Kuntsari kysyi: Aiotko seurata jalkapallon MM-kisoja? Paikalliset jalkapallopersoonat vastasivat

0
Petar Obradovic

Paimio-Sauvo-Piikkiö

Miesten MM-kisat alkavat tulevana sunnuntaina isäntämaa Qatarin ja Ecuadorin kohtaamisella. Poikkeukselliseen vuodenaikaan järjestettävät arvokisat kestävät tällä kertaa 28 päivää, eli tuore maailmanmestari on selvillä 18. joulukuuta.

Qatarin MM-kisat ovat herättäneet poikkeuksellisen aikataulun lisäksi myös poikkeuksellisen paljon negatiivista keskustelua muun muassa maan heikon ihmisoikeustilanteen ja kisa-areenoja rakentaneiden työntekijöiden surkean kohtelun takia. Mediatietojen mukaan kisa-areenoiden ja muiden kisa-alueen rakennusten rakennustöissä olisi menehtynyt viime vuosien aikana jopa 6 500 siirtolaistyöntekijää.

Lisäksi kummeksuntaa on herättänyt se, miksi kisat on myönnetty maalle, jossa ei ollut vielä muutama vuosi sitten käytännössä minkäänlaisia puitteita arvoturnauksen järjestämiselle.

Kunnallislehti kysyikin paikallisilta jalkapallopersoonilta, aikovatko he seurata pian alkavia mm-kisoja ja jos, minkä maan he veikkaavat lopulta korjaavan himoitun MM-pystin itselleen.

Kysymykset:

1) Aiotko seurata tulevia miesten jalkapallon MM-kisoja ja jos, niin miten paljon? Vaikuttaako Qatarin ihmisoikeustilanne jollain tavalla katselupäätökseesi?

2) Mikä on mieleenpainuvin muistosi jalkapallon arvoturnauksista?

3) Mitä veikkaat, mikä maa juhlii tulevien kisojen päätteeksi maailmanmestaruutta? Miksi?

Petter Sandell

Petter Sandell

PaiHan jalkapallojaoston puheenjohtaja

1) Jalkapalloihmiselle MM-kisat ovat aina iso juttu ja varmasti tulee seurattua kaikki mahdolliset pelit. Lomatoiveita ei sentään ole työnantajalle lähtenyt, joten päiväpeleistä muutama jäänee näkemättä. Alkamisajat sopivat kyllä suomalaisille tänä vuonna hyvin ja on hienoa, että perheen pienemmätkin pääsevät seuraamaan kisoja. Tulevien kisojen ympärillä tuntuu olevan vähän normaalia pienempi futishype, johon varmasti vaikuttavat sekä ajankohta että mediassa vellovat ihmisoikeus- ja lahjusskandaalit. Toivottavasti ihmisten huoli kantaa myös kisojen yli ja asioista otetaan opiksi jatkossa.

2) Mieleenpainuvin kisamuisto tulee varmaankin niinkin läheltä kuin 2014 Brasilian kisoista lohkovaiheen ottelusta Espanja–Hollanti. Robin Van Persien syöksypuskulla tehty Hollannin tasoitusmaali on jäänyt verkkokalvoille aika elävästi. Kyseisten kisojen maailmanmestarin sen sijaan unohtaisin mieluusti.

3) Oma suosikki on aina ollut Englanti. Joukkue on pysynyt lähes ennallaan menestyksekkäiden 2020 EM-kisojen jäljiltä ja on edelleen kisojen nuorimpia ja varmasti nälkäisimpiä joukkueita. Englannin kannattajilla on myös se etu, että yleensä viimeistään puolivälierien jälkeen on kisat saanut katsella loppuun aika neutraalina ilman suosikkia.

Niina Obradovic

Niina Obradovic

PiPSin 2011–2012-syntyneiden poikien joukkueenjohtaja

 

1) Aion kyllä katsoa kisoja niin paljon kuin pystyn. Kotona 10- ja 11-vuotiaat jalkapallofanit ovat innoissaan kisoista niin kyllähän otteluita telkusta seurataan. Ihmisoikeustilanne ei vaikuta katsomiseen.

