Paimiolle 165 000 euron avustus opettajien palkkaamiseen – ”Eihän tämä mikään helpoin ajankohta ole työvoiman löytämiseksi”

0

Paimio

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi viime viikolla Paimiolle 165 000 euron korona-avustuksen lasten ja nuorten oppimisen edellytysten parantamiseen vuosina 2022–2024. Käytännössä rahapotti tarkoittaa sitä, että sekä varhaiskasvatukseen että perusopetukseen pystytään palkkaamaan lisätyövoimaa nopeallakin aikataululla.

– Käytännössä rahamäärä vastaa lähestulkoon neljän opettajan yhden lukuvuoden palkkaa, joten kyllä tässä ihan merkittävästä avustuksesta on kyse. Toki kun kyse on määrärahasta, joka pitäisi jakaa kahdelle vuodelle, pitää seuraavaksi keskustella, mikä on fiksuin ratkaisu pidemmällä aikajänteellä, Paimion kaupungin sivistysjohtaja Jyrki Lumiainen miettii.

Se, että avustuspäätös saatiin maaliin vasta lokakuun loppupuolella, on ollut Lumiaisen mukaan pieni ihmettelyn aihe koko opetusalalla.

– Eihän tämä mikään helpoin ajankohta ole työvoiman löytämiseksi. Ja nyt kun rahat jaetaan samaan aikaan kaikille, kilpaillaan vähistä vapailla markkinoilla olevista henkilöistä kaikkien kuntien kesken. Ihan luottavaisin mielin tässä silti ollaan, että tekijöitä löytyy myös Paimioon.

Käytännössä rekrytoinnit jaetaan Paimiossa alustavan tiedon mukaan niin, että varhaiskasvatuksen lisärekrytointeihin panostetaan noin neljänneksellä avustussummasta, ja loput varat menevät perusopetuksen henkilöstön palkkaamiseen.

– Paimiossakin kasvavaa huolta on herättänyt se, miten opettajien kädet riittävät kasvaneiden ryhmäkokojen ja oppilasmäärien hallitsemiseen, ja muun muassa siihen asiaan avustusrahasta on varmasti huomattava apu. Lisäresurssien jako ratkaistaneen kuluvan viikon aikana, Lumiainen sanoo.