Ajatus sotaan joutumisesta mietitytti Paimion kutsunnoissa – ”Kyllähän se hurja ajatus on”

0
Paimiolaiset Eelis Axelin (vas.) ja Nico Huunonen aloittavat varusmiespalveluksensa tällä tiedolla tammikuussa 2024 Rannikkoprikaatissa Upinniemessä.

Paimio

Paimiossa maanantaina järjestetyt kutsunnat olivat ainakin puolustusvoimien kantahenkilökunnan näkökulmasta positiivinen yllätys: yli 80 prosenttia kutsuntoihin saapuneista oli todettu puoleenpäivään mennessä sopiviksi varusmiespalveluksen aloittamiseen heti, kun aikataulu sen vain mahdollistaa.

Suurimmalle osalle paimiolaisnuorista se hetki onkin edessä tammikuussa 2024.

– 82 prosenttia tarkalleen. Sitä voi pitää erittäin hyvänä lukuna, ja Paimiossakin on havaittavissa pientä muutosta parempaan siinä mielessä. Tavallisesti viime vuosina lukema on alkanut seiskalla, sanoo kutsuttuja haastatellut ja heidän palveluskelpoisuuttaan selvitellyt kutsuntaupseeri, yliluutnantti Jaska Hyvönen .

– Ylipäänsä kun päästään yli 80 prosentin, ollaan todella hyvällä tasolla. Usein tämän jälkeen lukema hiukan vielä putoaa, kun lasketaan heitä, jotka astuvat palvelukseen suunnitellulla aikataululla. Mutta näistä luvuista päästään varmasti yli 70:n prosentin silloinkin, jatkaa kutsuntalautakunnan puheenjohtaja, kapteeni Juuso Lehto .

Upinniemi selvänä ykkösenä


Paimion 64:sta tänä vuonna kutsutusta suurin osa suuntaa siis tammikuussa 2024 Upinniemeen Rannikkoprikaatiin. Toinen vaihtoehto olisi ollut Porin prikaati Säkylässä, mutta sinne matkaa lopulta vain pieni kourallinen.

– Ykkösvaihtoehto on Rannikkoprikaati, koska se on logistisesti järkevin Paimiosta katsottuna. Siten saadaan myös ryhmäkyyditykset paremmin toimimaan. Muitakin vaihtoehtoja sai toki hyvän syyn kera toivoa ja sitten niitä katsottiin tapauskohtaisesti. Nyt ainakin joku halusi Säkylään ja se saatiinkin järjestettyä, Hyvönen kertaa.

Yksi Säkylää vahvana vaihtoehtona pitänyt oli Nico Huunonen , joka kuitenkin ohjattiin tammikuuksi 2024 Upinniemeen.

– Upinniemeen pioneerikomppaniaan tuli lopulta käsky. Olisin halunnut samaan komppaniaan Säkylään, mutta eipä sillä niin suurta merkitystä ole. Pääasia, että toivetehtävä toteutui ja puolen vuoden palvelus pitäisi riittää, maanrakennusalaa Salon ammattiopistossa opiskeleva Huunonen totesi.

”Hurja ajatus”


Kutsuntapäivän alkuinfossa sivuttiin myös Ukrainan sotaa ja sitä, mitä se vaikuttaa palvelukseen astuvien nuorten palvelukseen. Ydinsanoma oli se, että huolta ei tarvitse kantaa, joskin samalla muistutettiin siitä, että sotilaan perusvalmiudet pystytään tarvittaessa antamaan jo alokaskauden aikana.

– Kyllähän se hurja ajatus on, että jo muutaman viikon koulutuksella voisi olla valmis siirtymään sotilaaksi. Aiheuttaa se vähän jopa pelkoa, mutta uskotaan nyt, ettei sota Euroopassa tästä enää laajene, Huunonen mietti.

Eelis Axelinia sota ei runsaan vuoden päästä alkavan varusmiespalveluksen alla jännitä, vaan ajatuksissa siintää ainoastaan mieleenpainuva ja positiivinen kokemus.

– Pääsin Upinniemeen, ja se oli myös ykköstoiveeni. Toivottavasti sieltä matka jatkuu alokaskauden jälkeen Pansioon Turkuun, josta olisi lyhyt etäisyys myös kotiin. Kai itse suhtautuu armeijaan enemmän niin, että kunhan tulee suoritettua. Sen suurempia paineita siitä en ota, hän pohti.

Kantahenkilökunnan silmissä käynnissä oleva sota ei ole juuri vaikuttanut palveluun astuvien ajatuksiin, mutta sen sijaan reserviläisissä aivan uudenlaista liikehdintää on ollut havaittavissa.

– Sota-ajan tehtävistä kysellään nyt paljon enemmän ja myös reserviläistoiminta on aktivoitunut ihan eri tavalla. Kyllä sota meihinkin vaikuttaa, onhan se ihan selvä asia, kapteeni Juuso Lehto sanoo.