Pikku rakettimiehet

0

”Älä suuntaa tai heitä sytytettyä tulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia”. Näin ohjeistaa poliisi Suomessa kansalaisia uuden vuoden rakettien turvallisesta käytöstä.

Tuon ohjeen sisäistää Suomessa nykyisin jopa 13-vuotias teinipoika. Mutta jos tunneäly puuttuu, saattaa aikamieskin – ainakin jossain päin maailmaa – suunnata rakettejaan surutta kohti viattomia väkijoukkoja.

Kenties jopa sisäisesti hykerrellen.

”Piti osua voimalaan, mutta menikin torille, voi veljet!”

Tällaisesta kärsitään nyt koko Euroopan mittakaavassa. Sähkön hinta on loppupeleissä vain harmillinen sivujuonne.

Maailma pidättää henkeään ja miettii, että mitähän pikku rakettimiehen mielessä seuraavaksi liikkuu?

Meidän on vaikeaa suhtautua tahoon, joka ilta illan perään ampuu pitkän matkan raketteja kohti ihmisten koteja, sairaaloita, puistoja ja rautatieasemia.

Suomessa poliisi muistuttaa myös, ettei tulitteita pidä luovuttaa epätasapainoisten tai vahvassa humalatilassa olevien henkilöiden haltuun.

Mitähän tuostakin tuumisi, kun katselee itäistä taivaanrantaa.

Mutta vakavasti: ei tavallinen venäläinen kadunmies ole roisto, vaan ankaralle alasimelle joutunut uhri.

Sana ”ilotulitus” on nykyisenä maailmanaikana korni, suorastaan mauton. Juuri nyt ei ole ilmassa sellaista valtaisaa iloa, jota kannattaisi juhlistaa raketein ja tulituksin.

Esimerkiksi Paimion kaupunki on asettunut sille kannalle, ettei nykyisessä maailmantilanteessa ole perusteltua ampua minkäänlaisia raketteja.

Peimarissakin on sotaa paossa ihmisiä, joiden koti on tuhoutunut tulituksessa.

Kyse ei ole pikkuasiasta, eikä myöskään pelkästä periaatteesta. Tiettävästi esimerkiksi Kaunialan sotavammasairaalan asukkaiden keskuudessa ilotulitteet aiheuttivat aikoinaan huomattavaa stressiä ja hädän tunnetta.

Turku ja Kaarina kuulemma ilotulittavat uutena vuotena entiseen malliin.

Mutta kuinka suuri lopulta on ilotulittamisen viihdearvo? Monen mielestä aika vähäinen. Varsinkin näinä päivinä. Uutissuomalaisen kyselyn mukaan 42 prosenttia suomalaisista olisi valmis kieltämään ilotulitteiden myynnin kansalaisille.

Tietäisin rahoille parempaakin käyttöä: Auta Ukrainan lapsia. MobilePay 12265. Tai unicef.fi

PERTTU HEMMINKI