2) Mieleenpainuvin jalkapallomuisto ylipäänsä on Zlatan Ibrahimovicin saksipotkumaali 2012 Englantia vastaan Solnan stadionilla.

3) Villi veikkaus kisojen voittajasta on Brasilia. Siellä on parhaat pelaajat, näin kommentoidaan ainakin meidän kotikatsomosta.

 

Marco Santos

Marco Santos

Peimari Unitedin valmennuspäällikkö ja miesten edustuksen päävalmentaja

1) Paikan päälle en valitettavasti pääse, koska työt Peimari Unitedissa jatkuvat edelleen. Siitä huolimatta seuraan kisoja televisiosta, kuten kuka tahansa jalkapallon rakastaja. Ihmisoikeudet ovat sellainen asia, joita puolustan ja niitä pitäisi puolustaa kaikkialla maailmassa, ei pelkästään Qatarissa. Emme saa unohtaa, että käynnissä on parhaillaan myös sota, jossa ihmisoikeuksia poljetaan jatkuvasti. Uskon, että lopulta jalkapallo voi osoittaa olevansa peliä suurempaa.

2) Kaikista MM-kisoista on joitain hyviä muistoja, mutta ehkä mieleenpainuvimpana on jäänyt mieleen ensimmäiset kisat, joita muistan seuranneeni. Kyse oli tietysti Yhdysvalloissa pelatuista vuoden 1994 kisoista, joiden finaalissa kohtasivat Brasilia ja Italia.

3) Tämän tyyppisessä turnauksessa on vaikea tehdä ennustuksia. Varsinkin nyt, kun kisat pelataan keskellä pelikautta ja myös sääolosuhteet Qatarissa ovat poikkeukselliset. Suurimmat suosikit ovat mielestäni Brasilia, Espanja, Argentina, Ranska ja Saksa, mutta Uruguay tai Portugali voivat myös yllättää.

 

Petar Obradovic

Petar Obradovic

PaiHan valmennuspäällikkö ja miesten edustuksen päävalmentaja

1) Aion seurata, totta kai. Vaikka olosuhteet eivät ole parhaat mahdolliset ja ihmisoikeustilanne Qatarissa on mitä on, ei meidän silti pitäisi rangaista pelaajia sillä, ettemme seuraa joukkueiden otteluita kisojen aikana. Mielestäni asioihin olisi pitänyt puuttua jo paljon aikaisemmin, ja nyt pitää vain varmistaa, ettei tällaista pääse sattumaan uudelleen, kun tulevia kisapaikkoja mietitään.

2) Minulle kaikkien aikojen kisat ovat varmaankin Meksikon vuoden 1986 kisat. Siellä oli paljon erinomaisia pelaajia ja kisojen tunnelma oli myös kuin yhtä suurta karnevaalia. Fanitin lapsena Mario Kempesiä ja sen myötä Argentiina on ollut aina sellainen joukkue, josta olen pitänyt. Ja totta kai 1986 Maradona oli parhaimmillaan Argentiinan paidassa.

3) Ranska, Brasilia, Saksa ja Argentina ovat kenties ennakkoon vahvimmat maat. Arvokisoissa aina joku ennakkosuosikeista epäonnistuu ja samalla myös joku yllättää. En siksi unohtaisi myöskään kotimaatani Serbiaa. Siellä on nyt hyviä pelaajia ja hyvä pelitapa, joten joukkue voi yllättää monet näissä kisoissa.

 

Riitta Suma

Riitta Suma

PiPSin 2009–2010-syntyneiden tyttöjen joukkueenjohtaja

1) Aion katsoa pelejä, yleensä katson vasta välieristä eteenpäin. Qatarin ihmisoikeudet mietityttävät toki ja myös jalkapallopelien ajankohta. Kesä olisi mielestäni jalkapalloturnauksien aikaa, toisin kuin joulun alusaika.

2) Arvokisoista mieleenpainuvin on Englannin naisten EM-turnausvoitto viime kesältä.

3) Voittajaksi arvailen Espanjaa.