Jätteettömämmän joulun aakkoset – pienempi kuorma huomiselle

0

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) vinkkilista jätteettömämpään jouluun pitää sisällään tuttuja vinkkejä, mutta on silti hyvä jälleen lukaista ja tarkistaa, että joulun tutuimmat roskat päätyvät oikeaan paikkaan. Niin jätämme pienemmän kuorman huomiselle.

1. Älä tuota turhaa jätettä!

Lajitteluasemillemme tuodaan tähän aikaan vuodesta ihan liikaa vielä käyttökelpoista tavaraa. Puujätekasassa makaa surullisen näköisenä ehjiä tuoleja ja pöytiä, joiden ääreen voisi kerääntyä nauttimaan jouluateriaa. Metallinkeräykseen hylätyt aterimet pystyisivät kauhomaan suuhun vielä lukemattoman määrän laatikoita, ja sähkölaiteromuun tuotu kunnossa oleva jalkalamppu valaisisi kirjaa lukemaan käpertynyttä. Maailma on täynnä käyttökelpoista tavaraa, jota ihmiset kantavat jätteeksi pois uuden tieltä. Ethän tee niin.

Ennen kuin ostat, harkitse, tarvitsetko todella uutta. Voisiko tuotteen lainata ostamisen sijaan? Jos jokin asia on tällä hetkellä muodissa, se on kiertotalous. Käytä tavarat loppuun asti ja lajittele ne niiden tullessa käyttökelvottomiksi. Jos et tiedä minne tavara lajitellaan, kysy neuvoa oman kuntasi jätehuoltoyhtiöstä.

2. Lahjoita tarvitseville, myy eteenpäin!

Käyttökelpoinen tavara ei ole jätettä. Älä tuo sitä lajitteluasemalle tai laita jäteastiaan, vaan anna eteenpäin tarvitsevalle. Ehjiä huonekaluja, astioita ja valaisimia voi lahjoittaa esimerkiksi sosiaalisen median annetaan-ryhmissä tai nettikirpputorilla. Tavara- ja vaatelahjoituksia ottavat vastaan useat hyväntekeväisyysjärjestöt ja kierrätyskeskukset. Usein lahjoituksia ottavat vastaan myös oman alueen seurakunnat, joilta voi tiedustella lahjoitustarpeita.

Voit myös myydä käyttökelpoiset tavarat eri väyliä pitkin.

3. Huolla, korjaa ja korjauta tavaroitasi!

Jätteen syntyä voi ehkäistä huoltamalla hankintojaan. Hyvänä esimerkkinä ovat kengät ja vaatteet, joita hoitamalla niiden ikä pitenee. Vinkkejä erilaisten kenkien huoltoon löytyy muun muassa Marttojen sivuilta. Näppärä parsii puhkikuluneet villasukat ja -paidat sekä ompelee tai paikkaa vaatteisiin tulleet reiät.

Kaupungit ovat täynnä käsityön ammattilaisia, jotka huoltavat ja korjaavat käden käänteessä vaatteet, kengät sekä laukut ja herättävät henkiin parhaat päivänsä nähneet huonekalut. Googleta alueesi suutarit, räätälit ja entisöijät ja anna tavaroillesi uusi mahdollisuus ja pitkä ikä.

4. Älä osta uutta vaan second handia!

Jos tarvitset uutta, selaa ensimmäisenä läpi some- ja nettikirpputorit, käy kirpputoreilla ja vieraile second hand -liikkeissä.

Vaatteita, vintagea ja kodintekstiiliä voi hankkia pienellä kilohinnalla esimerkiksi LSJH:n poistotekstiilimyymälästä. Muistathan sinä kiikuttaa käyttökelpoiset tekstiilit hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin poistotekstiilinkeräyksen sijasta!

5. Osta kestäviä ja pitkäikäisiä tuotteita – mutta älä niitäkään liikaa!

Älä hurahda tähdenlennon lailla kuoleviin villityksiin, äläkä kääri joululahjapakettiin turhaa krääsää vain siksi, että on kiva nähdä perheenjäsenten avaavan kassikaupalla lahjapaketteja. Nykyisten kulutustottumusten vuoksi ihmiskunta käytti uusiutuvat luonnonvaransa tänä vuonna jo 28. heinäkuuta.

