Pääkirjoitus: Paperilla hyvä kompromissi

0

Eihän se näytä lainkaan hassummalta. Itse asiassa aika hyvältä.

Nämä olivat ensimmäiset ajatukset mielessäni, kun selasin läpi Paimion sisäliikuntahallin hankesuunnitelmaa, jonka tekninen lautakunta hyväksyi kokouksessaan viime torstaina.

Pohjapiirustuksessa oli huomioitu kaikki Paimion mittakaavassa olennaiset sisäliikuntalajit paljon tilaa vaativista futsalista, salibandysta ja lentopallosta aina sulkapalloon asti. Yleisurheiluväki on saamassa juoksusuoran, joskin ainakin alustavassa suunnittelussa hyppy- ja heittopaikat ovat jäämässä paitsioon. Pesäpallokin hyötyy varmasti uudesta isosta salista talviharjoittelun toteuttamisessa.

Ja toki ennen kaikkea koulujen liikuntatuntien näkökulmasta kolmeen osaan jaettava iso liikuntasali tulisi suureen tarpeeseen. Puhumattakaan muista massa- ja kulttuuritapahtumista.

Vaikka puutteitakin on, on ymmärrettävä, että budjetti on jo nyt venytetty aika lailla äärimmilleen. Jos alun perin noin viiden miljoonan euron hankkeeksi kaavailtu liikuntahalli on paisunut suunnittelupöydällä jo runsaan seitsemän miljoonan euron investoinniksi, ei seinillä liene juuri enää liikkumavaraa ainakaan piha-alueen puolelle. Se on hyvä muistaa, kun halliin vaaditaan ensi vuoden aikana sitä ja tätä lisää.

Ja toiveita tietysti paimiolaisilla paljon ja pitkään odotetun hallin suhteen on. Se kävi ilmi myös Kunnallislehden joulukuun alussa tekemästä kyselystä, jossa kartoitettiin sitä, minkälaisia ominaisuuksia toivottavasti lähivuosina nousevalta hallilta odotetaan. Lajikirjo meni pitkälle toiselle kymmenelle, ja villeimmissä haaveissa tilasuunnittelussa esiin nostettiin suihku- ja saunatilojen lisäksi kylmäallas, padel-kenttä ja snooker-pelisali.

Totta kai suuri määrä toiveita kertoo myös siitä, miten tärkeä asia jo 1980-luvulta lähtien paimiolaisen kuntapäättämisen sivuraiteilla poukkoillut sisäliikuntahalli kuntalaisille on. Nyt kun liikuntahalli-veturi puksuttaa jo lähes päätöksenteon pääraiteella, on myös seuroissa herätty näkemään halli ihan oikeasti pian edessä olevana realismina.

Tavoiteaikataulu on, että Paimion kaupunginvaltuusto äänestäisi sisäliikuntahallin rakentamisesta ensi vuoden syksyllä, jotta noin 1,5-vuotiseksi projektiksi arvioitu varsinainen rakennusvaihe pääsisi alkuun heti vuoden 2024 alkupuolella. Toivotaan, että seurat ja muut päätöksentekoon osallistuvat hallin tulevat käyttäjät saavat sillä aikataululla mahdollisimman toimivan ja Paimion näköisen kompromissin aikaiseksi.