aiemminkin.
Uusi asia on sen sijaan pyörtien jatke, eli tilanne, jossa pyörätie jatkuu myös suojatien ylitse. Tällöin autoilijoiden on väistettävä tällaisella suojatiellä ajavia polkupyöräilijöitä.
Suojatien jatketta merkitään ”väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa” -liikennemerkillä, joka näyttää suojatieliikennemerkiltä, jossa kävelijän paikalla on polkupyörä ja suojatie on katkonainen.
Pyörätien jatketta voidaan osoittaa myös kärkikolmion tai Stop-merkin alla olevalla lisäkilvellä ”kaksisuuntainen pyörätie”, jossa kahden polkupyörän alla on kaksi toisiaan osoittavaa nuolta.
Lisäksi paikassa jossa on pyörätien jatke, suojatie on maalattu yhtenäisen raidoituksen sijaan siten, että raidoissa on keskellä kolo osoittamassa pyörien kulkuväylää.
Paimion tekninen johtaja Juha Saarinen kertoo, että uusia liikennemerkkejä on Paimiossa sijoitettu paikalleen jo useita kymmeniä.
– [Pyörätien jatkeen] maalauksiakin on tehty ja niitä maalataan syksyn mittaan lisääkin puuttuvista paikoista, hän kertoo.
Sähköpotkulautoja koskevia sääntöjä:
Sähköpotkulaudalla saa ajaa siellä missä polkupyörälläkin eli pyörätiellä, tien pientareella ja kadulla.
Nopeus saa olla enintään 25 km/h ja moottorin maksimiteho enintään 1 kW.
Sähköpotkulautaillessa ei lain mukaan ole pakko käyttää kypärää, mutta se on suositeltavaa.
Sähköpotkulaudassa pitää olla ajovalo edessä ja heijastimella varustettu valo takana. Valoja ei vaadita kiinteästi asennettuna, eli esimerkiksi otsalamppu kelpaa. Sähköpotkulaudassa pitää olla myös äänimerkinantolaite ja heijastimet.
Sähköpotkulaudan ajolle ei ole ikärajaa.
Kevyille sähköajoneuvoille ei tarvitse eikä voi ottaa liikennevakuutusta.
Yleisellä tiellä käytettävässä sähköpotkulaudassa ei saa olla istuinta, ellei se ole tarkoitettu yksinomaan liikuntarajoitteisten käyttöön.
Sähköpotkulaudalla ajaminen ei vaadi ajokorttia, mutta vapaaehtoisen skuuttikortin voi suorittaa verkossa.
Lähde: Sähköpotkulaudat.fi ja CAP-Group Oy
Hui! Miten hän uskaltaa tuommoisella vehkeellä hurjastella. Älytöntä! T. Peksi
Kommenttien lisääminen on estetty.