Kelien viileneminen vauhdittaa talvirengassesonkia

0
Marko Rantanen ja Riku Lehmussaari kertoivat, että Rengas Turku on pyrkinyt parantamaan renkaiden saatavuutta varastoimalla niitä reilusti.

KAARINA

Syksyn talvirengassesonki alkoi maltillisesti ja renkaita on vaihdettu tasaiseen tahtiin. Tällä viikolla vauhti on kuitenkin kiihtynyt, kun ilmat ovat alkaneet viilentyä.

– Nyt alkoi selvästi vilkastua, kun tuli kylmempää. Tilanne on kuitenkin siinä mielessä hyvä, ettei odottavissa ole enää mitään kaaosta, kun renkaita on jo vaihdettu melko paljon, Rengas Turun toimitusjohtaja Marko Rantanen kuvaili keskiviikkona. Yrityksellä on toimipisteitä Kaarinan lisäksi Turussa, Liedossa ja Salossa.

Rantanen arvioi, että tähän mennessä Rengas Turun asiakkaiden kausisäilytysrenkaista on vaihdettu noin 70 prosenttia, ja talvirengasmyynti on lähtenyt liikkeelle samassa suhteessa.

Kesärenkaat voivat tulla liukkaalla kalliiksiRunsaat kaksi vuotta sitten tieliikennelaki muuttui niin, että henkilö- ja pakettiautoissa on oltava talvirenkaat marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mikäli sää tai keli edellyttää sitä. Vanhan lain mukaan talvirengaspakko oli joulukuun alusta helmikuun loppuun ja nastarenkaita sai käyttää marraskuun alusta pääsiäismaanantaita seuraavaan maanantaihin saakka.

– Uuden lain tultua voimaan kaksi ensimmäistä vuotta meni niin, ettei muutosta juuri huomannut. Talvirenkaat vaihdettiin samaan aikaan kuin aina ennenkin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun lakimuutos näkyy käytännössä. Voi olla, että lämmin syksykin vaikuttaa siihen osaltaan, Rantanen vertaili.

– Nyt on kuitenkin oikea aika vaihtaa talvirenkaat. Jos alla on kesärenkaat ja liukkaalla kelillä tulee kolari, voi tulla vaikeuksia vakuutusyhtiön kanssa.

Jarrutusta hinnankorotuksiinSyksyn mittaan monissa tiedotusvälineissä on uutisoitu jonkinmoisesta rengaspulasta. Rantanen totesi, että tieto pitää osittain paikkansa. Tavallisia henkilöautojen talvirenkaita riittää edelleen, mutta joistakin erikoisrenkaista ja pakettiautojen renkaista on pulaa. Ongelman syynä on tehtaiden rajallinen kapasiteetti, kun Venäjältä ei enää tuoda renkaita Ukrainan sodan takia.

Kaarinan toimipisteen päällikkö Riku Lehmussaari lisäsi, että tehtaiden kapasiteetin heikkeneminen on myös nostanut renkaiden hintoja.

– Viime vuonna tavallisimman koon 205/55 R16 edullinen rengassarja maksoi 300 euroa. Nyt se on jo 50 euroa kalliimpi.

– Kalliimman pään renkaissa euromääräiset korotukset ovat olleet niin suuria, että päätimme laskea niiden hintoja tinkimällä omasta katteestamme, Lehmussaari kertoi.