Musta perjantai, tai mainoksissa toisteltu Black Friday -hintamyllytys ärsytti jo viime vuonna paimiolaisen kädentaitoyrittäjän Salla Axelinin tekemään kärkevän vastavedon. Hän nosti hintoja nettikaupassaan 50 %. Kauppa kävi silti, ja tempaus sai positiivista palautetta.
Tänäkin vuonna hän nostaa hintoja. Hän sanoo, että eivät pienet yrittäjät voi laskea hintoihinsa mitään ylimääräistä ”ilmaa”. Heille musta perjantai voisi pahimmillaan tarkoittaa, että asiakas ”syö yrittäjän ruokapöydässä”.
Moni meistä asiakkaistakin tunnistaa mustan perjantain, tai oikeastaan nykyään jo mustan viikon ellei peräti kuukauden alehinnoitteluun ja hintojen keplotteluun liittyvät ristiriidat. Innokkaimmin kaupankäyntiä huudattavat isot toimijat, jotka hakevat isoja volyymejä. Tutkimusten mukaan silti todellisuudessa keskimääräiset alennukset ovat vain noin neljän prosentin luokkaa.
Mustan perjantain vastaveto on Luonto-Liiton Älä osta mitään -päivä, joka puolestaan kannustaa joulun alla kulutuskriittisyyteen. On kieltämättä ymmärrettävää, että samaisia pienempiä yrittäjiä tämäkin viesti närästää. Ostokiellon rummuttaminen on ikävää, kun monen pienen yrittäjän kannalta meneillään pitäisi olla vuoden paras myyntisesonki ja taantuvassa taloudessa muutenkin ihmiset ovat jo varovaisia hankinnoissaan.
Luonto-Liitto kehitti tämän kampanjan muistuttaakseen kulutuskriittisyydestä ja vastavedoksi mustalle perjantaille. Vastuullinen kuluttaminen on tietenkin tärkeää ja isojen alennusten kupeessa pitää aina miettiä, onko ale todellinen. Musta perjantai on keksitty tuomaan kaupoille isoja myyntejä ja tuottoja, ei säästämään kuluttajien kukkaroa saati luontoa.
Sallan ja muiden pienten paikallisten yrittäjien kannalta on kuitenkin hyvä muistuttaa, että jokainen täällä kulutettu ja tänne jätetty euro kannattelee pieniä paikallisia yrityksiä. Niitä palveluja, joita koemme läheisiksi ja tärkeiksi. Suorastaan positiivisiksi.