Paimion talviteatterissa iskelmin ryyditettyä Hotakaista – Luvassa “Elämänmakuista tragikomiikkaa ja huumoria”

0
Karaokebaarin työntekijöinä ja värikkäinä kanta-asiakkaina nähdään Nana Väätäjä (takarivi vas.), Marjut Ruusumo, Hanna Huhtala, Hanna Suomi, Harri Vuorela (alarivi vas.), Jere Saaristo ja Anton Simolin.

PAIMIO

“Eräänlainen elämän soundtrack.”

Näin luonnehdittiin viitisentoista vuotta sitten Kari Hotakaisen novellikokoelmaa Finnhits. Se oli silloin paitsi uunituore myös monen lukijan mielestä hirtehisen hauska teos.

Hotakaisen Finnhits-novellit ovat kestäneet aikaa siinä missä parhaat Finnhits-iskelmätkin. Se seikka on mahdollista arvioida omakohtaisesti uudenvuodenaattona Paimiossa, kun Finnhits-draamaversio saa Paimion ensi-iltansa Myllyhaantien talviteatterissa.

Hotakaisen novellikokoelmaan perustuva Finnhits – tarinoita mikin takaa on järjestyksessään jo kahdeksas Paimion Teatterin talviproduktio.

Esityspaikkana on tuttuun tapaan Vistan Näyttämö eli entinen Paimion Kino.

Tuttua on sekin, että ensi-ilta ajoittuu uudenvuodenaattoon. Tänä vuonna teatterin lämpiössä on jälleen mahdollista myös kilistellä kuohujuomaa uuden vuoden kunniaksi. Viime kevään Visby Luxus Linen yhteydessä anniskelulupaa ei korona-syistä ollut.

Kaikki ei kuitenkaan ole tuttua ja turvallista. Tarinoissa on yllätyksellisyyttä ja viiltävyyttä. Repliikkien arvaileminen etukäteen on jokseenkin mahdotonta.

Myös ohjaaja Timo Tirri on uusi kasvo Paimion maaperällä. Teatterintekijänä hän on kuitenkin kokenut ammattilainen. Tirrillä on takanaan lukuisia onnistuneita ohjauksia. Muun muassa pääkaupunkiseudulla ja Kanta-Hämeessä.

Vistan Näyttämölle nousee karaokeisäntä Juhis ( Jere Saaristo ), baarin emäntä Mira ( Hanna Huhtala ) ja liuta kaiken nähneitä kanta-asiakkaita.

Kappaleiden Sata kesää, tuhat yötä , Sinut haluan vain ynnä muiden veret seisauttavien finnhitsien tahtiin sykkivän näytelmän esityskausi on runsaan kuukauden mittainen. Siihen mahtuu 17 esityskertaa, joista viimeinen on 4. helmikuuta.

– Elämänmakuista tragikomiikkaa ja huumoria, luonnehtii Paimion teatterin tuottaja Sebastian Allén .

– Kuitenkin enemmän viihteellistä kuin melankolista.

Ohjaaja Timo Tirri korostaa teatterin mediatiedotteessa, ettei kyseessä ole perinteinen juonellinen näytelmä.

– Karaokebaarin iltaan mahtuu lukemattomia tarinoita ja taustoja. Laulettujen kappaleiden takana on elettyä elämää. Tarjolla on rosoinen läpileikkaus koko kansasta, Hotakaisen tyyliin, hän sanoo.

Kyseessä ei siis ole pelkkä uuden vuoden hupailu.

Monia estradeja kiertänyt Tirri näkee, että Paimion Teatterilla on lähtökohtaisesti hyvä tilanne.

– Puitteet Vistan Näyttämöllä ovat hienot ja toimivat. Asetelma ei ole yhtä hyvä kaikissa harrastajateattereissa. On ilo tulla teatteriin, jossa homma pelittää, hän sanoo.

Myös työryhmä esityksen takana saa Tirriltä kehuja.

Musiikin sovituksesta ja laulujen harjoituttamisesta vastaava Outi Ollila uskoo kappaleiden tuovan yleisölle jos jonkinlaisia muistoja menneiltä vuosikymmeniltä.

Ollila on tuttu kasvo teatterikävijöille, sillä hän on työskennellyt ensimmäistä kertaa Paimion Teatterissa jo 90-luvun lopulla.

Työparina Finnhits-näytelmän musiikkimaailmaa luotaessa Ollilalla on ollut luottomies Pasi Ketola , joka vastaa produktion musiikkitaustoista ja ääniefekteistä.

Yhdessätekemisen nimeen vannovat myös muun muassa esityksen koreografit Marko Carlsson ja Emmi Tiermas , maskeeraaja Jemina Kurum ja puvustaja Mari Mäntylä .

“Finnhits tiivistää kiinteään muotoon elämän voitot ja tappiot ja niiden väliin jäävän harmaan, mutta täyteläisen elämän”, luonnehti Hotakaisen mininovelli-kokoelman kustantaja WSOY 15 vuotta sitten.