Kolumni: Vape, puffi ja mitä näitä nyt on…

0
Sähkötupakka ei tutkimusten valossa ole vaaratonta.

Sähkötupakka nostaa taas päätään nuorten keskuudessa. Nykyään yleisimpiä sähkötupakkeja ovat vapet tai puffit kuka niitä milläkin nimellä kutsuu. Vapet ovat usein kirkkaan värisiä ja voivat nopeasti katsottuna muistuttaa esimerkiksi yliviivaustussia. Huolestuttavaa tilanteessa on se, ettemme vieläkään tiedä millaista vahinkoa sähkötupakka aiheuttaa keuhkoille.

Nuoret mieltävät sähkötupakan terveellisempänä vaihtoehtona kuin tavallisen tupakan, koska sähkötupakasta puuttuu monia tupakan haitallisia aineita, kuten terva ja häkä. Mitä sen sijaan nuoret eivät ajattele, on se, että sähkötupakassa on myös monia haitallisia aineita, joita taas tupakassa ei ole. Tokihan siis sähkötupakkaa polttavat muutkin kuin nuoret, mutta erityisesti nuorille sähkötupakan polttaminen on vaarallista, koska se vaikuttaa aivojen kehitykseen ja saattaa haitata myös oppimista.

Mikä sähkötupakassa sitten on niin vaarallista? Sähkötupakassa käytettävät haju- ja makunesteet voivat olla vaarattomia, mutta höyrystyessään ja keuhkoihin vedettynä ne saattavatkin olla terveydelle vaarallisia.

Kun aiheesta keskustelee nuorten kanssa, niin seuraava kysymys on: Millä tavalla vaarallisia? Vastaus tähän on: no kun kukaan ei tiedä.

Sähkötupakka on vielä niin uusi asia, ettei tutkimustuloksia paljoakaan ole. Kun sähkötupakat alkoivat tulla yleisemmiksi muutamia vuosia sitten, uutisoitiin paljon kaikenlaisista vakavista keuhko-ongelmista, pääasiassa nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Muistan lukeneeni eräästäkin aktiivisesta urheilijanuoresta, joka ei ollut koskaan polttanut ainuttakaan savuketta, mutta oli aloittanut sähkötupakan polttamisen vain kuuluakseen joukkoon.

Vain 1,5 vuoden päästä tämän nuoren keuhkot olivat kuin 70-vuotiaan keuhkot. Joten eivät nämä sähkösavukkeetkaan ihan vaarattomia ole. Lisäksi sähkötupakka kuuluu myös nykyään niihin asioihin mitä on helposti saatavilla. Vapet eivät myöskään maksa paljoa, kertakäyttöisiä saa jo muutamalla eurolla.

Osa varmasti ajattelee, että ihan turhanpäiväistä kirjoittaa tällaisesta, kun nuoret kuitenkin tekevät mitä haluavat. Sekin on varmasti totta, mutta tarkoitus olisikin herättää vanhempia.

Sähkötupakan markkinointi terveellisempänä vaihtoehtona perustupakalle voi saada osan ajattelemaan, ettei haittaa, jos oma nuori polttaa sähkötupakkaa. Toivon, että jokainen vanhempi tutustuisi asiaan hieman enemmän. Osa vanhemmista ei varmasti edes tiedä oman nuoren sähkötupakasta, koska sen naamioiminen tussiksi on todella helppoa. Mutta jos kotona alkaa näkyä enemmänkin noita hieman isompia tusseja, olisi varmaan syytä tarkistaa ovatko ne pelkkiä tusseja.

Minna Pouhakka

Kirjoittaja työskentelee Paimion kaupungin nuoriso-ohjaajana.