Viulunsoittaja nousee Paimiossa katolle toistamiseen

0
Kapellimestari Outi Ollila (vas.), ohjaaja koreografi Eija-Irmeli Lahti, Paimion Teatterin puheenjohtaja Mira Lattu, puvustaja Taija-Leena Jokilehto ja tuottaja Sebastian Allén kertoivat ensi kesän ”Viulunsoittaja katolla” -musikaalin toteutuksesta ja aikatauluista maanantaina Paimion teatterilla.

PAIMIO

– Olen ihan super-innoissani! sanoo Paimion Teatterin puheenjohtaja Mira Lattu .

Iloisia ja touhukkaita ilmeitä näkyy myös ympärillä.

Hymyt ovat hiipineet kasvoille, koska Paimion Teatteri on juuri julkistanut kesän 2023 näytelmänsä. Se on maailmankuulu musikaali Viulunsoittaja katolla .

Lattu on jo muutaman vuoden ajan toivonut salaa, että Paimiossa tehtäisiin taas – 27 vuoden tauon jälkeen – ”Viulunsoittaja”. Hän ei kuitenkaan ollut se, joka otti asian puheeksi. Ohjaaja-koreografi Eija-Irmeli Lahti ehti ensin.

Ukrainan tapahtumia runsaat puoli vuotta seurattuaan Lahti tuli siihen tulokseen, että juuri nyt – jos koskaan – on oikea aika tehdä Viulunsoittaja katolla.

Kyseessä ei ole pelkästään iloisesti soljuva ja sanaileva musikaali. Taustalla on myös synkempiä sävyjä.

– Kansa taistelee kielensä, kulttuurinsa ja olemassaolonsa puolesta, kiteyttää Eija-Irmeli Lahti Viulunsoittaja -musikaalin varjoisamman puolen.

– Esityksen ydin on se, että kyläläiset ajetaan pois kodeistaan ja että he joutuvat taistelemaan olemassaolonsa puolesta. Tämän teeman toivoisi olevan jo historiaa, mutta valitettavasti se on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.

Ukrainanjuutalainen perhetarina



Viulunsoittaja katolla (engl. Fiddler on the Roof ) perustuu Perejaslavissa nykyisen Ukrainan alueella syntyneen ja kasvaneen Šolom Aleichemin kertomuksiin, joita julkaistiin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä otsikolla ”Tewje, maitomies”.

Viulunsoittaja katolla on ukrainanjuutalaiseen kylämiljööseen sijoittuva perhetarina.

– Vaikka se on loppupuolella tosi syvä juttu, on Viulunsoittajassa myös valtavasti elämäniloa ja huumoria, korostaa Kaarinassa nykyisin asuva Lahti, joka suunnittelee myös musikaalin näyttämökuvan.

Hauskaa, ajatonta dialogia syntyy muun muassa siitä, että maitomies Tevjellä ja hänen vaimollaan Goldella on molemmilla erinomainen huumorintaju – joskaan ei lainkaan samanlainen.

– Mutta Tevjellä on laaja sydän ja hän ymmärtää elämää. Viulunsoittaja on mielestäni yksi maailman parhaista musikaaleista. Siinä ei ole Broadway-loistoa. Keskiössä ovat ihmiset ja elämä.

– Ja näytelmässä on hieno musiikki, mikä on arvo jo sinänsä.

Viulunsoittajaan sisältyy paitsi Jerry Bockin säveltämiä ilon ja surun lauluja myös upeaa instrumentaalimusiikkia.

”Muistan yhä ensimmäisen version”



Paimion tulevan version kapellimestarina häärii paimiolainen Outi Ollila , joka on tehnyt urallaan jo likimain 40 musikaalia. Hänen ensimmäinen musikaalinsa oli Paimion Kesäteatterin vuoden 1996 versio Viulunsoittajasta.

– Muistan yhä hyvin tuon ensimmäisen version. Pidin kappaleista kovasti silloin ja pidän vieläkin. Olen jo vuosia toivonut, että pääsisin tekemään esityksen uudestaan. On mahtavaa, että myös uudet sukupolvet pääsevät nyt kokemaan Paimiossa tämän musikaalin hienouden, Ollila sanoo.

– Luvassa on tosi kaunista klarinettivoittoista juutalaismusiikkia. Vaikeusastettakin löytyy. Päänäyttelijöiden täytyy todellakin osata laulaa, mutta kuoro-osuuksissa saa olla myös rentoa kansanomaisuutta. Yksi korkea tenori on vielä tilauksessa.

Mira Lattu kokee, että Paimion vuoden 1996 ”Viulunsoittaja katolla” on yhä yksi Paimion teatterihistorian muistelluimpia tuotantoja.

– Olen aistinut, että se on monelle tosi tärkeä juttu. Nyt on meidän vuoro tehdä parhaamme, Lattu sanoo.

Myös musikaalin puvustaja Taija-Leena Jokilehto ja maskeeraaja Ida Ollula kertovat lähtevänsä tekemään versiota suurella sydämellä:

– Onhan kyseessä paitsi tarinallisesti myös visuaalisesti iso ja mielenkiintoinen esitys.

Viulunsoittajan ensi-ilta on perjantaina 16. kesäkuuta 2023. Näytäntöjä tulee olemaan 23.

Päivänäytöksiä on jonkin verran lisätty viime kesän kysynnän pohjalta.