
Piikkiön seurakuntaneuvostoon on luvassa uusia tuulia: puolet Piikkiön 12-paikkaisesta seurakuntaneuvostosta vaihtui.
Paikkansa uusivat Harri Lukander, Laura Langh-Lagerlöf, Kasper Kanervavuori, Mirjo Kanervavuori, Esko Lehtisalo sekä Sanna Tähkämaa. Päättäjäntuolin menettivät Marjo Uotila, Ilkka Lehmus ja Mia Linnansuu. Lisäksi kolme nykyisen seurakuntaneuvoston jäsenistä ei ollut ehdolla.
Asianajaja Harri Lukander sai ääniharavan tittelin sekä seurakuntaneuvostossa että kirkkovaltuustossa, kuten hän on saanut useissa aiemmissakin seurakuntavaaleissa. Lukander kuului myös yhtymätasolla eniten ääniä saaneiden joukkoon, joskaan ei päässyt ihan kärkeen.
Uusista Piikkiön seurakuntaneuvoston jäsenistä eniten ääniä kahmi Tapani Jokela, joka tuli Lukanderin jälkeen kakkoseksi äänimäärässä.
Partiotyön ystävistä ja Yhteinen kirkkomme -listalta meni neuvostoon läpi yhtä paljon ehdokkaita, kummaltakin viisi. Kokoomus ja SDP saivat kumpikin ainoastaan yhden ehdokkaan läpi.
Vain kolme nuorta äänesti
Piikkiön seurakunnassa äänestysprosentti oli 11,9, enemmän kuin Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä keskimäärin (10,4) mutta vähemmän kuin koko valtakunnassa (12,9). Käytännössä 536 piikkiöläistä kävi nyt äänestämässä.
Äänestäjien osuus laski Piikkiössä reippaasti edellisistä vaaleista, joissa äänioikeuttaan käytti 14,6 prosenttia Piikkiön seurakuntaan kuuluvista.
16–17-vuotiaat äänestivät erittäin vähän. Ainoastaan 1,5 prosenttia tästä ikäluokasta – kolme piikkiöläisnuorta – lähti vaaliuurnille. Äänioikeutettuja tässä ikäryhmässä oli 197.
Ennakkoon äänestämässä yli puolet näissä vaaleissa äänestäneistä (korjattu äänestystieto 22.11. klo 14.35).
Uusia yhtymäpäättäjiä Piikkiöstä
Yhtymän kirkkovaltuustoon pääsi koko Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän asioista päättämään ja Piikkiötä edustamaan Harri Lukander, Karri Koristo sekä Heidi Haapakoski. Heistä ainoastaan Lukander oli viime kaudella yhtymävaltuustossa.
Yhtymävaltuuston jäsenistöstä vaihtui yli puolet, 57 prosenttia. Samalla kirkkovaltuutettujen keski-ikä laski 56 vuodesta 49 vuoteen. Eniten ehdokkaita läpi sai tuttuun tapaan Partiotyön Ystävät, ja Yhteinen kirkkomme oli kakkosena. Vihreä kirkko -ehdokaslista nousi yhtymävaltuustoon ensimmäistä kertaa.
Koko yhtymän äänestysprosentti laski 0,5 prosenttiyksikköä.
Joitakin muutoksia näihin tietoihin voi yhä tulla, sillä vaalien tuloksia ei ole vielä vahvistettu mahdollisten virheiden varalta.
Vanhoillisempi kuin ehdokasjakauma
Piikkiön seurakuntaneuvostoon valitut päättäjät ovat hieman vanhoillisempia kuin piikkiöläisehdokkaiden kokonaisjakauma, tai ainakin näin voi päätellä sen perusteella, mitä ehdokkaat vastasivat vaalikoneeseen sukupuolineutraalista avioliittolaista.
Vaalikonevastausten perusteella 17 % Piikkiön seurakunnan uudesta seurakuntaneuvostosta voi luonnehtia vanhoillisiksi, kun kaikista ehdokkaista heidän osuutensa oli 8 %.
Kumpikin sateenkaariliittoja vastustavasta kahdesta ehdokkaasta pääsi läpi, muhkean äänimäärän kerännyt Tapani Jokela sekä Hans Huttunen.
Viisi Piikkiön seurakuntapäättäjistä peukuttaa tasa-arvoista avioliittoa. Loput viisi henkilöä uudesta seurakuntaneuvostosta eivät ottaneet kantaa tai vastanneet vaalikoneeseen.
Läpimenijät
PiikkiöstäHarri Lukander (part.), S 93 ääntä (Y 108 ääntä)
Tapani Jokela (yht.), S 45 ääntä
Karri Koristo (yht.), S 38 ääntä (Y 49 ääntä)
Laura Langh-Lagerlöf (kok.), S 36 ääntä
Heidi Haapakoski (part.), S 33 ääntä (Y 28 ääntä)
Esko Lehtisalo (sd.), S 32 ääntä
Kasper Kanervavuori (part.), S 25 ääntä
Hans Huttunen (yht.),
S 20 ääntäAnni Wetterstrand (part.), S 18 ääntä
Mirjo Kanervavuori (part.), S 18 ääntä
Sanna Tähkämaa (yht.), S 17 ääntä
Diana Elo (yht.), S 14 ääntä
S = Piikkiön
seurakuntaneuvosto(Y = yhtymän
kirkkovaltuusto)