KTO:lta miljoonien joululahja jäsenkunnille

0

PAIMIO

Paimiossa päätoimipaikkaa pitävä Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus KTO siirtyy sekin vuodenvaihteessa hyvinvointialue Varhan alaisuuteen. Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän hallituksen viimeisessä kokouksessa vahvistettiin, että kuntayhtymä palauttaa tuntuvasti rahaa yhtymän jäsenkunnille.

Yhtymän hallitus päätti nyt palauttaa talouden ylijäämästä jäsenkunnille 2,4 miljoonaa euroa. Jo aiemmin tänä vuonna päätettiin palauttaa miljoona, joten kaikkineen jäsenkunnille tulee palautusta 3,4 miljoonaa.

Kunnat saavat palautukset maksamansa peruspääomaosuuksien mukaisesti jaettuna. Jäsenkuntia on 28.

Paimio saa palautusta reilut 88 000, Kaarina 141 000 ja Sauvo reilut 25600 euroa. Selvästi suurimman potin saa Turku, jolle palautuu yli 1,33 miljoonaa euroa. Toiseksi suurin palautuserä menee Saloon, yli 430 000 euroa ja kolmanneksi suurin Loimaalle, noin 203 000 euroa.

Kuntayhtymän vuoden 2021 tilinpäätöksessä ylijäämää oli noin 3,45 miljoonaa euroa ja myös kuluvana vuonna syyskuussa taloustilanne näytti noin puolen miljoonan euron ylijäämää. Soteuudistuksen voimaanpanolain yhteydessä on linjattu, että kuntayhtymät voivat tehdä tällaisia palautuspäätöksiä.

KTO on mittava toimija ja sen alaisuudesta siirtyy Varhalle reilut 700 vakinaista ja määräaikaista työntekijää. Vain Mylly-Antin koulun henkilökunta siirtyy Raision kaupungin palvelukseen, koska hyvinvointialue ei järjestä perusopetusta.

– Muu osa KTOn asiakkaiden palveluista säilyy ennallaan niin toiminnallisesti kuin toimipisteinäkin. Henkilöstö jatkaa entisissä tehtävissä jokaisessa asiakaspalvelua tuottavassa yksikössä, sanoo vt. kuntayhtymän johtaja Sari Hietala .

Hänen mukaansa Varhan organisaatiossa KTO ja Kårkulla ovat jatkossa samassa toiminnallisessa kokonaisuudessa siten, että sekä suomen- että ruotsinkieliset kehitysvammaisten vaativat palvelut toteutuvat samojen periaatteiden mukaisesti.

– Tiivis yhteistyö alueiden vammaispalveluissa jatkuu. Vammaispalvelujen kehittäminen tehdään jatkossa keskitetysti niin, että entiset kuntien ja kuntayhtymien palvelut linkittyvät aiempaa sujuvammin yhteen.