Kaarlela ja Hänninen Paimion edustajina lasten itsenäisyyspäivän juhlaan – “Pelottaa ja jännittää”

0
Jokelan koulua käyvät Eemil Kaarlela ja Unna Hänninen aikovat pukeutua rennosti lasten itsenäisyyspäivän juhlaan. Ennakkoon heitä jännittää eniten pääministeri Sanna Marinin kätteleminen.

Paimio

Jokelan koulun neljättä luokkaa käyvillä Unna Hännisellä ja Eemil Kaarlelalla on keskiviikkona edessään kenties tähänastisen elämänsä jännittävin päivä. Tuolloin heidän pitäisi Paimion kaupungin edustajina kätellä pääministeri Sanna Marinia (sd.) Helsingin Säätytalolla järjestettävässä valtakunnallisessa lasten itsenäisyyspäivän juhlassa.

Juhlaan on kutsuttu kaksi vuonna 2012 syntynyttä lasta Suomen jokaisesta 309 kunnasta, joista paikalle olisi saapumassa viimeisen tiedon mukaan runsaat 560 lasta. Tilaisuus alkaa tapahtuvan emännöimän Marinin kättelyllä, joka jännittääkin paimiolaisia etukäteen melkoisesti.

– Pelkään, että mokaan jotenkin sen. En tiedä miksi, mutta se vain pelottaa ja jännittää, Hänninen kertaa jo nyt jännittyneen oloisena.

– Se on varmaan jännittävin juttu, mutta toisaalta kiva päästä kättelemään pääministeriä. Toinen mikä jännittää on se, että olemme siellä ilman saattajaa yksin, tuumii puolestaan Kaarlela.

Lasten saattajat joutuvat tosiaan luovuttamaan lapsensa eteenpäin Säätytalon ovella, sillä aikuisilla kutsuttujen listan ulkopuolelta ei ole, tietenkään, lasten itsenäisyyspäivän juhlaan asiaa. Huolissaan huoltajien ei silti tarvitse olla: juhlassa on paikalla Mannerheimin Lastensuojeluliiton aikuisia ja koulutettuja lastenhoitajia varmistamassa, että jokaisella lapsella on hauskaa ja että lapset saavat apua ja tukea, mikäli sitä tarvitsevat.

Tulevaisuuden tekijöitäTapahtuman avaa pääministeri Marin juhlapuheellaan, jonka jälkeen toimintapisteillä lapsille on luvassa monenlaista tekemistä ja koettavaa sekä tarjolla on suolaista ja makeaa syötävää. Kolme tuntia kestävän juhlan teemana on tänä vuonna tulevaisuuden tekijät, ja nuorilta toivotaankin ideoita ja visioita esimerkiksi siitä, millaisia ammatteja tulevaisuudessa on ja millaisia taitoja niissä tarvitaan? Tai millaisista keksinnöistä tai saavutuksista Suomi tunnetaan tulevaisuudessa?

Vaikka juhla jännittääkin etukäteen paimiolaisia osallistujia kovasti, on Eemil Kaarlelalla selkeä toive juhlien tarjoiluihin liittyen.

– Toivottavasti ruoka ainakin on hyvää. Ja eiköhän se ole, hän hymyilee.

Itsenäisyyspäivää Hänninen viettää perheensä kanssa, ja Kaarlelakin sen verran mitä jääkiekolta ehtii.

– Meillä on silloin peli, mutta muuten perheen kanssa.

– Perheen kanssa myös. Ei meillä ole mitään erikoisia perinteitä, ihan vain yhdessäoloa, Hänninen jatkaa.

Ministerit paikallaPaikalla on Marinin lisäksi myös tukku muita pääministeritason vieraita, sillä osallistujalistalla ovat myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.) sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Tiedon luottamustehtävästä he saivat muutamia viikkoja sitten. Se herätti aluksi epäuskoa.

– Luulin ensin, että kyse on vitsistä. Ei se sitten ollutkaan, Hänninen hymyilee.

Varsinaista pukukoodia lasten juhlassa ei ole, ja siksi Hänninen ja Kaarlela aikovatkin lähteä Säätytalolle rennoissa vaatteissa.

– Varmaan farkut ja huppari, tuumii Kaarlela.

– En vielä tiedä, mutta varmasti jotain rentoa myös, päättää Hänninen.