Lapsille ja aikuisille on keskustelupaikkoja verkossa- soittaakin voi! Ja hakeutua turvaan

0

Monelle lapselle ja nuorelle joulu ei ole riemun ja ilon juhla, vaan ahdistavaa ja yksinäistä aikaa. Tarve turvallisen aikuisen läsnäololle korostuu. Pelastakaa Lapset ry järjestää tänä vuonna jo 20:tta kertaa JouluMantelin, jossa nuori voi jouluaattona keskustella anonyymisti muiden nuorten ja luotettavien aikuisten kanssa verkossa.

Nuoria ovat puhututtaneet viime vuotta enemmän ahdistunut ja yleinen paha olo, itsetuhoisuus, kouluun liittyvät huolet, kuten uupumus, sekä yksinäisyys.

Hintojen nousun myötä kiristyvä taloustilanne näkyy monen perheen joulunvietossa ja kuormittaa niin lasten kuin vanhempien hyvinvointia. Joulun aikaan heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten ongelmat usein korostuvat, kun koulut, harrastukset, nuorisotalot ja monet nuorille suunnatut tukipalvelut ovat kiinni.

JouluManteli on jouluaattona avoinna klo 20–23 useilla nuorille suunnatuilla verkkoalustoilla, kuten kahdenvälisessä chatissa, ryhmächatissa, Momiossa, Twitchissa ja Minecraftissa, osoitteessa: www.joulumanteli.fi.

Aikuisille on keskusteluapua tarjolla mm. Kirkon keskusteluavun kautta. Sen palveleva puhelin on auki joka ilta, myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Palvelevan puhelimen numeroon 0400 221 180 (pvm/mpm) voi soittaa kello 18–24 välisenä aikana. Palveleva chat on avoinna maanantaista perjantaihin kello 12–20. Vuoden vaihteen jälkeen chat on avoinna kello 16–20. Chat-keskustelun voi aloittaa osoitteessa evl.fi/kirkonkeskusteluapu/chat.

MIELI ry:n Kriisipuhelimen suomenkielinen linja päivystää läpi joulunpyhien ympäri vuorokauden.

Solmussa-chat on avoinna klo 15–19 maanantaista torstaihin. Kriisipuhelin palvelee joulun aikaan arkipäivisin myös ruotsiksi, arabiaksi, englanniksi, ukrainaksi ja venäjäksi. Linjat ovat auki normaalien aikataulujensa mukaisesti.

Lisätietoja Kriisipuhelimesta ja aukioloajat löytyvät osoitteesta mieli.fi/kriisipuhelin.

Turvakodit avoinna

Suomessa jopa kolmannes lapsista joutuu kokemaan kaltoinkohtelua tai väkivaltaa tai altistuu perheväkivallalle kotonaan. Huostaanotettuja lapsien määrä on erittäin korkea, tällä hetkellä jopa yli 11 000. Luvut kertovat siitä, että lapsiperheet eivät saa tarvitsemaansa apua riittävän varhain. Yksi haasteista on väkivallasta puhumisen vaikeus.

ETKL:n maksuttomat chatit auttavat arkipäivisin kodin uhkaaviksi muuttuneissa tilanteissa. Tänä vuonna jo yli 2000 on saanut ohjeita ja neuvoja Apua väkivaltaan sekä Lasten ja nuorten -chateissa. Chatit ovat maksuttomia ja niissä voi keskustella nimettömästi ammattilaisen kanssa. Nettiturvakoti.fi -osoitteesta löytyy yleisemmin tietoa turvallisuustilanteen tarkistamiseksi sekä ohjeet oman väkivaltaisen käyttäytymisen hallitsemiseen.

Turvakoti tarjoaa suojan, kun kotiin jääminen on väkivallan, uhkailun tai pelon takia mahdotonta tai vaarallista. Noin 150 lasta ja aikuista viettää tämän joulun ETKL:n jäsenyhdistysten 19 turvakodissa.