”Fysioterapeutti voi auttaa tuki- ja liikuntaelinongelmissa, jos lääkärille ei saa aikaa”

0
Sirpa Nieminen on pyörittänyt FysioPeimari Oy:tä vuodesta 2002. Nykyisin mukana toiminnassa on myös hänen poikansa Miikka Nieminen, joka on urheiluhieroja ja pian myös valmistunut fysioterapeutiksi.

PAIMIO

– Monesti valitetaan, kun ei lääkärille saa aikoja, mutta silloin kannattaa muistaa, että fysioterapia saattaisi auttaa. Ei välttämättä kannata odottaa muutamaa viikkoa ja syödä särkylääkettä, vaan hakea kiputiloihin apua heti, FysioPeimari Oy:n toimitusjohtaja Sirpa Nieminen sanoo.

FysioPeimari Oy täytti tänä syksynä 20 vuotta. Alun perin Nieminen toimi yrityksessään yksin, mutta nykyisin yritys työllistää Niemisen lisäksi urheiluhieroja-fysioterapeuttiopiskelijan, kaksi fysioterapeuttia ja terveyden huollon sihteerin. Samaan perheeseen kuuluu henkilökunnasta kolme ja yrityksen osakeomistus on Niemisen perheen hallussa.

Vistantiellä yritys on toiminut vuodesta 2005 saakka, ja tiloja laajennettiin nykyiseen laajuuteensa vuonna 2016.

Korona-aika lisäsi ergonomiaongelmia


Nieminen kertoo, että yleisimpiä ongelmia, missä fysioterapeutin vastaanotolle tuloon ovat erilaiset kiputilat joko niskan, selän tai raajojen alueilla. 

– Nykyinen ihmisten elintapa, eli se, että istutaan paljon ja liikutaan vähemmän vaikuttaa tähän, minkä lisäksi ikä tuo mukanaan omat muutoksensa tuki- ja liikuntaelimistöön, hän sanoo.

Korona-aika ja etätöiden lisääntyminen on näkynyt fysioterapeutin vastaanotollakin.

– Työergonomia ei välttämättä ole monella kotioloissa yhtä hyvä kuin toimistoilla ja voi tulla ongelmia selän ja esimerkiksi hiirikäden kanssa, Nieminen kertoo.

Huolia alalla


FysioPeimari Oy:n asiakkaista noin 20 prosenttia on itsemaksavia, lääkärin lähetteellä terapiaan tulevia asiakkaita.

Huolta fysioterapeuteissa aiheuttaa se, että ensi vuoden alusta on kaavailtu Kela-korvauksen lopettamista fysioterapian osalta.

– Meillähän kuitenkaan terapiahinnat eivät muutu, mutta asiakkaille käynti siis nousisi sen Kela-korvauksen verran. Tätä muutosta ei vielä ole eduskunnan toimesta vahvistettu, mutta todennäköiseltä se kuitenkin vaikuttaa, Nieminen harmittelee.

Toinen huolta aiheuttava asia alalla on ollut suurten toimijoiden ketjuuntuminen.

– Ennen koronaa meidänkin yritystämme yritettiin ostaa suurempaan ketjuun, mutta emme halunneet lähteä – emmekä jatkossakaan halua. Luotamme siihen, että ammattitaitoiselle henkilökunnalle löytyy töitä jatkossakin pienessä, paikallisessa yrityksessä, Nieminen sanoo.

Yksityisenä pienenä yrityksenä toimiminen tuo omia haasteitaan: Asiakkaalla on lain mukainen valinnan vapaus valita itse palveluntarjoajansa, mutta lääkärikeskusten lääkärit ohjaavat Niemisen mukaan asiakkaat oman lääkärikeskuksen palveluiden piiriin.

– Myös terveyskeskusten ja Tyksin kanssa meillä on sopimukset olemassa, mutta Sote-uudistuksen myötä huolettaa, miten jatkossa palveluntarjonta onnistuu, Nieminen pohtii.

Ongelmat samanlaisia


Parinkymmenen toimintavuotensa aikana Nieminen on nähnyt alalla muutoksia. 

– Aiemmin fysioterapiajaksot olivat jopa 15 käynnin mittaisia. Nykyisin keskimääräinen käyntijakso on kolme käyntikertaa ja sitten kotiohjeita, mikä on ihan järkevääkin.

Ihmisten fysiologisissa ongelmat eivät sen sijaan ole muuttuneet 20 vuoden aikana.

– Ihan samanlaisia tuki- ja liikuntaelinongelmia ihmisillä oli kaksikymmentä vuotta sitten, mitä on tänäkin päivänä, siinä ei ole ollut muutoksia. Psyykkinen kuormittuneisuus on toki lisääntynyt, Nieminen sanoo.