Paimion NuortenTupa täytti kymmenen vuotta – ”Mitä aikaisemmin päästään vaikuttamaan, sen parempi”

0
Sosionomiharjoittelija Tino Pentti, Olli Haavisto, Juuso Nousiainen, etsivä nuorisotyöntekijä Emma Heimo, sosiaalityöntekijä Johanna Paasivirta, Susanna Köykkä, Jenni Leponiemi ja Kristina Mäntymää kertasivat yhdessä Paimion NuortenTuvan kymmenvuotista historiaa.

Paimio

Iloinen puheensorina täyttää Paimion NuortenTuvan, kun pajaohjaaja Jenni Leponiemi asettelee syntymäpäiväkakun pöydälle. Kyse ei ole tällä kertaa niinkään kenenkään henkilön tai henkilöiden syntymäpäiväjuhlista, vaan NuortenTuvan 10-vuotisjuhlista. Paikalla on sekä tuvan alkutaipaleella mukana olleita nuoria että myös heitä, jotka ovat parhaillaan hakemassa uutta vauhtia opintoihin tai työelämään.

– Marraskuussa 2012 käytännössä aloitettiin, ja on ilo nähdä, että täällä on tänään myös sellaisia nuoria paikalla, jotka olivat mukana aivan alkuvaiheessa. Kertoo siitä, että ainakin hyvät muistot ovat jääneet, Leponiemi iloitsee.

Yksi tällaisista nuorista on Olli Haavisto, joka ei puutarhuriksi valmistumisen jälkeen tahtonut löytää syksyllä 2012 töitä. Myös muutto uuteen elinympäristöön Paimioon loi haasteita, ja siten hän päätyikin NuortenTuvan pajatoimintaan mukaan alkuvuodesta 2013.

– Pajatoiminnan kautta pääsin kesäksi 2013 Paimion hautausmaalle töihin ja sen jälkeen oli aika palata Turkuun. Muistot Paimion visiitistä ovat kyllä hyvät, ja siksi halusin tulla tänne moikkaamaan vanhoja tuttuja, 30-vuotias Haavisto kertaa.

Tilanne vakaa

Korona-aikana on paljon puhuttu nuorten hyvinvoinnista, ja vaikka viimeiset 2,5 vuotta ovatkin olleet monille nuorille peruttujen tapahtumien ja etäopiskelun aikaa, ei se ainakaan etsivän nuorisotyöntekijän, Kristina Mäntymaan mukaan ole näkynyt juuri lisännyt asiakkaita etsivän nuorisotyön piirissä.

– Ei mitenkään merkittävästi ainakaan. Tilanne on ollut kohtalaisen vakaa koko viimeisen kymmenen vuoden ajan. Sitä on tietysti vaikeampi arvioida, moniko on sitten kokonaan kontaktien ulkopuolella. Heitäkin tietysti on, mutta koko ajan töitä tehdään sellaistenkin nuorten tavoittamiseksi. Ainakin NuortenTupa ja pajatoiminta on nykyisin nuorten tietoisuudessa paremmin kuin vielä vaikka viitisen vuotta sitten.

Leponiemi on samoilla linjoilla.

– Joissain tapauksissa nuorten on ollut jopa helpompi olla mukana toiminnassa korona-aikana. Esimerkiksi kun tapaamisia järjestettiin etäyhteydellä, huomasi, että nuoret osallistuivat jopa paremmin. Monelle kynnys lähteä fyysisesti tuvalle on isompi kuin se, että keskusteluun voi osallistua etäyhteydellä kotoa, Leponiemi muistuttaa.

Kokemus­asiantuntija kokeilussa

Tällä hetkellä tukea kaipaavia nuoria kartoitetaan jopa erityisen hyvin resurssein, sillä Paimion kaupunki on palkannut osa-aikaiseksi työntekijäksi pitkän päihdehistorian omaavan ja sittemmin kokemusasiantuntijaksi kouluttautuneen Olga Hellströmin, joka haluaa auttaa esimerkin voimalla nuoria irti päihteistä. Hellström kertoikin oman tarinansa NuortenTuvan synttäreillä.

– Mitä aikaisemmin päästään vaikuttamaan, sen parempi. Sen takia ehkäisevän päihdetyön merkitys on niin valtava. Kokemusasiantuntija on ikään kuin tulkki päihteiden käyttäjän ja ammattiavun välissä. Toiselle, joka ymmärtää sitä elämää, on helpompi puhua, Hellström sanoo.

Hän muistuttaakin, että päihteitä käyttävä harvoin itse huomaa ensimmäisiä merkkejä riippuvuudestaan.

– Sanoisin, että lähipiiriä on hyvä kuunnella. Jos sieltä alkaa toistuvasti tulla ihmettelyjä päihteiden käyttöön liittyen, on silloin syytä huolestua. Käyttäjä tietenkin itse kieltää olevansa riippuvainen, se kuuluu päihderiippuvuuden oireisiin, Hellström muistuttaa.

Hellströmin määräaikainen työsuhde kestää tammikuun puoliväliin asti ja palkkaus tulee ehkäisevän päihdetyön rahastosta.