Vistan kauppa palkittiin Paimion vuoden yrityksenä

0
Sisarukset, Terhi ja

PAIMIO

Vistan Kauppa on kuulunut Paimion katunäkymään niin kauan kuin kukaan paimiolainen muistaa, sillä yritys on perustettu jo vuonna 1920. Alun perin Vistan Kauppa oli sekatavarakauppa, jossa myytiin rautakaupan valikoiman lisäksi myös ruokaa.

Tällä hetkellä yrittäjinä K-Rauta -ketjuun kuuluvassa liikkeessä ovat sisarukset Terhi ja Kalle Sievänen , joiden isovanhemmat jo aikoinaan pyörittävät kauppaa.

– Isämme siirtyi sitten kauppiaaksi 1960–1970-lukujen taitteessa ja hän sai valita, erikoistuisiko ruokaan vai rautaan. Siitä lähtien Vistan kauppa on ollut sekatavarakaupan sijaan rautakauppa, Sieväset kertovat.

Nykyinen sukupolvi puolestaan siirtyi kauppiaiksi kymmenisen vuotta sitten – samaan aikaan kun liike muutti nykyisiin tiloihin Vistantien varrelle.

K-Rauta Paimio Vistan Kauppa sai Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa viikonloppuna kuntakohtaisen yrittäjäpalkinnon.

– Vanhempamme ovat saaneet palkinnon aiemmin, vuonna 1986, Sieväset kertovat.

Toiminta muuttuu

 

ja kehittyy

Rautakaupan toiminta on muuttunut huomattavasti vuosien varrella – ja muuttuu yhä.

– Esimerkiksi puutavaraa ei aikoinaan saanut rautakaupasta, vaan oli erikseen puutavarakaupat, Terhi Sievänen kertoo.

– Nykyisin akkukäyttöiset työvälineet yleistyvät koko ajan ja vastaavasti polttomoottorilla toimivat koneet vähenevät, Kalle Sievänen jatkaa.

Samalla tavalla liuotinpohjaisten maalien käyttö väistyy vesiohenteisten maalien tieltä.

Myös verkkokaupan tulo on muuttanut myös rautakauppa-alaa – ei ehkä tosin niin paljon kuin muita aloja.

– Esimerkiksi kohokuvioituja tapetteja tai lattiamateriaaleja halutaan tunnustella ennen niiden ostoa. Ja myös värisävyjä vaikkapa kaakeleissa on hyvä kokeilla ihan kotona. Meiltä saakin tuotteita kotiin aina lainaan ennen ostopäätöksiä, Terhi Sievänen kuvaa.

Korona ja sota vaikuttaa

Viimeisimmät  muutokset rautakauppa-alalla ovat olleet viimevuotiset maailmantilanteen muutoset: koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Ne ovat vaikuttaneet Vistan kaupassa muun muassa tuotteiden saatavuuksissa.

– Esimerkiksi leppää ja haapaahan ei saa nyt juuri ollenkaan, mutta toisaalta kotimaista kuusta kyllä riittää. Ja esimerkiksi tulitiili on tullut Venäjältä, joten sitä ei sieltä nyt toimiteta, Terhi Sievänen sanoo.

Myös sähkönhinnannousu näkyy rautakaupassa.

– Ihmiset ovat nyt kiinnostuneita lisäeristyksestä ja tietysti esimerkiksi ilmalämpöpumppuja on mennyt paljon, Sieväset kertovat.

Vistan kauppa kuuluu K-Rauta -ketjuun, mutta Sieväset kertovat, että rautakauppojen valikoima sopeutetaan aina kulloisellekin paikkakunnalle sopivaksi.

– Paimiossa on paljon omakotiasujia ja sitten meillä on myös ammattiasiakkaita, minkä lisäksi täällä on myös paljon maatiloja. Sen vuoksi valikoimammekin on kompromissi ja meillä on vähän kaikkea – ja mitä ei ole, voi hankkia tilauksesta, he kertovat.