Harmonikkavirtuoosi Veikko Ahvenainen luritteli paimiolaiset pyörryksiin

0
Pelimannin penkillä. Veikko Ahvenaisen ura hakee vertaansa. Vierellä puoliso Carina Nordlund Giulietti-pianohaitareineen.

PAIMIO

Mitä meillä oli ennen sähkökitaraa ja konemusiikkia? No, haitari, harmonikka, tietenkin.

Laittamatta aikakausia ja suuntauksia paremmuusjärjestykseen, harmonikalla on yhä iso jalansija suomalaisessa musiikissa.

Suuri kiitos siitä kuuluu Veikko Ahvenaiselle , 93, joka on jakanut haitarimusiikin ilosanomaa Suomessa kauemmin ja määrätietoisemmin kuin kukaan muu. Hauskasti, millintarkasti ja alati musikaalisesti.

Likimain viimeistä sijaa myöten täysi Paimiosali kuuli ja näki viime torstai-iltana, että Kuopion mies on ikävuosista, ajokilometreistä ja Amerikan maileista huolimatta edelleen briljantissa kuosissa.

Ja mikä tärkeintä, soittamisen ilo loistaa yhä kasvoilla. Edustaa kappale mitä tyylisuuntaa tahansa.

Muikkukauppias opettiAhvenaisen repertuaari on hämmästyttävän laaja. Noin kymmenen minuutin sisällä Paimiosalissa kuultiin harmonikkaversiot Ilta Oulunjoella , -humpasta, 12 th.Street Rag -pianokappaleesta ja Shostakovichin Valssi no. 2 :sta.

Ahvenainen oppi aikoinaan soiton alkeet kuopiolaiselta muikkukauppiaalta ja omalla lapsityöllään hän sai ostettua itselleen kauan haaveilemansa hanurin.

Nuotit hän opetteli jo varhain, mutta pärjää tarvittaessa mainiosti ilman niitäkin.

Sittemmin tulivat tango-orkesteri ja levytykset.

– Sitä kun soittaa humppayhtyeissä, niin oppii sellaisia juttuja, joita ei korkeammissa musiikki-oppilaitoksissa lainkaan opeteta, sanaili Ahvenainen luriteltuaan höysteet puolisonsa Carina Nordlundin – huipputason soittaja hänkin – pianohaitarilla melodioimaan Oulunjoki -humppaan.

Kyseinen humppafoksi on saavuttanut YuoTubessa Ahvenaisen tulkitsemana yli puoli miljoonaa kuulijaa. Jos yhtään kiinnostaa, niin kannattaa ehdottomasti käydä kuulolla.

Siinä on suomalaisen tanssilavakulttuurin sielu ja -sydän.

FAKTAHarmonikkalegenda Veikko Ahvenaisen konsertti kuultiin Paimiosalissa viime torstaina 20. lokakuuta. Tilaisuudessa esiintyvät Veikko Ahvenainen ja hänen puolisonsa harmonikkataituri Carina Nordlund sekä Paimion opiston harmonikkakerho Hannu Virran johdolla.

Ahvenaisen ensilevytys oli vuonna 1955. Tänään hän on maamme eniten levyttänyt artisti 1 087 levytyksellään.

Ahvenaisen kansainväliset konserttikiertueet alkoivat 1960-luvulla alkaen Moskovan Tshaikovskin konserttisalista ja päätyen kuuluisaan Washingtonin katedraaliin Yhdysvalloissa. Takana on noin 5 000 soolokonserttia eri puolilla maailmaa.

Ahvenainen on saanut Pro Finlandia-mitalin vuonna 2010. Kansainvälinen Harmonikkaliitto Cofédération Internationale des Accordéonistes (CIA) on palkinnut hänet arvostetulla Merit Award -palkinnolla vuonna 2020.