Kiperiäkään kysymyksiä ei kaihdettu

0
Nyt kuunnellaan, kun ministeri puhuu. Moni kuulijoista uskalsi kuitenkin avata suunsa itsekin. Paikoitellen ilmassa oli jopa mielenkiintoisen keskustelun aineksia.

PAIMIO

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) vieraili tiistai-iltana Paimiossa ja Sauvossa.

Pylkönmäeltä Keski-Suomesta kotoisin oleva Honkonen puhui Paimiossa reilun puolituntisen monista aiheista ja teemoista. Muun muassa sähköntuotannosta, -hinnasta ja -riippuvuudesta sekä omavaraisuusasteesta laajemminkin.

– Paras joululahja meille suomalaisille olisi, jos uusi ydinvoimala saataisiin käyttöön. Nyt sähköä tehdään kaikkein kalliimmilla keinoilla, muun muassa kivihiilen avulla, Honkonen harmitteli.

Sitä näkemystä, että sähkön jyrkän hinnannousun taustalla olisi niin sanottu vihreä siirtymä, Honkonen kritisoi rajusti:

– Kun näin väitetään, niin pelataan suoraan Putinin pussiin. Todella epäisänmaallista toimintaa.

Honkoselle esitettiin keskustan kannattajien suunnalta yleisökysymys, että “mikä on keskustan vointi, kun gallupit ovat tätä luokkaa” ja että “onko joitakin konsteja olemassa?”

Hiukan virisi sellaisiakin näkemyksiä, että ilkeä media kiusaa, ja some kärjistää.

Yleisön joukossa istunut Teija Ketola halusi viedä keskustelua toiseen suuntaan:

– Katsotaan peiliin eikä haeta syyllisiä muista puolueista ja mediasta. Positiivisella asenteella, hän tähdensi.

Tieteestä ja kulttuurista Kairankulman aulassa järjestetyssä tilaisuudessa ei juurikaan ehditty puhua. Toisen asteen koulutuksesta sen sijaan kyllä, ja se onkin opettajaksi kouluttautuneelle 35-vuotiaalle Honkoselle läheinen ja tärkeä aihe. Kuten myös koulunuorten pahoinvointi.

– Koulu asettaa nuorille nykyisin aivan liikaa paineita. Esimerkiksi lukiota käyvät tytöt ovat tosi kovilla, ministeri sanoi.

Noin 40 minuuttia kestänyt ministerivierailu houkutteli Kairankulmaan parinkymmenen hengen suuruisen yleisön. Yleisö oli tilaisuudessa hyvin mukana, ja kiperiäkin kysymyksiä rohjettiin esittää.