Toivo palasi Petri Laaksosen lauluihin – “Totta kai se aina jännittää, kun julkaisee uutta”

0
60 vuotta elokuussa täyttänyt Petri Laaksonen elää musiikillisesti uutta kevättä. Tänään perjantaina julkaistava Timanttia-albumi on täynnä toivoa ja jopa popahtavia kappaleita.

Paimio-Sauvo

Elokuussa 60 vuotta täyttänyt laulaja-säveltäjä Petri Laaksonen on merkinnyt yhden päivämäärän ja konserttipaikan kalenteristaan erityisen paksulla tussilla: torstai 13.10, Paimion kirkko.

– Toki kaikki keikat ovat tärkeitä, mutta Paimiossa, Turussa ja Helsingissä pitää olla todella hyvä. Katsomossa on silloin niin paljon tuttuja, että siitäkin saa jo ekstrajännitystä ja -latausta aikaiseksi, Laaksonen hymyilee.

Paimion keikan edellä Sauvossa syntynyt ja Paimiossa varttunut Laaksonen esiintyy keskiviikkona Turussa. Kaikkiaan 32 juhlakonsertin sarja kiertää 31 paikkakunnalla eri puolilla Suomea, ainoastaan Helsinkiin on merkitty kaksi keikkaa.

Lokakuun alussa Lappeenrannasta alkanut kierros päättyy ensimmäisenä adventtina Kouvolaan.

– Onhan se tiivis rypistys, kolmesta viiteen keikkaa joka viikko. Mutta toisaalta tätä varten on tehty töitä alkuvuodesta lähtien ja on vain mukavaa, että juhlavuosi ja tuore levy saavat tällaisen loppuhuipennuksen, Laaksonen sanoo.

Kiireinen vuosi

Vuosi 2022 on ollut Laaksoselle siis äärimmäisen kiireinen. Alkuvuodesta hän alkoi työstää seitsemän vuoden tauon jälkeen levyä, joka julkaistaan tänään perjantaina. Timanttia-niminen ja 11 kappaletta sisältävä albumi on jotain aivan muuta kuin vuonna 2015 julkaistu Laaksosen edellinen In Memoriam-albumi.

Jos tuolloin lyhyen ajan sisällä sekä äitinsä että veljensä menettänyt Laaksonen lauloi surusta ja jäähyväisistä, on Timanttia-albumi ennen kaikkea toivoa täynnä.

– Onhan se aivan erilainen kokonaisuus, mikä on tietysti ymmärrettävää. Seitsemän vuotta sitten olin monella tavalla murtunut ja surullinen mies, mikä kuului vahvasti In Memoriam-levyllä. Timanttia on taas monipuolinen kokonaisuus rakkautta ja toivoa. Ainakin osaa kappaleista voisi sanoa jopa popahtavaksi, hengellisestäkin musiikista tunnettu Laaksonen myhäilee.

Tuoreimmalta albumilta syyskuun lopussa julkaistu single En aio luovuttaa onkin parissa viikossa kerännyt muun muassa Spotifyssa lupaavasti runsaat 3 000 soittokertaa.

– Totta kai se aina jännittää, kun julkaisee uutta. En aio luovuttaa kuvaa hyvin koko levyn tunnelmaa, sitä että vaikka joskus elämässä olisikin vaikeita hetkiä, ei kannata luovuttaa vaan uskoa parempaan tulevaan, Laaksonen tunnelmoi.

Eletty elämä on opettanut

Laaksonen nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1985 säveltämällään kappaleella Eläköön elämä. Sonja Lumpeen esittämänä kappale voitti Suomen euroviisukarsinnat ja pääsi siten edustamaan Suomea Eurovision-laulukilpailuun.

Osuvasti Laaksosen 60-vuotisjuhlakonserttikiertue on nimeltään Eläköön elämä – 60 vuotta Täällä Pohjantähden alla, vaikka vasta nyt Laaksonen tietää todella, mitä eletty elämä tarkoittaa.

– Jos miettii sitä 22-vuotiasta Petri Laaksosta joka sävelsi Eläköön elämä -kappaleen niin voi pojat, eihän se Petri tiennyt vielä elämästä paljoakaan. Kappaleiden tekeminen on totta kai nyt aivan erilaista kuin silloin reilu parikymppisenä. Ajatus elämästä on monipuolistunut kokemuksien kautta.

Laaksonen lupaa juhlakonserttiin saapuville, ettei parituntinen ole pelkkää hittipotpuria menneiltä vuosilta. Nyt kun tuoretta musiikkia on tehtynä, on sitä myös luvassa lavoilla runsaasti eri puolilla Suomea.

– Parinkymmenen kappaleen kokonaisuuteen ei tietenkään voi mahduttaa kaikkea, ja monta rakasta ja tärkeää kappaletta on jäänyt pois. Toisaalta näen sen niin, että nyt kun sitä tuoretta musiikkia on pitkästä aikaa yleisölle tarjottavaksi, olisi hölmöä koostaa juhlakonsertti vain tutuista vanhoista kappaleista. Sanotaanko, että sopiva kokonaisuus molempia, Laaksonen lupaa.

Ja vielä loppuun pieni ilosanoma niille, joiden joulu ei tunnu joululta ilman Petri Laaksosen kirkkokonserttia: sellainen on luvassa Tapaninpäivänä Turun Tuomiokirkossa.

– Nyt on pitkästä aikaa vähän erilainen joulukuu, kun edessä on ihan oikeaa lomaa ja rauhoittumista. Pitkän keikkarupeaman jälkeen se tulee ihan tarpeeseen, ja sitten on joulun jälkeen taas virtaa jatkaa keikkailua.