Varsinais-Suomen kansanopisto kompensoi oppilasmäärien vähenemistä lyhytkursseilla

0
Helsingistä Turun seudulle muuttanut Milja Lahti (vas.) soitteli viime keskiviikkoillan bänditreeneissä kitaraa. Oulusta kotoisin oleva Minna Kärnä lauloi ja pomputteli bassoa. Taustalla Somerolta kotoisin oleva rumpali Terhi Manni. Bändi, jossa soittaa myös keravalaislähtöinen Viivi Pyy, on nimeltään ”Ragged Sunrise”.

PAIMIO

Covid-19 -pandemia ja oppivelvollisuuslain muutos ovat hankaloittaneet kansanopistojen toimintaa kautta maan. Ne ovat tuoneet muassaan myös jonkinasteista opiskelijakatoa.

Niin myös Paimion Vistalla, missä Varsinais-Suomen kansanopisto on toiminut jo 123 vuotta

Nykyisen rehtorin Pekka Kolehmaisen toimikaudella Varsinais-Suomen kansanopiston opiskelijamäärät ovat liikkuneet 30–40 opiskelijan välimaastossa.

– Enimmillään heitä on tainnut olla minun aikanani 41. Nyt opiskelijoita on 25, Kolehmainen kertoo.

Opetuksen tasoa

ei voi moittiaKolehmainen uskoo kuitenkin parempaan. Toivo kumpuaa siitä, että opetuksen taso on Paimiossa korkea.

– Aivan samaa tasoa kuin pääkaupunkiseudun isoissa kansanopistoissa, joihin on vuosittain pyrkijöitä huomattavasti enemmän kuin niihin voidaan ottaa.

Tulijoiden määrään vaikuttaa monesti enemmän paikkakunnan kuin oppilaitoksen vetovoima.

Vaikka Paimio ei ole Suomen kansanopisto-kartalla suinkaan periferiaa, on pikkukaupungin kutsu yleensä pienempi kuin esimerkiksi läheisen maakuntakeskuksen vetovoima.

Myöskään oppivelvollisuuslain muutos ei ole pienille kansanopistoille suopea.

– Käytännössä se rajaa useimmat alle 18-vuotiaat kansanopistokoulutuksen ulkopuolelle, Kolehmainen harmittelee.

Kompensaatiota lyhytkursseista– Haasteita riittää. Jokaisesta pennosesta täytyy taistella, rehtori Kolehmainen sanoo.

Kolehmainen on rehellinen, mutta ei lainkaan ärtynyt tai katkera.

– Olemme kyenneet kompensoimaan opiskelijamäärän vähenemistä erilaisilla lyhytkursseilla, joiden kesto vaihtelee yhdestä päivästä viikonloppuun tai viikkoon.

– Myös niistä kertyy sellaisia opiskelijaviikkoja ja suoritteita, jotka ovat valtion myöntämien tukien piirissä. Näin olemme taloudellisesti tulleet toimeen myös näinä hankalina aikoina.

Paimiossa opiston lyhytkurssitarjontaan kuuluu muun muassa äänentoistoa sekä elektronisen musiikin tekemistä ja tuotantoa.

Voittoa ei tavoitellaKansanopistot eivät tavoittele toiminnallaan voittoa tai muutakaan taloudellista hyötyä.

– Kaikki rahat, mitkä tulevat, käytetään koulutukseen ja sen tarvitsemiin puitteisiin.

Paimiossa puitteet ovat Kolehmaisen mukaan verraten hyvät. Hieno, historiallinen päärakennus on sisätiloiltaan fiinissä kunnossa.

Ulkomaalauksen aika alkaa kuitenkin olla – jälleen kerran – edessä. Ja siihen on ryhdytty varautumaan.

Kansanopistoa hallinnoivan Varsinais-Suomen aikuiskoulutussäätiön omistuksessa on paitsi monet suuntaukset ja tuulet nähnyt päärakennus myös kaksi asuntolarakennusta.

Seitsemästä linjasta viisi toiminnassaTänä lukuvuonna opistolla ovat toiminnassa seuraavat linjat: teatteri & maskeeraus, pop & rock, elektroninen musiikki & biisinteko sekä , musiikkiteknologia & striimituotanto.

Lisäksi pinnan alla kytevät valmiustilassa Tanssilinja ja Pelimusiikki-linja. Ne aktivoidaan silloin, kun on riittävästi kysyntää.

Suurin osa Varsinais-Suomen kansanopiston opiskelijoista myös asuu opistolla. Tarjolla on erilaisia opinto- ja majoituspaketteja sekä yhden että kahden hengen huoneissa. Niihin sisältyy myös ruokailu opistolla.

Varsinais-Suomen kansanopisto vuokraa hyväkuntoisia majoitustiloja myös matkailijoille ja yrityksille. Firmojen kohdalla on yleensä kyse pitempiaikaisista sopimuksista.

Varsinais-Suomen kansanopisto (VSKO) järjestää vuosittain Paimiossa useita yleisötilaisuuksia ja -tapahtumia. Esimerkiksi konsertteja/keikkoja ja teatteriesityksiä. Pääsääntöisesti tilaisuudet ovat ilmaisia ja kaikille avoimia.

Tänään tiistaina ja ylihuomenna torstaina VSKO järjestää maksuttoman lastentapahtuman. Tämän päivän tapahtuma on loppuunmyyty, mutta torstaille on vielä paikkoja jäljellä.

Kyseessä on VSKO:n kaikkien linjojen yhteistyön tuloksena syntynyt produktio, joka sisältää näytelmän Soinnun kulku sekä bändiesityksen. Tapahtuma on suunnattu kaikille alakouluikäisille. Tilaisuuden kesto on noin 60 minuuttia.

Torstain 17.11. näytöksen paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, joten nopeus on valttia. Ilmoittautuminen: kansanopisto@vsko.fi. Puhelin 050 913 4656.

Marraskuun alussa VSKO:n bändit esittelivät taitojaan Ravintola Poimarissa Paimiossa, ja alustavasti on sovittu, että samassa paikassa on tarjolla 15. joulukuuta VSKO-opiskelijoiden DJ-settejä.

Opisto huomioi tarjonnassaan myös iäkkäämmän väestön. Esimerkiksi Paltanpuiston palvelukeskuksessa opiston nuoret ovat esiintyneet useammankin kerran.

Ja lisää on luvassa: 25. tammikuuta 2023 opisto tarjoilee Paltanpuistossa päivätanssit. Kappalevalikoimassa tulee olemaan vanhaa ja uutta iskelmää aina Unto Monosen Satumaa -tangosta lähtien.

Viime keskiviikkona Milja Lahden, Milla Kärnän, Terhi Mannin ja Viivi Pyyn muodostama bändi treenasi kansanopiston salissa tulevia keikkoja varten. Tuolloin versioitiin Lauri Tähkää.

Yhteen, kahteen musiikinlajiin ei kuitenkaan ole tarkoitus takertua, vaan kokeillaan rohkeasti monenlaista.

– Treeneissä, kuten opiskelussakin, on kannustava ilmapiiri. Tuetaan toisiamme tosi paljon, tuumi somerolainen Terhi Manni rumpujen takaa.

– Tämä on ihan huippua.