MC Kajo riimitteli Piikkiön nuorille – ”Kunhan alkaa vaan laulamaan”

0
MC Kajo, oikealta nimeltään Kalle Niskanen antoi aloittelevalle 17-vuotiaalle räppäri Eemil Erkkilälle neuvoja musiikin saloihin.

KAARINA

Kun astui illan pimetessä Piikkiön nuorisotalon ovelle, ei sisään astuessa korviin kantautunutkaan tavanomaisia ääniä, jotka tulevat yleensä peleistä ja mobiilivideoista.

Kaiuttimesta soitetun tahdin saattelemana nuorisotalolla raikui rap-riimittely, sillä nuokkarille oli saapunut Kaarinasta kotoisin oleva moninkertainen rapin Suomen mestari MC Kajo, oikealta nimeltään Kalle Niskanen . Hän piti illan ajan nuorille rap-pajaa ja esiintyi tapahtumassa myös itse.

Nuoret olivat kokoontuneet sohvalle illan vierailijan ympärille ja olivat korva tarkkana, kun MC Kajo tarttui mikkiin. Rap-artisti on tunnettu erityisesti freestyletaidoistaan, jossa riimit keksitään improvisoiden. Artisti vaihtoi erilaisia taustamusiikkeja ja osallisti nuoret mukaan. Hän pyysi, että yleisöstä huikataan sanoja, joista artisti voi räpätä.

Nuoret innostuivat huutelemaan ja sanoja kuului sieltä täältä aina, kun edellinen aihe oli käsitelty. Freestylessa räpättiin nuorten toiveiden mukaisesti muun muassa b-suorasta ja derbystä. Räpin loppusuoralla esitys loppui raikuviin aplodeihin ja vihellyksiin, jotka kantautuivat läpi koko nuorisotalon.

Rap-musiikin voi aloittaa matalalla kynnykselläRap on yksi suosituimpia musiikkigenrejä nuorten keskuudessa ja ilmaisen tapahtuman tarkoitus on antaa nuorille mahdollisuus päästä juttelemaan, jakamaan kokemuksia ja saamaan vinkkejä alan ammattilaiselta.

17-vuotias Eemil Erkkilä otti nuokkarille järjestetystä tilaisuudesta kaiken irti. Hän oli saapunut jo ennen tapahtuman alkua paikalle toivoen, että pääsisi MC Kajon juttusille.

Piikkiöstä kotoisin oleva nuorukainen päätti tulla katsomaan, miten ammatti räppäri hommansa hoitaa ja totesi, että keikka meni hyvin. Erkkilä on myös itse alkanut tekemään räppiä ja hänen mukaansa tapahtuma toi hänen omaan tekemiseen lisää inspiraatiota, motivaatiota sekä kannustusta.

– Koen, että räppäämisen voi aloittaa todella matalalla kynnyksellä. Ei tarvitse olla monen tuhannen euron laitteistoja, kunhan alkaa vaan laulamaan, hän toteaa.

Erkkilä ei ole aiemmin esittänyt omia kappaleitaan julkisesti vain ainoastaan omalle perheelleen. Tapahtumaan saapuessaan hän oli päättänyt esittää ensimmäistä kertaa koskaan liveyleisölle oman tekeleensä, eikä häntä näyttänyt jännittävän se, että tätä kuunteli samalla rapin moninkertainen Suomen mestari.

Esityksen päättyessä rohkea nuori sai ansaitsemansa aplodit, mikä toi leveän hymyn hänen kasvoilleen.

Musiikki ja kulttuuri veivät mennessäänKaarinasta kotoisin oleva MC Kajo hullaantui rapin maailmaan jo pikkupoikana, kun kuuli ensimmäisiä suomalaisia radiosoittoja.

– Siihen aikaan vuosituhannen alussa Suomeen rantautui niin sanotusti “rap-aalto”, joka ei tuonut mukanaan ainoastaan rap-musiikkia vaan kokonaisen HipHop-kulttuurin.

Musiikki ja kulttuuri tekivät vaikutuksen Niskaseen, jonka jälkeen hän päätti kokeilla sitä myös itse. Niskasen mukaan varsinkin freestyle vaatii paljon harjoittelua, mutta muuten räppääminen on tuntunut hänestä aina luonnolliselta ja hänen omalta jutultaan.

Useamman kerran rapin SM-kisoissa menestynyt Niskanen sai vuonna 2004 suomirapin mestaruuskilpailuista kuvatun DVD:n. Hän kertoi tuijottaneensa sitä useita kertoja musiikista nauttien. Artisti sai kuvatuista kisoista paljon motivaatiota ja sen seurauksena hän päätti lähteä kokeilemaan taitojaan kilpailussa ensimmäisen kerran vuonna 2005.

– Kisat menivät hyvin ja loppu onkin historiaa, Niskanen naurahtaa.

Niskanen toteaa, että hänen ollessaan teini-ikäinen ei samantapaisia rap-pajoja järjestetty. Hänen mukaansa on hienoa, kun nuoret pääsevät ympäri Suomen osallistumaan tällaisiin tapahtumiin, kun rap-pajat ovat yleistyneet.

– Rap on tuonut niin paljon positiivista voimaa ja järkevää tekemistä omaan elämääni ja tiedän, että se on tehnyt niin myös monille muille nuorille. Siksi on mahtavaa, kun tällaisia

tilaisuuksia järjestetään.

Tapahtuma järjestettiin Kaarinan kaupungin toteuttaman asukasbudjetin avulla, joka on käytössä tänä vuonna jo toista kertaa. Osallistuva budjetointi tarkoittaa sitä, että asukkaat voivat ideoida, kehittää ja päättää siitä, miten osa kaupungin rahoista käytetään.