Pääkirjoitus: Ressu rekisteriin

0

Koiranomistajana yllätyin lukiessani uutista, jossa kerrottiin, että sekä oma että sadattuhannet muut “ressut” pitää ensi vuoden aikana ilmoittaa Ruokaviraston ylläpitämään rekisteriin. Ajatus on hyvä, mutta ajoitus ei ehkä niinkään.

Vaikka kuukausi vaihtuu pian joulukuuksi ja vuodenvaihde on enää kuukauden päässä, eivät Ruokaviraston asiantuntijat vieläkään tiedä, mitä koiran rekisteröinti tulee kaikkiaan maksamaan. On arvioitu, että rekisteröinti voisi olla “muutaman kymmenen euron toimenpide”, mutta täyttä varmuutta siitä ei ole ennen kuin maa- ja metsätalousministeriö päättää asiasta joulukuun aikana.

Jos kyse on muutaman kymmenen euron toimenpiteestä, ei se vielä vaikuta kohtuuttomalta periaatteessa hyvästä tarkoituksesta. Rekisteröinnin toivotaan vähentävän sekä laitonta koirien maahantuontia että myös niin sanottua pentutehtailua, jossa kärsijän roolissa ovat ihmisten lisäksi usein myös sairaat tai muuten huonokuntoiset eläimet.

Rekisteröintikustannuksia nostava seikka voi aiheutua siitä, jos koira ei ole vielä tunnistemerkitty eli käytännössä mikrosirutettu. Se pitää olla tehtynä ennen rekisteröintiä, ja mikrosirutuksen hinta vaihtelee eläinlääkäriaseman hinnoittelusta riippuen 40–70 euron välillä. Siten rekisteröintikulu voi tällaisessa tapauksessa nousta jo lähelle sataa euroa, ja se summa voidaan suurimmissa koiraperheissä kertoa suoraan lemmikkien lukumäärällä.

Muutaman kymmenen euron kuluerä ei vielä kaada monen venettä, mutta satanen tai useampi voi tässä taloustilanteessa voi aiheuttaa jo isohkon myrskyn.

On ollut jopa pienimuotoinen ihme, ettei valtio ole hoksannut aiemmin kerätä euroja kassaan myös lemmikkien omistamisesta. Onhan esimerkiksi maan, auton tai muun kulkuneuvon omistaminen todettu jo aikapäivää sitten verotettavaksi omaisuudeksi, mutta lemmikit ovat päässet loikkimaan näiden veroeurojen ulottumattomiin vuosikymmenestä toiseen.

Suomessa oli tilastokeskuksen vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan noin 700 000 koiraa, joista 530 000 löytyi Suomen Kennelliiton rekisteristä. Ei vaadi suurta rohkeutta arvioida, että tuo noin 700 000 koiran määrä on koronavuosien myötä rutkasti alakanttiin heitetty arvio loppuvuoden 2022 tilanteesta.

Toivottavasti lähes miljoonan koiran rekisteröinti auttaa kitkemään laitonta pentutehtailua ja luvatonta koirien maahantuontia lähivuosina. Resursseista valvonta ei ainakaan jää enää vuoden päästä kiinni.