Matka-aika Paimiosta Raisioon hupeni jopa kolmanneksella

0
Kehätie leveni muun muassa Kauselassa merkittävästi, kun uusittu tieosuus saatiin täyteen käyttöön viime perjantaina.

Paimio–Kaarina

Ajoaika Paimiosta esimerkiksi Raisioon lyhentyi merkittävän paljon viikko sitten, kun Turun kehätien kaikki neljä kaistaa aukesivat Kauselan ja Pukkilan liittymien välillä. Väylällä oli aiemmin käytössä kaksi ajokaistaa, ja tietöiden takia nekin olivat äärimmäisen kapeat ja usein ruuhkaiset.

Hankkeen projektipäällikkö Juha Sillanpää Väylävirastosta kertoo, että “tyhjällä tiellä” ajettaessa ajoaika kyseisellä välillä nopeutui noin kolme minuuttia, mutta käytännössä ero on huomattavasti merkittävämpi.

– Viime viikkoon verrattuna tuo kahdeksan kilometrin osuus on noin kolme minuuttia nopeampi. Hyöty tulee ennemminkin sujuvuudesta ja matka-ajan paremmasta ennustettavuudesta. Kun kaksikaistaisella tiellä on hidas ajoneuvo, jota ei pääse ohittamaan, voi tuohon tulla kymmenenkin minuuttia lisäaikaa, Sillanpää muistuttaa.

Turvallisuus ennen kaikkea


Suurin hyöty tien avaamisessa nelikaistaisena tulee kuitenkin turvallisuudesta. Sillanpään mukaan nelikaistainen, keskialueella ja kaiteella varustettu tie on onnettomuustilastojen mukaan noin neljä kertaa turvallisempi kuin tavallinen kaksikaistainen tie.

– Erityisesti kohtaamisonnettomuudet poistuvat tien nelikaistaistamisen myötä.

Loppuvuoden aikana Kauselan ja Pukkilan välisellä tiealueella vielä joitain viimeistelytöitä, ja keväällä muun muassa viheralueiden istutuksia. Merkittävää vaikutusta liikenteelle näistä ei pitäisi kuitenkaan enää tulla.

– Joitain luiskia vielä tullaan viimeistelemään ja sekin tapahtuu tien ulkopuolella, Sillanpää kertaa.

Seuraava isompi työmaa alueella on ELY-keskuksen vastuulla oleva Avantin eritasoliittymä, jonka rakentaminen alkaa keväällä 2023. Sen ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa merkittävästi kehätien liikenteeseen.

– Olemme nyt tehneet käytännössä kaikki kehätielle vaikuttavat työt jo kuntoon, joten kehätien liikenteeseen Avantin eritasoliittymän rakentamisella ei pitäisi olla suuria vaikutuksia. Tuolla kohtaa joudutaan vielä louhimaan runsaasti kalliota, joten toki räjäytystyön ajaksi kehätien liikenne joudutaan ajoittain pysäyttämään, Sillanpää kertoo.