Sauvoon seudun eniten veronpalautuksia, mutta myös lisäveroja

0
Sauvoon maksettiin vuodelta 2021 keskimäärin 847 euroa veronpalautuksia, Paimioon 752 ja Kaarinaan 711 euroa.
Veronpalautuksia, eli liikaa maksettuja tuloveroja, verohallinto maksaa takaisin viime vuodelta yhteensä 2,4 miljardia euroa. Palautusten määrä väheni 4,6 prosenttia edellisvuodesta. Palautuksia saa lähes 3,5 miljoonaa henkilöä.
Jäännösveroja sauvolaiset maksavat niinikään tästä kuntakolmikosta eniten, eli keskimäärin 2513 euroa. Paimiolaisille tulee maksuun keskimäärin 1668 euroa lisäveroa ja kaarinalaisille 2470 euroa.
Jäännösveroja viime vuodelta tulee koko maassa maksettavaksi kaikkiaan 850 000 henkilölle yhteensä 1,8 miljardia euroa. Jäännösverojen määrä on kasvanut poikkeuksellisen paljon edellisvuoteen verrattuna, 45,5 prosenttia.
Keskimääräinen jäännösvero henkilöasiakasta kohden koko Suomessa on 2 117 euroa. Kuntien välillä on suuria eroa: Kauniaisissa keskimääräiset jäännösverot ovat yli kahdeksankertaiset verrattuna Pyhärantaan. Keskimääräinen veronpalautus koko Suomessa on puolestaan 704 euroa.

Julkiset verotiedot eivät kerro kaikkea

Esimerkiksi verovapaat etuudet ja pääomatulot sekä tuloista tehdyt vähennykset eivät käy ilmi verohallinnon tiedoista, jotka tulivat keskiviikkona julkisiksi.
Julkisten tietojen perusteella ei voi myöskään tehdä päätelmiä henkilön palkasta, sillä henkilöllä voi olla tuloja useista eri lähteistä. Palkan lisäksi tuloja voi olla esimerkiksi yritystoiminnasta tai henkilö on voinut olla osan vuodesta työtön.
Esimerkiksi 50–54 999 euroa vuodessa tienaavat saavat valtionverotuksessa keskimäärin useiden tuhansien eurojen vähennykset, eli tämä määrä tuloa ei näy julkisissa verotiedoissa. Kunnallisverotuksessa henkilön tulot ovat yleensä vielä valtionverotustakin pienemmät, koska vähennyksiä on enemmän. Myöskään verovapaat etuudet kuten lapsilisä ja toimeentulotuki tai pääomatulojen verovapaat osuudet eivät näy julkisissa tiedoissa.

Kuntsarin nettisivuilla on ollut pari päivää laajoja teknisiä ongelmia, joita pahoittelemme. Pyrimme avaamaan verokoneen mahdollisimman pian. Sen kautta näkee Varsinais-Suomen verolistan kärjen ja voi hakea verotietografiikkaa hakutoiminnolla.