Pääkirjoitus: Rauhaa jouluun ja tulevaan vuoteen

0

Korvatunturilta kerrotaan, että tänä vuonna joulupukilta on toivottu eniten yhtä asiaa ympäri maailman. Se ei ole mikään hittilelu tai kodinkone.

Eniten on toivottu rauhaa. Sen lisäksi eri puolilta maailmaa tulevissa viesteissä ovat toistuneet sanat jakaminen (sharing) ja välittäminen (caring).

Tavallaan tämä Korvatunturilta viestitty tieto on lohdullinen, koska näihin asioihin kiteytyy useimpien mielestä joulun paras sisältö.

Mutta tätä jouluaikaa höystää paitsi epävakaa maailmantilanne, tiedot lapsiperheköyhyyden lisääntymisestä, hintojen ja lainakorkojen noususta ja ennätyskorkeista sähkölaskuista.

Aikuisten huolet vaikuttavat koko perheen hyvinvointiin. Kun on tiukkaa, on mielipahaa, stressiä ja myös mielenterveyden haasteita. Surullisen usein lapset joutuvat kantamaan aikuisten harmien pahojakin seurauksia: on riitoja, alkoholin huuruja ja myös perheväkivaltaa. Ellei kodin seinien sisällä, niin muualla: tämän syksyn aikana tiedot nuorten väkivaltaisuuksista ovat lisääntyneet. Tämä kaikki kasvattaa tarvetta tehdä sellaisia yhteiskunnallisia ratkaisuja, jotka kasvattavat valon määrää vielä pimennossa olevassa tulevaisuudessa.

Toiveet rauhasta, jakamisesta ja välittämisestä ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan. Vaalitaan läheisyyttä, lämpöä ja rakkautta.

Hyvää joulua!