– Toivon, että voin oman tarinani kertomalla herättää nuoria ajattelemaan asioita, ja murtaa myyttejä huumeiden käyttöön liittyen, Simo Heikinheimo sanoo.
Hän on menossa tiistaina 8.11. sekä Vistan yhtenäiskouluun että Sauvon koulukeskukseen puhumaan kahdeksasluokkalaisille omasta aiemmasta huumeidenkäytöstään ja raitistumisestaan. Luennot liittyvät Ehkäisevän päihdetyön viikkoon, jota vietetään ensi viikolla.
Heikinheimo pitää tärkeänä sitä, että nuorille kerrotaan päihteidenkäytöstä rehellisesti.
– Muistan, että kun itse olin kouluikäinen, huumevalistus oli sellaista, että peloteltiin, että kun käyttää LSD:tä, iho kuorituu pois. Ehkä sellainen toimi pelotteena jollekin, mutta itse olen aina kyseenalaistanut asioita, hän sanoo.
Riittämättömyyden kautta
40-vuotias turkulainen Heikinheimo aloitti itse päihteidenkäytön jo nuorena.
– Ehkä se oli lapsuuden riittämättömyyden tunnetta. Silloin oli sellaista machokulttuuria ja itse herkkänä hain kavereiden hyväksyntää ja rohkeutta päihteistä, hän kertoo.
Heikinheimo alkoi pilven polttamisen lisäksi myydä itse pilveä ja myöhemmin siirtyi kovempiin aineisiin. Hän oli myös opiaattiriippuvainen.
– Sain lukion tehtyä lopulta viiteen vuoteen. Paniikkikohtaukset onneksi vähän rajasivat huumeidenkäyttöäni, hän kertoo.
Jossain vaiheessa Heikinheimo hakeutui korvaushoitoon.
– Mutta sitten homma levisi ihan käsiin, aloin käyttää suonensisäisiä huumeita ja ajauduin rikoksiin, hän kertoo.
Useiden asunnottomuuskausien ja raitistumisyritysten jälkeen hän lopulta onnistui raitistumaan pari vuotta sitten.
– Se oli huhtikuun 17. vuonna 2020, hän kertoo.
Nyt Heikinheimo on kouluttautunut kokemusasiantuntijaksi ja hän käy kertomassa tarinaansa eri paikoissa.
Heikinheimon mukaan kahdeksasluokkalaiset ovat sen ikäisiä, jolloin päihteidenkäyttö alkaa kiinnostaa, siksi juuri heille on hyvä puhua asioista.
– Eivät nuoret varmastikaan enää nelikymppiseen mieheen samaistu, mutta uskon, että kun puhuu omasta kokemuksesta, on se kuitenkin vaikuttavampaa kuin vaikka lukea aiheesta kirjoista, hän sanoo.
Viihdekäyttö lisääntynyt
Heikinheimon mukaan nuorten alkoholinkäyttökulttuuri on nykyisin erilaista kuin hänen ollessa nuori. Mutta vaikka alkoholinkäyttö on vähentynyt, erityisesti huumeiden viihdekäyttö on lisääntynyt.
– Huumeiden hankkiminenkin on tullut helpommaksi netin myötä, hän toteaa.
Sen lisäksi hän on huolissaan nuorten keskuudessa lisääntyneestä järjestäytyneen rikollisuuden glorifioinnista.
Erityisesti yhden tärkeän seikan Heikinheimo toivoisi painuvan ihan kaikkien mieleen riippuvuuksiin liittyen.
– Riippuvuudethan ovat usein itsensä kieltäviä. Ihminen yleensä viimeisenä itse ymmärtää olevansa riippuvainen, vaikka kaikki ympärillä olisivat sen huomanneet. Siksi kannattaa miettiä rehellisesti esimerkiksi omaa alkoholinkäyttöään: kuinka tärkeää sekaisin pääseminen on, ja ajatteleeko ja odottaako viikonlopun päihteiden käyttöä jo arkiviikollakin, hän kysyy.
Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 7.–13.11. Viikolla järjestetään paljon tapahtumia niin Paimiossa kuin Sauvossa. Ohjelmasta vastaa Sauvon ja Paimion ehkäisevän päihdetyön työryhmä.
Viikon aikana ohjelmaa järjestetään Vistan yhtenäiskoulussa ja Sauvon koulukeskuksessa yläkouluikäisille. Lukion kakkosluokkalaiset käyvät puolestaan elokuvissa katsomassa ”Laitapuolen hyökkääjä” -elokuvan. Samasta elokuvasta järjestetään Bio Starassa perjantaina kaikille avoin ilmaisnäytös, jonne mahtuu mukaan 112 katsojaa. Mukaan voi ilmoittautua laittamalla tekstiviestin tai Whatsappin numeroon 0503480915.
Nuortentuvalla järjestetään torstaina kello 15–18 avoimet ovet ja toiminnan 10-vuotissynttärit. Sunnuntaina Sauvon ja Paimion kirkoissa tarjotaan jumalanpalveluksen yhteydessä alkoholitonta ehtoollisviiniä ja kirjastoissa on esillä päihteistä kertovaa kirjallisuutta.