Joko teillä on pidetty perinteiset piparitalkoot?

0
Jäähdytetyt piparit voi purkittaa odottamaan sopivia jouluisia hetkiä.

Teksti ja kuvat: Katja Kaartinen

Äidilläni on vuosikymmeniä vanha piparitaikinaresepti, joka kaivetaan arkistojen kätköistä joulukuun alussa. Piparitaikina tehdään perinteisesti perjantai-iltana ja piparit leivotaan lauantaina. Tämä on sellainen perheen naisten yhteinen talkoohetki, jonka aikana kuunnellaan joulumusiikkia.

Pipareihin tuovat makua jouluiset mausteet, kuten kaneli, inkivääri, neilikka ja pomeranssin kuori. Tummaan siirappiin kiehautettuna mausteet saavat koko talon tuoksumaan jouluisalta. Oman taikinan teossa on vaivaa, mutta maku palkitsee kyllä tekijänsä.

Taikinan tekemiseen menee korkeintaan puoli tuntia, mutta huolehdithan siitä, että vatkaimessasi riittää vääntöä, koska taikina on melko paksua jo siinä vaiheessa, kun siihen on lisätty vasta osa jauhoista. Taikinan on tärkeää maustua jääkaapissa yön yli, jotta siitä tulisi mahdollisimman herkullista. Todennäköisesti joku on käynyt myös yön aikana veitsellä maistamassa taikinaa, koska onhan piparitaikina monen suurinta herkkua.

Helpoiten piparien teko onnistuu niin, että toinen vastaa taikinan kaulimisesta ja muottien painelusta ja toinen huolehtii piparien pellille nostelusta ja uunin vahtimisesta.

Taikina on melko kovaa heti jääkaapista otettuna, mutta sitä on silti helpompi muotoilla viileänä kuin lämpimänä. En liioittele yhtään, kun varoitan ensimmäisen palan irrottajaa: käytä tavallista veistä, mutta paksua sellaista, koska veitsesi taipuu taikinan voimsata joka tapauksessa.

Tällä kertaa pipareita tuli seitsemän pellillistä, mutta niitä olisi saattanut tulla enemmän, mikäli laiska kaulimenkäyttäjä olisi viitsinyt kaulita taikinan ohuemmaksi. Ihan sellaista paperinohutta tällä taikinalla ei kuitenkaan kannata tehdä, etteivät piparit kärähdä uunissa.

Alkuperäisessä ohjeessa kehotetaan paistamaan pipareita 200 asteessa 8 minuuttia, mutta käytäntö on osoittanut, että tämä riippuu täysin uunista.

Nämä piparit ovat hyviä yksinään, mutta soveltuvat oivallisesti myös juustotarjottimen kylkeen tai vaikkapa jäätelöannoksen koristeeksi. Piparit maistuvat herkullisen sokerisilta ja mausteisilta, kokeile, jos et usko.

Paraisten piparkakut

 • noin 100 kappaletta tai seitsemän pellillistä
 • 500g voita
 • 4,5 dl sokeria
 • 2 munaa
 • 1,5 dl tummaa siirappia
 • 4 tl kanelia
 • 2 tl inkivääriä
 • 3 tl neilikkaa
 • 4 tl pomeranssin kuorta
 • 12 dl vehnäjauhoja
 • 3 tl soodaa

  Kiehauta siirappi ja mausteet. Jäähdytä seos lämpimäksi.

  Vaahdota margariini ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää siirappi-mausteseos pienissä osissa voimakkaasti vatkaten, lisää muna. Sekoita vatkaimella joukkoon jauho-soodaseoksesta ja jatka käsin taikinan sekoittamista. Peitä taikina kelmulla ja anna seistä jääkaapissa seuraavaan päivään.

  Jaa taikina kulhossa veitsellä neljään osaan, taikina on tässä vaiheessa melko kovaa, joten ota käyttöön paksuin ruokailuveitsesi ja valmistaudu siihen, että veitsi taipuu joka tapauksessa. Jauhota alusta, ettei taikina tartu kiinni, mutta älä käytä jauhoja liikaa, ettei se maistu valmiissa pipareissa.

  Pehmennä taikina käsissä painellen ja kauli 3–4 millimetrin paksuiseksi levyksi. Mitä kylmempi taikina, sen kovempaa se on, joten ensimmäiset piparit ovat todennäköisesti paksumpia, koska taikinaa on hankala kaulita.

  Laita loput käsien pehmentämästä taikinasta takaisin jääkaappiin kovettumaan ja irrota seuraava taikinapala käsiteltäväksi.

  Ota levystä muotilla piparkakkuja ja paista niitä 200–225 asteessa 5–10 minuuttia. Taikina leviää uunissa melkoisesti, joten jätä pipareiden väliin tilaa. Leikkaa mahdollisesti toisiinsa tarttuneet piparit veitsellä irti ja jäähdytä. Jäähtyneet piparit voit nostella rasioihin odottamaan herkkusuita.