Voittajaleipurin haaveena oma kesäkahvila – onnittelut Littoisiin!

0

LITTOINEN

Littoislainen kotileipuri Tiia Karonen , 29, voitti Koko Suomi leipoo -kilpailun. Finaalilähetys nähtiin televisiossa keskiviikkona.

Ohjelma kuvattiin jo kesällä, ja Karonen sanoo olevansa helpottunut, että kuukausia kestänyt salailu on nyt ohi.

– Eniten jännitin, miten 2- ja 4-vuotiaat lapseni pystyvät pitämään voiton salassa. He olivat mukana finaalilähetyksen kuvauksissa ja varsinkin esikoiseni oli liikuttavan ylpeä siitä, että äiti voitti kilpailun. Olin varma, että hän kertoo siitä heti päiväkodissa.

Karonen kertoo hakeneensa mukaan ohjelmaan puhtaasti uteliaisuudesta. Voitto tuli hänelle yllätyksenä, sillä kilpailijoiden taso oli tällä kaudella poikkeuksellisen kova.

– Ehkä rento asenne oli osasyynä siihen, että pääsin finaaliin asti. En juurikaan analysoinut omaa suoritustani, vaan yritin nollata tilanteen. Vasta finaalin päästyäni ajattelin ensimmäisen kerran, että minulla on oikeasti mahdollisuudet voittaa koko kilpailu, hän kuvailee.

Pullan leipomista piti kerrataLeipurina Karosen vahvuus ovat superkauniit kakut, joita hän tekee myös tilauksesta. Karonen hurahti kakkujen leipomiseen neljä vuotta sitten järjestäessään esikoislapsensa ristiäisiä. Erilaisia tekniikoita hän on opetellut YouTube-videoiden avulla.

Etukäteen hän jännitti, että kilpailussa pitää leipoa pullaa.

– Ennen kuvauksia leivoin kotona kerran pullaa. Normaalisti en leivo pullaa koskaan, koska mielestäni en saa siitä niin hyvää kuin haluaisin.

Pullatehtävä ei osunut kohdalle, mutta yhdessä jaksossa piti leipoa lihapiirakoita hiivaleipätaikinasta, joten harjoittelu ei mennyt hukkaan.

Kilpailijoille paljastettiin etukäteen taidonnäytetehtävien teemat.Ennen kuvausten alkamista heillä oli kolme viikkoa aikaa kehittää ja testata kymmenen erilaista reseptiä.

– Ei siinä jäänyt juurikaan aikaa harjoitteluun. Itse ehdin testata kaikki reseptit kertaalleen yhtä lukuun ottamatta. Olin ihan varma, että tipun viimeistään Saksa-jaksossa, sillä testikakku epäonnistui täysin. Yllättäen olinkin juuri sen jakson tähtileipuri.

Kuvaukset kestivät kaikkiaan kymmenen päivää. Karosesta välittyy ohjelmasta pirteä ja humoristinen kuva. Kotona hän leipoo yleensä kuulokkeet päässä ja tanssii ja laulaa samalla. Ystäviltä on tullut palautetta, että hän on ohjelmassa oma, aito itsensä.

– Oli hupaisaa huomata, miten sählä olen keittiössä. Teen olevinaan hirveän nopeasti, mutta nimenomaan olevinaan. Se ei ehkä välity ohjelmasta, mutta oikeasti olen leipurina todella tarkka ja haluan, että yksityiskohdat ovat kunnossa, Karonen kuvailee.

Mitä kakuille tapahtuu?Voitostahuolimatta Karonen ei suunnittele täyspäiväistä leipurin uraa. Hän on alkuperäiseltä koulutukseltaan suuhygienisti, mutta tällä hetkellä hän opiskelee luokanopettajaksi Turun yliopistossa.

– Opiskelen tällä hetkellä unelma-ammattiini. En ole ihminen, joka herää kolmen aikaan tekemään muille pullaa. Sen sijaan haaveilen, että voisin pitää kesäisin kesäkahvilaa. Opettajillahan on pitkät kesälomat.

Karonen leipoo kakkuja myös pienimuotoisesti TaikaKakku-kotileipomonsa kautta. Ohjelman voitto ei ole vielä näkynyt kakkutilausten määrässä.

– Se ei haittaa, sillä minulla ei varsinaisesti ole ollut tilauksista pulaa ja olen joutunut sanomaan paljon ei. Tilauksia on kuitenkin kiva toteuttaa, koska sitä kautta pääsee kokeilemaan aina jotakin uutta.

Karosella alkaa olla kiire luennolle, mutta yksi asia on selvitettävä sitä ennen. Ohjelmassa ei koskaan näytetä, mitä niille kaikille ihanille leivonnaisille tapahtuu kuvauspäivän päätteeksi?

– Kaikki kysyy tätä! Olin positiivisesti yllättänyt, miten vähän niistä päätyi roskikseen. Ohjelmalla on 30–40-henkinen tuotantotiimi, joka auttoi syömisessä ja vei välillä kakkuja myös kotiinsa, Karonen paljastaa.

Banoffee-kuppikakutTaikina100 g voita sulatettuna

2 munaa

1 dl fariinisokeria

2 banaania

2,5 dl vehnäjauhoa

2 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1. Sulata voi, ja lisää sekaan fariinisokeri, munat sekä 2 haarukalla muussattua banaania.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon muutamassa erässä.

3. Sekoita hyvin ja täytä kuppikakkuvuoat noin ⅔ vuoan korkeudesta.

4. Paista keskitasolla 175°C n. 20 min (tai 15 min, jos minimuffinssit). Varo paistamasta liikaa, etteivät muffinssit kuivu!

Kinuski (sydän, kreemi, raidat)2 dl fariinisokeria

2 dl kuohukerma

1. Sekoita ainekset ja keitä 5–10 min, kunnes sakeutuu kinuskiksi. Anna jäähtyä.

2. Laita kreemiä varten noin 1,5 dl kinuskia sivuun ja anna jäähtyä kunnolla.

3. Tee jäähtyneisiin muffinsseihin pienet kolot keskelle ja täytä kinuskilla.

Kinuskikreemi150 g voita

2 dl tomusokeria

n. 1,5 dl jäähtynyttä kinuskia

100 g Philadelphia-tuorejuustoa

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaahdoksi, noin 5 min.

2. Lisää jäähtynyt kinuski sekä huoneenlämpöinen tuorejuusto ja vatkaa sekaisin.

3. Jos kreemi on liian löysää, laita hetkeksi jääkaappiin ja vaahdota sen jälkeen vielä hetki.

4. Pursota kuppikakkujen päälle.

5. Koristele vielä kinuskiraidoilla.

Lähde: Tiia Karosen reseptit