Kolumni: Rauhaa, vain rauhaa

0

Oletko sinä käynyt Betlehemissä? En minäkään muuten kuin paimenten mukana joulun suurta kertomusta kuunnellessa. Mutta joka on oikeasti päässyt sinne matkoillaan, on melko varmasti käynyt Jeesuksen syntymäkirkossa. Perimätiedon mukaan kirkon alla oleva luola on paikka, jossa Jeesus syntyi. Ei siis mikään ihme, että jo ensimmäisinä kristillisinä vuosisatoina paikalle tehtiin kirkkorakennus muistuttamaan joulun iloisesta sanomasta ja rohkaisemaan jouluylistykseen: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa!

Kunpa olisikin näin! Maanpäällinen rauha on ensimmäisen joulunkin jälkeen jäänyt vain haaveeksi vuosi toisensa jälkeen. Ei tarvinne sanoa kuin Israel ja Länsiranta, niin tietää millainen meno on tämän päivän Betlehemissä. Pitkään sota oli meille jotain kaukaista, mennyttä tai muualla tapahtuvaa, mutta nyt Ukrainan sota koskettaa meitä kaikkia. Eriarvoistuminen nostaa päätään, jatkuva huoli toimeentulosta tekee rauhattomaksi. ”Rauhaa, vain rauhaa!”

Syntymäluolan lampuissa palaa tuli, josta näin joulun alla itävaltalaiset partiolaiset käyvät hakemassa rauhantulen jakaakseen sen Betlehemistä eri puolille maailmaa, Suomeenkin asti. Mikä mainio idea! Tulen liekki kuvastaa Jumalan Henkeä, läsnäoloa, rakkautta, lämpöä ja valoa. Rauhantulen liekkiä katsellessa ja meditoidessa mieli tyyntyy, ajatuksiin nousee pyyntö: ”Tee minusta rauhantekijä.” Rauhantuli ei vähene sitä jaettaessa vaan päinvastoin – tulen voima kasvaa vieden rauhanviestiä yhä laajemmalle.

Joitain vuosia sitten huomasin rauhantulen tulleen aika lähelle niin, että voisin hakea sen itsellenikin. Koulussa puutyötunnilla tekemäni tallilyhty sai silloin kunniatehtävän rauhantulen kantajana. Pyyhin pölyt lyhdystä ja paikkasin monissa muutoissa rikkoutuneen lasin alumiinifoliolla. Hienosti lyhty on sen jälkeen hoitanut tehtäväänsä ja tupa täyttynyt Betlehemistä asti tulleen rauhantulen lämpimällä valolla toivottaen ”Rauhaa, vain rauhaa!”

Tätä haluan toivottaa Sinunkin jouluusi!

Miika Rosendahl

rauhanjulistaja

Partiolaiset ovat tuoneet Betlehemin rauhantulen myös Paimioon, Piikkiöön ja Sauvoon. Lisätietoja Facebookin ”Betlehemin Rauhantuli / Fredljuset från Betlehem” -ryhmässä.