Metsäkuusi pitää pintansa joulukuusikaupassa – “Kuusta ei kannata kantaa suoraan pakkasesta sisälle lämpimään”

0
Maarit Laaksonen Mäntylän tilalta näyttää, millainen kuusi on yhä edelleen suomalaisten suosikki: parimetrinen metsäkuusi.

Paimio

Joulukuusikauppa käynnistyi tänä vuonna hieman verkkaisesti, mutta viime viikonloppuna kuusimyynti pääsi viimeistään toden teolla vauhtiin. Mäntylän tilalla Paimiossa joulukuusenhausta on haluttu tehdä koko perheen kokemus, joskin myös pikaiselle ja nopealle kuusenhaulle on mahdollisuutensa.

– Meillä varmaan se erikoisin juttu on, kun kuusen pääsee itse valitsemaan ja sahaamaan metsästä. Samalla nuotiopaikalla voi vaikka paistaa makkarat ja syödä eväitä. On pyritty siihen, että joulukuusen haku voisi olla sellainen koko perheen tai pariskunnan yhteinen retkipäivä, jollainen se on saattanut olla joskus vuosikymmeniä sitten, kertovat Henri ja Maarit Laaksonen Mäntylän tilalta.

Ja vaikka kuusen pääseekin konkreettisesti valitsemaan ja sahaamaan pystykuusikosta, kuljettaa tilan väki sen pihalle ja pakkaa valmiiksi autokyytiä varten. Tai jos kuusen haluaa matkaan nopeasti, on tilan pihalla valmiina odottamassa kymmeniä eri vaihtoehtoja.

– Kyllä silti suosituin on sellainen perinteinen parimetrinen metsäkuusi. Niitä menee eniten, mutta toki sitten kuusen mallissa ja tuuheudessa on erilaisia makuja. Siksi me emme halua tehdä valintaa koskaan asiakkaan puolesta, Maarit Laaksonen naurahtaa.

Parin viikon sesonkiRunsaat 30 vuotta joulukuusikauppaa Paimiossa tehnyt Tapani Aro näkee, että myynti on viime vuosina tiivistynyt kohti joulua. Jos ennen kuusi haettiin usein jo piankin itsenäisyyspäivän jälkeen, odotellaan nyt herkästi jopa jouluviikolle asti.

– Viime viikonloppuna alkoi jo olla hyvin myyntiä, ja moni hakee vielä jouluviikolla kuusen kotiin. Perinteinen metsäkuusi on yhä suosituin, mutta myös serbiankuusta ja mustakuusta menee jonkin verran. Ne ovat sellaisia lajikkeita, että kestävät aikaa paremmin ja siten sopivat kotiin, jossa joulukuusta halutaan pitää pitkälle yli vuodenvaihteen, Aro neuvoo.

Toisaalta pitkälti kotiinkuljetuksella joulukuusia myyvä paimiolainen Saku Tranberg korostaa, että vuosia sitten kuusikauppaa tehtiin nimenomaan joulun alla, useimmiten jopa aatonaattona.

– Se oli monessa perheessä perinteenä, että kuusi haettiin vasta aatonaattona. Viime vuosina sesonki on tasoittunut pidemmälle ajalle, ja itsellä myynti alkoi siinä joulukuun kymmennen päivän tienoilla tänä vuonna.

Niksit kuusen pitkään ikäänPelkkään lajikkeeseen ei silti auta turvautua, mikäli mielii säilyttää kuusen tuuheana neulasista sekä väriltään jouluisen vihreänä pitkään. Myös oikeat toimenpiteet heti kuusenhakureissun jälkeen ovat tärkeitä.

– Kuusta ei kannata kantaa suoraan pakkasesta sisälle lämpimään, sillä silloin se saattaa shokkireaktiona pudottaa neulasensa. Kannattaa varastoida kuusi ensin vaikka päiväksi puolilämpimään tilaan kuistille, verannalle tai parvekkeelle, ja vasta sitten kantaa se sisälle oikein lämpimään jos mahdollista. Ja toki tärkeintä on, että juuri ennen kuusen laittamista veteen sahaa rungosta muutaman sentin pois. Uusi sahapinta imaisee veden puuhun tehokkaasti, Maarit Laaksonen neuvoo.

Kotiinkuljetuksen suosio kasvaaOsa joulukuusikauppiasta kuljettaa tarvittaessa kuusen asiakkaan luo. Saku Tranberg kertoo, että hän kuljettaa jopa 95 prosenttia myymistään kuusista asiakkaiden kotioville asti.

– Se on yhä suositumpaa ja suositumpaa. Ja siten joulukuusimyyntiä markkinoinkin, kotiinkuljetuksella. Pääasiassa asiakkaat ovat Paimiosta, mutta myös Sauvoon ja Kaarinaan menee.

Vaikka nykyään onkin trendikästä tilata yhtä sun toista kotiinkuljetuksella, ei perinteisessä kuusikaupassa ja isossa kuvassa kuljetuspalvelu ole vielä kuitenkaan jättänyt omaa noutoreissua jalkoihinsa.

– Kyllä niitä kuusia joka vuosi jonkin verran toimitetaan kotiovelle asti, mutta on se silti vielä aika vähäistä. Varsinkin perheen pienimmille on tärkeää, että he pääsevät katsomaan ja valitsemaan kuusta itse. Niinhän se taitaa mennä, että monessa perheessä lapsi päättää, millainen kuusi jouluksi tulee, Tapani Aro hymyilee.