Uutta sähköautoa ei saa, ja nyt yhä useampi valitseekin dieselin – ”Onhan tämä surullinen tilanne”

0
Yksi täyssähköautojen pullonkaula saatavuuden osalta on se, että isot autonvalmistajat valmistavat edelleen rinnakkain sekä polttomoottori-, hybridi- ja sähköautoja. Esimerkiksi kuvassa oleva BMW i4 M50:ssä on hyödynnetty vielä paljon samaa tekniikkaa, jota käytetään myös automerkin hybridi- ja polttomoottorimalleissa.

Paimio-Sauvo-Kaarina

Uusia sähköautoja myyvät autoliikkeet ovat joutuneet kuluvan vuoden aikana hankalaan välikäteen. Vaikka asiakkaalla olisi rahat valmiina uuden sähköauton hankintaa varten, joutuu tällä hetkellä lähes kaikkia sähköautomalleja odottamaan kuukausikaupalla.

– Kuudesta kuukaudesta jopa runsaaseen vuoteen, ainakin niillä merkeillä joita me edustamme. Ei tällaista tilannetta ole ollut ainakaan niiden liki 20 vuoden aikana, jotka minä olen alalla toiminut. Onhan se autoliikkeelle vähän ikävä tilanne, jos asiakas haluaisi ostaa uuden auton nyt, saa hän auton itselleen aikaisintaan keväällä, kertoo Paimiossa asuva Raision Autokeskuksen myynnin johtaja Sami Tuomialho .

Autokeskuksen otanta uusien sähköautojen markkinasta on jo jonkinmoinen, sillä liike edustaa Citroënia, Peugeotia, Nissania ja BMW:tä. Perusmalleissa toimitusaika on Tuomialhon mukaan siis noin puolen vuoden luokkaa, mutta erikoismalleissa aikaisinkin ennuste on jo asetettu suoraan ensi vuoden syksylle.

– Se on hinnoittelunkin näkökulmasta hankalaa, koska ei kukaan voi ennustaa, mikä on markkinahinta uudelle sähköautolle vaikka ensi vuoden loppupuolella. Silti kaupat lyödään kiinni nyt sillä hintatiedolla, mikä on parhaillaan olemassa.

Komponenttipula vaivaaUusien sähköautojen toimitusajat ovat tällä hetkellä pitkiä siitä syystä, että komponenteista on huutava pula. Myös nopeasti kuluvan vuoden aikana kasvanut kysyntä on yllättänyt autonvalmistajat.

Kun uusia autoja ei saa, on käytettyjen ja vähän ajettujen sähköautojen kysyntä noussut selvästi. Se on luonut koko autokauppaan ennennäkemättömän kuplan, jossa esimerkiksi vuosi sitten sähköauton tilannut ja sen tänään saava asiakas voisi myydä autonsa heti huomattavasti suuremmalla summalla, jonka on autosta maksanut.

– Onhan se erikoinen tilanne, ja varmasti jonkinlainen kupla on nyt olemassa melko uusien vaihtosähköautojen suhteen, Tuomialho miettii.

Jopa 15 000 euron tiliVaihtoautokauppaa Kaarinassa tekevänViimeinenhinta.fi:n Toni Järveläinen sanoo, että parhaimmat tilit ovat sähköautokuplassa tehneet juuri ne asiakkaat, jotka ovat ostaneet oikeanlaisen mallin viime syksynä.

– Paras esimerkki on varmaan Teslan uusin malli Model-S plaid. Ne jotka sen tilasivat vuosi sitten, säästävät jopa 15 000 euroa niihin verrattuna, jotka tilaavat saman auton nyt. He ajavat siis ainakin vuoden siinä mielessä ilmaiseksi, Järveläinen sanoo.

Poikkeuksellisen ajan erikoisuus on ollut, että uuden auton hinta on pikemminkin kohonnut sen jälkeen kun sen on ajanut autokaupasta ulos.

– Uusia autoja ei pystytä toimittamaan monessakaan tapauksessa alle vuoteen ja tästä syystä ei tule sitten normaalia arvon alenemaa, kun uuden auton ajaa hallista ulos. Se on harvinaista herkkua se.

Diesel-autoja mennyt taas kaupaksiKun uusia sähköautoja ei saa, ja käytettyjen sähköautojen hinnat ovat nopeassa tahdissa nousseet selvästi, on moni kääntänyt kelloa ajassa taaksepäin ja ottanut ainakin pienen aikalisän sähköauton tai hybridin hankinnassa.

Se on tarkoittanut sitä, että jo kuolleeksi kesällä julistettu diesel-autojen kauppa on herännyt syksyn aikana uuteen eloon. Oma vauhdittajansa diesel-autojen kaupassa on myös se, että sähkön hinta kipuaa kuukausi kuukaudelta.

– Onhan tämä surullinen tilanne. Nyt olisi valtakunnan tasollakin pystyttävä jo päätöksen tekemiseen ja otettava mallia vaikka Ruotsista, miten siellä uusi hallitus linjasi välittömästi. Jo nyt on sähköautojen kysyntä pysähtynyt, jos ei kokonaan, niin dramaattisesti kuitenkin. Samaan aikaan jo hylättyjen dieseleiden myynti on kasvanut merkittävästi. Sama trendi jatkuu varmuudella myös talven yli, Järveläinen ennustaa.

– Keväällä diesel-autojen myynti pysähtyi melkein täysin, eikä niitä mennyt kesällä oikein ollenkaan. Nyt sitten taas, kun uutiset energiakriisistä ovat lisääntyneet, on yllättäen taas diesel-autojen menekki kasvanut selvästi, Autokeskuksen Tuomialho komppaa.

Ruotsin uusi hallitus linjasi alkuviikosta, että sataprosenttisesti uusiutuvan energian käytöstä mennään nyt tavoitteeseen, että kaikki energia on fossiilivapaata. Se tarkoittaa käytännössä, että panostus ydinvoimaan tulee kasvamaan länsinaapurissa.