Saiman suoralta SM-mitalistiksi – Sauvolainen 17-vuotias Saima Kossa on noussut kansallisen tason yleisurheilijaksi, vaikka lähin urheilukenttä on yli 20 kilometriä kotoa

0
Saiman suora on noin 70 metriä pitkä hiekkatien suora osuus aivan Saima Kossan kotitalon läheisyydessä.

Sauvo

Kun ajaa Sauvossa Järvenkyläntietä kohti Kokkilaa ja kääntyy Mäkikankareentielle, siintää vasemmalla puolella tietä pitkulainen heinäpelto ja sen takana metsän suojissa parikin asuintaloa piharakennuksineen.

Ohikulkijana maisemaan ei kiinnitä juurikaan huomiota, eikä myöskään mutkan takana aukeavaan pellonlaitaa viistävään suoraan. Maisema on kuin mistä tahansa hyvin hoidetusta suomalaisesta maatilan pihamiljööstä – konehalleja, aitauksia, mutkittelevia hiekkateitä ja peltoaukeaa.

Siksi onkin silmiä avaavaa kuulla, millaisena ympäristönä nämä samat kulmat näkee koko ikänsä siellä asunut 17-vuotias Sauvon Urheilijoiden yleisurheilija Saima Kossa.

Pitkulainen heinäpelto onkin keihäänheittopaikka ja mutkan takana aukeava suora on ideaali pika- ja aitajuoksutreeneihin. Mutkittelevat pihatiet puolestaan paras mahdollinen ympäristö verryttelylenkkien tekemiseen – yhdessä pitkäaikaisen luottotreenikaverin, 23-vuotiaan Nella-ponin kanssa.

– Nella on kulkenut matkassa mukana ihan alusta asti. Käymme yhdessä hölkkäämässä yleensä verryttely- ja aamulenkit. Nella tykkää, kun pääsee mukaan, Kossa hymyilee Nella vierellään.

Saima Kossa on tehnyt verryttelylenkit aivan pienestä pitäen Nella-ponin kanssa. Tätä nykyä poni on jo 23-vuotias, kun Saimalla ikää on 17.

Kuntosali sukulaisten autotallissa

Seuraavaksi Kossa esittelee naapuritalon, jossa asuvat Saiman äiti Heidin sisko perheineen, autotalliin rakennetun kuntosalin. Vapaita painoja, boksi loikkatreenejä varten sekä muita räjähtävyys- ja voimatreeneihin tarpeellista.

– Isä teki boksin minulle, ja muuten täällä saakin tehtyä tarvittavat treenit. Jos jotain ei ole ollut, sellainen on sitten tehty. Minä näen sen ainakin pelkästään positiivisena asiana, että ison osan treeneistä pystyy tekemään kotiympäristössä, Kossa sanoo.

Kuulaa Kossa työntää myöskin naapurissa asuvien isovanhempiensa maatilan konehallin ovista pihamaalle. Pika- ja aitajuoksutreenit sujuvat jo aiemmin mainitulla hiekkatien suoralla pätkällä pellon laidassa.

– Se on nimetty Saiman suoraksi. Tai ei nyt mitenkään nimetty, mutta ihmiset ovat vain alkaneet kutsua sitä sellaiseksi, kotitekoisia aitoja suoralle asetteleva Kossa naurahtaa.

Saima Kossa pitää kotioloissa harjoittelua jopa etuna. Silloin aikaa ei kulu kodin ja treenikentän välillä matkustamiseen.

SM-mitalistiksi kotitreeneillä

Seitsenottelija pystyy siis tekemään lähes kaiken tarvittavan kotonaan tai sen välittömässä läheisyydessä, vaikka lähimmälle oikealle urheilukentälle on matkaa reilusti 20 kilometriä.

– Totta kai varsinkin talvikaudella Kupittaan urheiluhalli on tärkeässä roolissa harjoitusten tekemisessä, mutta sielläkin olen treenannut nyt vasta parisen vuotta. Voi sanoa, että 15-vuotiaiden viisiottelun SM-pronssiin asti mentiin käytännössä näillä välineillä, mitä kotiin oli hankittu niillä suorituspaikoilla, mitkä täällä jo olivat olemassa. Tarvitaan vain vähän mielikuvitusta, Kossa virnistää.

Hän korostaa samalla myös piiritasolta tulleita vinkkejä ja valmennusta.

– Varsinais-Suomen Yleisurheilu ry:stä on saanut paljon tukea ja vinkkejä vuosien varrella, siitä täytyy olla kiitollinen. Käytännössä korkeus ja pituus ovat ainoat sellaiset lajit, joita en pysty kotioloissa suorittamaan. Ominaisuuksia pystyy silti niitäkin lajeja silmällä pitäen kehittämään.

Naapurin autotallista puolestaan löytyy treneeihin sopiva “punttinurkkaus”.

Hippokisoista alkuun

Kerttulin urheilulukiossa Turussa opiskeleva Kossa muistelee aloittaneensa yleisurheilun 6-vuotiaana Hippokisoissa. Harrastus on jatkunut pian 12 vuotta, vaikka välillä muitakin lajeja on käyty kokeilemassa.

– Ratsastusta, vähän jalkapalloa ja mäkihyppyäkin kävin Paimiossa kokeilemassa. Mutta yleisurheilu on ollut koko ajan ykkösenä. Kai se on se monipuolisuus, mutta myös yleisurheiluväki on todella mukavaa ja lajin kautta on saanut paljon uusia tuttuja, Kossa kertoo.

Kehityskin on ollut tasaisen varmaa, joskin viime keväänä harjoittelua haittasi hyppääjän polvi.

– En pystynyt tekemään juoksuharjoittelua ollenkaan huhti–toukokuussa, joten se asetti kyllä aika isot kysymysmerkit kesän kilpailukauden ylle. Yllättävän nopeasti otteleminen alkoi kuitenkin jo heinäkuussa sujua, ja totta kai kauden kohokohta oli sitten SM-pronssi syyskuussa Lahdesta, Kossa kertaa.

Kalevan Kisat kesän 2023 tavoite

Ensi kesänä mielessä siintävät ainakin pääsy Kalevan Kisoihin ja PM-mestaruusotteluihin. Siitä Kossa kokee vain ylpeyttä, että hän saa kantaa valtakunnallisissa kisoissakin nimenomaan Sauvon Urheilijoiden edustusasua.

– Siitä on tullut kilpakumppaneiltakin isojen kaupunkien seuroista vain hyvää palautetta ja kannustusta. Onhan se iso asia, että näin pienestä seurasta pääsee SM-tasolle urheilemaan. Ensi kesänä voisi olla paikka tehdä seurahistoriaa, jos pääsisimme Antton Launnon kanssa molemmat Kalevan Kisoihin, Kossa miettii.

Se olisi jo melkoinen suoritus, sillä SU:ssa on parhaillaan kolme lisenssillä kilpailevaa yleisurheilijaa: Launto sekä Kossan sisarukset Saima ja Siina.

Pidemmällä aikavälillä Saima Kossan haaveena on päästä kokemaan ainakin Suomi–Ruotsi -maaottelu, joka edellyttäisi nousua Suomen kolmen parhaan seitsenottelijan ryhmään myös aikuisissa.

– Lajilla on aika hyvä noste tällä hetkellä kiitos Maria Huntingtonin, Miia Sillmanin ja Saga Vannisen. Kovaa täytyy treenata ja pysyä myös terveenä, jotta sinne tasolle pääsee, Kossa päättää.