Omaishoitajille tukea ja iloa torstai-iltapäivään

0
Tanssikoulu AM Dancen EK1 ja EK2 -ryhmät esiintyivät Iskun tapahtumatalolla torstaina iltapäivällä.

PAIMIO

Punaisen Ristin Paimion osasto ja Aikuisten olohuone kutsuivat yhdessä omaishoitajat Iskun talolle torstaina iltapäivällä. Tällä viikolla vietetyn omaishoitajaviikon teemana on ollut vapaaehtoistoiminnan merkitys.

SPR julkisti hiljattain tutkimuksen, jossa kartoitettiin miten omaishoitajat henkisesti jaksavat. Kävi ilmi, että vapaaehtoistoiminnalla pystytään nostamaan omaishoitajien mielen hyvinvointia, esimerkiksi lisäämällä toiveikkuuden tunnetta. Hoitajille on tärkeää päästä osallistumaan johonkin arjen kulkua katkaisevaan tekemiseen, kuten nyt tähän torstain tapahtumaan.

Paimiolainen Jaana Paasonen työskentelee SPR:n piirin omaishoitajien tukitoiminnassa ja kertoo, että Paimiossa virallisen omaishoitajastatuksen nojalla läheistään hoitaa noin kahdeksankymmentä henkilöä. Useimmat heistä ovat jo iäkkäitä ja hoitavat puolisoaan. Tämän lisäksi on heitä, jotka tekevät näin ilman virallista hoitajastatusta, mikä tarkoittaa, että he jäävät ilman hoitajalle maksettavaa korvausta ja lakisääteisiä vapaita.

Omaishoito on usein raskasta ja vaativaa työtä, jolla on iso yhteiskunnallinen merkitys, koska yleensä omaishoitajan työskentely tarkoittaa sitä, että hoidettava selviää vähemmillä julkisilla palveluilla tai ilman hoitopaikkaa.

Tulevan hyvinvointialueuudistuksen myötä on tulossa merkittävä muutos, sillä Varhan valtuusto hyväksyi keskiviikkona esityksen, jonka mukaan ensi vuonna omaishoidettavat vapautetaan asiakasmaksuista omaishoitajien lakisääteisten kuukausittaisten vapaapäivien ajalta. Aikaisemmin omaishoitajan vapaiden ajalle hoidettavalle tarvittavasta hoitopaikasta on voitu periä korvauksia, ja paikoin varsin vaihtelevasti.

Esityksen tästä muutoksesta teki perussuomalaisten aluevaltuustoryhmä, jonka mielestä tämä on paras ja edullisin tapa tukea omaishoitajien työtä.