Yli 40 prosenttia tekstiiliteollisuuden kasvihuonepäästöistä olisi ratkaistavissa pelkästään vaatteiden pidempiaikaisella käytöllä. Tekstiili- ja muotiteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala, joka tuottaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä.

6. Anna aineeton lahja!

Jälkikasvu kannattaa totuttaa pienestä pitäen arvostamaan yksinkertaisia asioita: olemaan kiitollinen vähästäkin ja arvostamaan yhteisiä hetkiä tavaroiden sijaan. Antaudu leikkiin lasten kanssa, lue heille kirjaa, telmi pulkkamäessä. Tee perheen kesken yhteinen joulunäytelmä ja valmista lasten kanssa välipäivinä pitsaa ylijääneistä jouluherkuista. Pysähdy ja ole läsnä.

Anna hieronta hartiansa jumiin saaneelle etätyöläiselle. Luo lumet isovanhempien tai naapurin pihasta. Tilaa vanhemmille kotisiivous, tai auta heitä itse jouluvalmisteluissa. Kutsu ystävä jouluglögille.

Hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta voit ostaa esimerkiksi puuroa koko kylälle, ystävän yksinäiselle, apua katastrofin uhreille tai jouluiloa syrjäytymisvaarassa olevalle lapselle.

7. Hanki ruokaa vain sen verran, kuin syöt!

Saa Syödä! -sivuston mukaan koko maailmassa noin 30 prosenttia kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin, ja Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa peräti 10–15 prosenttia eli noin 360 miljoonaa kiloa. Tämä tarkoittaa noin 8 000 täysperävaunullista rekkaa ruokajätettä!

Istu hetkeksi alas ja laske ruoan menekki. Mieti, mikä kelpaa juhlavieraille. Jos lapset eivät syö laatikoita, tee jotain muuta. Hanki juhlapöytään lemppareita, joiden menekki on taattu.

Jos ruokahävikkiä syntyy, hyödynnä tähteet joulun ja uudenvuoden välipäivinä pitsaan, piirakoihin ja keittoihin. Reseptejä ovat koostaneet esimerkiksi Martat.

8. Säästä energiaa ja osallistu sen tuottamiseen – lajittele biojätteet!

Energiakriisi koskettaa tulevan vuoden aikana meitä kaikkia. Lajittelemalla biojätteet osallistut paikallisen kiertotalouden tukemiseen ja kotimaisen energiantuotannon lisäämiseen, sillä LSJH:n toimialueelta kerätty biojäte käsitellään Biolinjan biokaasulaitoksessa Uudessakaupungissa lämmöksi ja lannoitteiksi!

Voit säästää energiaa arjessa monin tavoin. Energiansäästövinkkejä löydät esimerkiksi LSJH:n seinäkalenterista 2023, jonka Posti jakaa kaikkiin toimialueen kiinteistöihin ennen joulua.

9. Hyödynnä olemassa olevaa!

Kääräise pakettiin itsellesi tarpeeton esine tai tavara, jota tiedät toisen arvostavan.

Joulun (ja uudenvuoden) jätteiden ABC

 • Alumiiniset vuoat ja foliot, metallipurkit ja -kannet: lajitellaan muiden metalliesineiden tapaan puhtaiksi huuhdottuina metallinkeräysastiaan.

  Amaryllis ja muut joulukukat: kuolleet huonekasvit ja leikkokukat lajitellaan biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Multaa ei saa laittaa biojätteen joukkoon. Mullan voi laittaa omalle pihalle tai kompostoriin, tai vaihtoehtoisesti sen voi lajitella polttokelpoisen jätteen astiaan. Polttokelpoiseen jätteeseen lajitellaan myös rikkinäiset kukkaruukut. Kukkien muoviset suojaruukut kuuluvat muovipakkauksiin.

