Paimion sisäliikuntahallin hankesuunnitelma julki: Pallopelit edellä, mutta muutkin on otettu huomioon

0
Oleellisin tieto tilaohjelmassa on sisäliikuntahallin pohjapiirros. Liikuntasalin koko on sellainen, että siihen mahtuu esimerkiksi täysikokoinen salibandykenttä ongelmitta. Monitoimitila puolestaan palvelisi ryhmäliikuntaa, voimistelua, pienimuotoista voimailua ja kehonhuoltoa. Tila varustettaisiin myös peiliseinillä.

Paimio

Paimion kaupungin teknisen lautakunnan viime viikolla käsittelemä sisäliikuntahallin hankesuunnitelma pitää sisällään jo hyvinkin tarkat suunnitelmat siitä, millaista hallia urheilupuistoon tullaan vuoden 2023 aikana suunnittelemaan. Ja jos suunnittelu etenee aikataulussaan, voi hallin rakentaminen alkaa heti vuoden 2024 alkupuolella.

Hankesuunnitelman kiinnostavinta antia on eittämättä tilaohjelma, joka havainnollistaa myös pohjapiirustuskuvin sen, minkälaiset tilat noin 2500-neliöiseksi mitoitettuun halliin karkeasti on tulossa. Kaksikerroksisessa rakennuksessa olisi kolmeen lohkoon jaettava liikuntasali, kuusi pukuhuonetta, aula- ja kahviotila, sataneliöinen monitoimitila sekä wc- ja suihkutilat.

Kakkoskerrokseen jäisi vielä katsomo ja juoksusuora, joka palvelisi myös yleisurheiluväen tarpeita. Eikä hankesuunnitelman teknisen lautakunnan kokouksessa esitellyt Paimion kaupungin tekninen johtaja Juha Saarinen usko, että suunnitelmaan kovin suuria muutoksia enää tehdään.

– Tilaohjelmaa tai pohjaratkaisuja ei enää tässä lähdetä muuttamaan muutoin kuin erittäin painavasta syystä. Syy tähän on se, että tämä pohjaratkaisu on tehty yhteistyössä kaikkien käyttäjien edustajien kanssa sekä se, että muutoin hanketta ei saada aikataulusyistä toteutukseen 2024, hän muistuttaa.

Sali joka lajin tarpeisiinTilaohjelmasta käy myös ilmi, että varsinaisen liikuntasalin pinta-ala olisi hieman alle 1200 neliötä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että suurinta lattiapinta-alaa vaativien lajien (salibandy ja futsal) kenttien reunoille jäisi vielä noin kolme metriä tyhjää tilaa.

Mitoiltaan sali loisi siis sellaisenaan turvalliset puitteet myös vauhdikkaampien ja eniten tilaa vaativien lajien harrastamiseen. Lisäksi hallin lattia olisi synteettistä materiaalia, joka olisi ideaali salibandy- ja futsal-harrastajien näkökulmasta. Myös hallin korkeus (8 metriä) on sellainen, että se mahdollistaisi lentopallon pelaamisen jopa pääsarjatasolla asti.

Tällaisenaan hallin kustannukseksi on arvioitu noin 7,3 miljoonaa euroa (alv. 0%). Se on mahdollistanut mahdollisimman monipuolisen suunnittelun.

– Hankesuunnittelussa pyöriteltiin useampaa vaihtoehtoa ja tämä ratkaisu on se kallein ja kattavin niistä. Suunnitteluun lähtiessä tavoitehinta oli maksimissaan viisi miljoonaa euroa. Hallin laajuutta rajattiin heti lähtövaiheessa siten, ettei Paimiossa tarvitse eikä ole realismia tarjota ihan kaikkia mahdollisuuksia sisäliikuntaan mitä Turun seudulta jo löytyy, Saarinen muistuttaa.

Halliin on suunniteltu myös katsomotilat noin 200 henkilölle, jonka lisäksi parvelle toiseen kerrokseen katsomon yhteyteen sijoittuisi myös juoksusuora. Myöskään kulttuuritapahtumia tai esiintymisiä ei ole täysin sivuutettu, sillä ratkaisuissa huomioidaan myös esiintymis- ja juhlatilanteiden av-tekniikka.

Runsaasti parkkipaikkojaHankesuunnitelman asemapiirroksesta käy ilmi, että halli sijoittuisi urheilupuistoon nykyisen jäähallin kaakkoiskulmaan niin, että hallin paikoitusalue olisi metsäalueella nykyisen jäähallin vieressä. Varovaisenkin arvion mukaan metsää projektin alta kaatuisi ainakin puoli hehtaaria, mahdollisesti vähän enemmänkin.

Autopaikkoja sekä jää- että sisäliikuntahallin välittömään läheisyyteen tulisi lisää noin 80 ja alustavassa suunnitelmassa esillä on myös vaihtoehto toisen liittymän puhkaisemisesta urheilupuistosta Vistantielle liikenteen sujuvoittamiseksi.

Hyväksyttyään hankesuunnitelman tekninen lautakunta pyytää seuraavaksi vielä lausunnot sekä hyvinvointi- ja koulutuslautakunnilta, seuraparlamentilta, vanhus- ja vammaisneuvostoilta sekä nuorisovaltuustolta 17. helmikuuta 2023 mennessä.

Tavoitteena on, että sisäliikuntahallin rakentamispäätös etenisi Paimion kaupunginvaltuuston äänestykseen syksyksi 2023.