  Glögitölkki: kartonkinen glögipakkaus kelpaa kartongin keräykseen alumiinivuorauksesta huolimatta. Huuhdo, valuta ja pakkaa ne tilan säästämiseksi sisäkkäin. Pantilliset glögipullot otetaan vastaan kauppojen pullonpalautusautomaatteihin ja pantittomat lasipullot voi lajitella lasipakkauksiin. Muistathan irrota korkit sekä tölkeistä että pulloista ja lajitella ne materiaalin mukaan joko muovipakkaus- tai metallinkeräysastiaan.

  Hautakynttilä: lasinen hautakynttilä lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen, sillä kuumuutta kestävä lasi ei sovellu lasipakkausten keräykseen. Polttokelpoisen jätteen astia on oikea paikka myös muovisille hautakynttilöille. Metalliset kannet lajitellaan metallinkeräykseen. Jätettä voi vähentää käyttämällä lasinen hautakynttilä uudestaan laittamalla sisälle uuden kynttilän. Led-hautakynttilät kuuluu rikki mennessään toimittaa sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen. Palauttaminen on maksutonta! Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info.

  Ilotulitteet: ammutut, täysin sammuneet ja jäähtyneet raketit ovat polttokelpoista jätettä. Toimita käyttämättä jääneet ja vanhentuneet ilotulitteet ensisijaisesti myyjille. Ellei tämä ole mahdollista, ota yhteyttä poliisiin.

  Joulukuusi: kuusia otetaan vastaan risujätteenä veloituksetta jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Jotkut taloyhtiöt järjestävät kuusille oman keräyksen. Mikäli omistat muovikuusen, joka on kulkenut matkassa jo hyvän tovin, eikä sitä risaa kehtaa panna esille enää ensi vuonna, on oikea osoite metallinkeräysastia. Vaikka muovikuusesta puhutaankin muovikuusena, on suurin osa sen painosta metallia.

  Kinkunrasva ja muut paistinrasvat: rasva ei kuulu viemäriin! Juoksevat rasvat eivät myöskään kuulu biojätteen keräysastiaan. Juoksevat rasvat laitetaan esimerkiksi maitotölkkiin pakattuna polttokelpoisen jätteen astiaan. Jäähtyneen ja kiinteän kinkunrasvan voi laittaa myös biojätteen joukkoon. Kotikompostoriin voi toki laittaa nestemäisiäkin jätteitä, kuten ruokaöljyä.
  Kinkkutemppu kierrättää tänäkin vuonna jouluherkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi ja tuo keräyspisteitä myös LSJH:n alueelle. Ota kinkun, kalkkunan ja kalan tai vaikkapa juuressipsien paistinrasvat talteen, pakkaa ne tölkkiin ja kiikuta keräyspisteeseen. Lisätietoa ja keräyspisteet paikkakunnittain osoitteessa kinkkutemppu.com.

  Kynttilänjämät: steariini- ja parafiinijäämät kannattaa kerätä talteen ja käyttää uusien kynttilöiden valmistukseen. Muuten kynttilöiden jämät kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.

  Lahjapakkaus: lajittele pakkaukset materiaalin mukaan. Muovipakkaukset ja styroksit voi laittaa muovipakkausten keräykseen. Lajittele pahvi- ja kartonkilaatikot kartonkipakkausten keräykseen. Mahdolliset metallikiinnikkeet kuuluvat metallinkeräysastiaan.

  Lahjapaperi: joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat myös pakettinarut. Säästä siisti lahjapaperi ensi jouluksi tai kääri lahjat kauniisti sanomalehtipaperiin, jonka voit lajitella käytön jälkeen paperinkeräykseen. Lahjat voi paketoida myös esimerkiksi uudelleenkäytettäviin kankaisiin, lahjakasseihin tai -pusseihin.

  Tuikunkuori: tuikkujen ja roihujen alumiinikuoret voi laittaa metallinkeräykseen uuden metallin raaka-aineeksi.

  Tähtisadetikku: täytetyt tähtisadetikut voi laittaa metallinkeräysastiaan, kunhan ne ovat jäähtyneet.

  Lisää lajitteluohjeita tarjoaa jätteiden ABC osoitteessa www.lsjh.fi/abc, josta voit sanahakua käyttämällä etsiä oikean lajitteluohjeen jätteelle kuin jätteelle.